Senzacija iz istočne Europe

Budućnost zdravstva je stigla: samo trebate dati uzorak krvi i nakon DNA analize na kućnu adresu stiže vam sve bitno


Daniel Radman
06.04.2018.07:50
Budućnost zdravstva je stigla: samo trebate dati uzorak krvi i nakon DNA analize na kućnu adresu stiže vam sve bitno
Reuters

sažeto

Naravno da ova vijest ne dolazi iz Hrvatske, ali nije riječ ni o (puno) bogatijoj zemlji koja ne zna što bi s viškom novca


Daniel Radman
06.04.2018.07:50

Ukoliko date uzorak krvi, nakon DNA analize "zdravstveno" će vam na kućnu adresu poslati personalizirane savjete o zdravlju i načinu života. Upozorit će vas ukoliko imate povećane šanse za određenu bolest i dati preporuke kako da smanjite rizik.

Naravno da ova vijest ne dolazi iz Hrvatske, ali nije riječ ni o (puno) bogatijoj zemlji koja ne zna što bi s viškom novca. Priča stiže iz Estonije, a tamošnjem ministarstvu zdravstva u samo dva tjedna javilo se više od 10.000 ljudi.

Cilj Estonaca jest minimizirati zdravstvene probleme upozoravajući građane na vrijeme o mogućim opasnostima. Osim toga, dobit će i bolje informacije kad je riječ o nuspojavama na lijekove. Cijeli projekt projekt stajat će državu oko 42,5 milijuna kuna i prvi je takve vrste u Europi.

Profimedia

Slični modeli postoje u SAD-u, ali je riječ o privatnim uslugama, dok se u Velikoj Britaniji i Irskoj podaci koje se prikupljaju analizom DNK koriste anonimno za medicinska istraživanja.

Naravno da postoje kritičari i jednog ovakvog projekta. Neki kažu da bi povratne informacije mogle uzrokovati tjeskobu ljudima koji otkriju da su posebno rizični za određene bolesti.

No, i tome su Estonci doskočili, pa razmatraju da ljudi sami biraju koje će im sve povratne informacije stići.

Estonija

DNK analiza

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter