Jezivo mafijaško proročanstvo

Samo nekoliko tjedana prije no što će umrijeti, mladi beogradski kriminalac Aleksandar Knežević Knele izrekao je riječi koje su predvidjele skoru propast


Mia Mitrović
24.09.2019.15:00
Samo nekoliko tjedana prije no što će umrijeti, mladi beogradski kriminalac Aleksandar Knežević Knele izrekao je riječi koje su predvidjele skoru propast
Youtube screenshot

sažeto

Neka vrsta srpskog Tupaca, imao je samo 21 kada je umro i zauvijek ušao u legendu 


Mia Mitrović
24.09.2019.15:00

Ikona ratnog Beograda pod sankcijama, idol mladih balkanskih gangstera, kriminalac Aleksandar Knežević Knele ubijen je u listopadu 1992. , no dva mjeseca prije no što je umro izrekao je jezivo proročanstvo koje se nakon njegove smrti počelo ostvarivati.

Nakon smrti Knele je okovan u legendu koja s vremenom postaje veća od života. S vremenom je također sve više onih koji tvrde da su ga poznavali, s njim išli u školu, na solfeđo i da su bili najbolji prijatelji.

Apokrifna svjedočanstva 

U najnovijem takvom apokrifnom svjedočanstvu, anonimni sugovornik za srpske medije tvrdi da je Knelea, dva mjeseca prije nego što će biti ubijen, sreo na bazeno na beogradskom Košutnjaku.

"Tog dana je bilo loše vrijeme, oblačno, ali nas nekoliko klinaca iz kraja, od 17-18 godina, otišlo je na bazen Košutnjak. Nije bio otvoren tog dana, ali znali smo čuvare, pa su nas pustili da se kupamo", priča poslije 24 godine jedan od momaka koji je tog dana bio na bazenu s Kneleom.

U zatvorenom bazenu taj se dan došao okupati i Knele u pratnji prijatelja i njegove djevojke.

"Kakva je voda, momci?", upitao je Knele, skinuo majicu i skočio u bazen.

Prije toga je skinuo i svojih pet debelih zlatnih lančuga koje je nosio svuda sa sobom, a pištolj gurnuo ispod majice.

"Iako smo ga znali samo iz priča, shvatili smo poslije pet minuta da je sasvim normalan momak, da nema bojazni da će nam nauditi jer ne pripadamo kriminalnom miljeu. Bez problema nam je dozvolio da uzmemo njegove lance s ručnika i da ih razgledamo", prisjeća se plivač s Kneletom.

Knele kao baba Vanga 

U jednom trenutku, drug s kojim je došao rekao mu je da požuri i da izađe iz bazena da ne naiđu dušmani – tako su zvali neprijatelje 90-ih.
Knele je, onako s osmijehom, dobacio:

“Ma nema frke, samo mi dobaci pištolj, pucam ja i iz vode” prisjeća se svjedok jednog od posljednjih dana života Aleksandra Kneževića.

Poslije nekog vremena, kada je izašao iz bazena, nekako je započela priča oko dešavanja u Jugoslaviji, priča dalje Kurirov sugovornik, a potom citira 'proročanstvo' mladog kriminalca:

"Veliko sr*nje nam se sprema, otišla je Slovenija i Hrvatska, sad će i Bosna. Žele dušmani da nas satru. Ali, tu neće biti kraj. Njihova želja je da nas svedu na Beogradski pašaluk, kao u doba Turaka. Jer, poslije svih ovih, na redu je odvajanje Vojvodine i Kosova"; kazao je Knele u stilu babe Vange u ljeto 1992. kada je u Hrvatskoj već odavno bjesnio rat kojeg je zakuhala ista osoba koja će omogućiti ambicioznim klošarima iz beogradskih geta poput Kneleta da postanu uzori omladine, pa čak i modne ikone.

Ovu pomalo homoerotičnu fantaziju o Kneletu, Kurirov sugovornik završava citirajući Knelea koji citira Alan Forda.

"Bolje da živim jedan dan kao čovjek, nego cio život kao bijednik", kazao je Knele čiji je život zaustavio metak u potiljak 28. listopada u Hotelu Hajat. Imao je samo 21 godinu, a ni danas se ne zna tko je točno i zašto osudio ovog mladića na smrt i tako ga zauvijek okovao među najveće legende beogradskog asfalta.

Beograd

kriminal

devedesete

Aleksandar Knežević Knele

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter