Je li izbjegavanje posla nekim hrvatima omiljeni sport?

'Samo kuka, ništa ne radi i žica pare. Uspjela se ogrebati za razne socijalne naknade. Bacala se po podu samo da ju proglase nesposobnom'


Mia Peretić
04.04.2019.21:00
'Samo kuka, ništa ne radi i  žica pare. Uspjela se ogrebati za razne socijalne naknade. Bacala se po podu samo da ju proglase nesposobnom'
Paun Paunovic / CROPIX

sažeto

Neki su skužili kako iskoristiti rupe u sustavu i uspješno životare na socijalnim naknadama


Mia Peretić
04.04.2019.21:00

Da je u Hrvatskoj mnogo toga u neskladu, svi jako dobro znamo. Posljednjih godina tako često slušamo o neskladu na tržištu rada, najčešće kroz žalopojke poslodavaca zbog nedostatka radne snage s jedne strane i nezadovoljnih radnika ili tražitelja zaposlenja s druge. Još nije poznat točan broj ljudi koji su, u potrazi za boljom budućnosti, gotovo pa pobjegli iz zemlje, no poznato je koliko je ostalo onih koji su u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prijavljeni kao nezaposleni - njih je u ovom trenutku malo više od 145 tisuća.

Screenshot /HZZO

Neki radije životare na socijalnim naknadama

Pomalo je apsurdna situacija u kojoj imate višak nezaposlenih s kojima i dalje ne uspijevate popuniti ono malo slobodnih radnih mjesta koja se nude. S druge strane, iluzorno je za očekivati da su svi oni bez posla zapravo i aktivni tražitelji zaposlenja. Često se pisalo baš o takvima, ljudima koji su prijavljeni na burzi, a koji baš i nisu sretni s poslovima koji im se tamo nude, te kojima je lagodnije živjeti od naknade za nezaposlenost ili socijalne naknade, nego od vlastitog rada.

Nikola Vilic / CROPIX / ilustracija

Pa, iako često, kada govorimo o komotnoj životnoj situaciji, koristimo pojam uhljeb, bit ćemo dovoljno slobodni da uvedemo i novu kategoriju - pijavice. Naime, radi se o slučajevima koji su na ovaj ili onaj način prikačeni na proračunska sredstva, a svoju su zonu ugode pronašli zlorabeći potpore inače namijenjene ljudima nižeg socijalnog standarda. 

Već desetljećima uspješno živi na proračunskoj grbači

Frustriran jednom takvom pijavicom, obratio nam se čitatelj, želeći ostati anoniman.

"Ako ovo ne kažem, poludjet ću. Pored takve se osobe osjećam kao totalna budaletina. Ja od 18-te godine radim ko' konj i gledam nju kako na više strana skuplja po malo. I malo tu, malo tamo, nakupi se para za koje pošten puk radi pet dana u tjednu, svaki mjesec i svaku godinu. Nekad se pitam tko je tu lud, ona koja ima medicinsku dokumentaciju ili ja koji ju nemam i ne želim?", počinje nam dramatičnu priču sredovječni gospodin.

Dakle, o čemu je ovdje riječ?

Kako nam povjerava, frustriran vlastitom nemoći da u konkretnom slušaju pijavice nešto poduzme, odlučio je progovoriti o osobi koja već godinama, odnosno desetljećima, uspješno živi bez ijednog dana radnog staža. Kako kaže, radi se o majstorici manipulacije koja se uspjela ogrebati za razne socijalne naknade.

"Ta je žena u životu uspješno završila jedino osnovnu školu. Zatim je upisala srednju ekonomsku, pa to nije išlo. Prebacila se u srednju ugostiteljsku, da bude konobarica. Ni to nije išlo. Djevojka se tako zapravo našla - nigdje. Iskreno, nikada nije ni pokazivala naročit interes za radom. Samo se žali, kuka i žica pare", počinje nam priču čitatelj.

'Bacala se po podu da je proglase nesposobnom za rad'

No, činjenica jest da se prvenstveno radi o lijenoj, a ne nesposobnoj osobi, iako je dotična odlučila poduzeti sve kako bi ispala baš takva. Dakle, nesposobna.

"Shvativši kako dobiti beneficije koje nudi grad, namjerno je priredila nekoliko eskapada kako bi ju proglasili neuračunljivom, odnosno nesposobnom za rad. Obišla je sve liječnike, psihijatre, padala po podu i na kraju je uspjela. Proglasili su je nesposobnom za rad, a ona je na račun toga uspjela dobiti besplatne autobusne karte za odlazak u bolnicu na liječenje, od grada dva puta mjesečno dobije i paket hrane, naknadu od 800 kuna, drva za ogrjev i umanjuje joj se račun za struju".

iStock/ilustracija

'Čisti kuće na crno, ali i dalje ne traži posao niti ga je ikada htjela'

Iako radno nesposobna, čitatelj tvrdi da ju zna vidjeti kako povremeno ipak radi.

"Znam da tu i tamo čisti kuće, za što dobiva novac na ruke. No, sve u svemu, već dvadeset godina uvelike živi na grbači države i ne traži posao, niti ga je ikada ozbiljno tražila. Niti željela".

Sjena na sve koji od socijalne pomoći doslovno preživljavaju

Pitali smo ga zašto to nekome ne prijavi, a odgovara nam da gospođa ima svu medicinsku dokumentaciju i da je njome potpuno pokrivena.

"Ovakvom zlouporabom baca sjenu na sve one jadne ljude koji zaista nisu sposobni raditi, ili koji su se, ne svojom krivnjom, našli u situaciji da su bez posla i da ga ne mogu naći, te koji preživljavaju samo zahvaljujući socijalnim naknadama. Netko bi trebao revidirati sve te naknade, da se vidi tko ne može, a tko ne želi", ljutito zaključuje naš sugovornik.

nezaposlenost

varanje

država

traženje posla

socijalne naknade

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter