spomenike više bole uvrede, nego žene brutalni udarci

Samo kod nas zbog izrečenog mišljenja dobijete zabranu pristupa spomeniku dok istovremeno zlostavljači šeću gdje im volja. Quo vadis, Hrvatska?


Mia Mitrović
13.02.2019.12:00
Samo kod nas zbog izrečenog mišljenja dobijete zabranu pristupa spomeniku dok istovremeno zlostavljači šeću gdje im volja. Quo vadis, Hrvatska?
Marko Todorov / CROPIX

sažeto

Tako vam je to u braku, tako vam je to u Hrvatskoj


Mia Mitrović
13.02.2019.12:00

Izgleda da noćnoj mori koja se nadvila nad hrvatsko pravosuđe nema kraja. Zbog pogreške sutkinje Daruvarcu će izgleda biti ukinuta presuda, a na 15 dana zatvora osuđen je aktivist Zoran Erceg, samo zato što je izrazio svoje mišljenje i viknuo da je prvi hrvatski predsjednik ratni zločinac. 

Ercegu se sudilo zbog prekršaja remećenja javnog reda i mira na osobito drzak način, a osim 15 dana zatvora, dobio je i sudsku zabranu približavanja spomeniku na godinu dana. Okrivljenik je medijima izjavio da ga je sudac osudio na višu kaznu nego što je policija to tražila. 

Vlastito mišljenje je drzak zločin 

Istovremeno, notorni zlostavljač žena Davor Kovačević Daruvarac koji je ljetos djevojci glavom udarao u umivaonik šeće Zadrom. Da stvar bude gora, zbog proceduralne pogreške sutkinje koja je vodila proces, Daruvarčeva bi presuda mogla biti poništena. 

Jure Miskovic / CROPIX

Tako vam je to u Hrvatskoj. Zbog izrečenog mišljenja možete dobiti zabranu pristupa spomeniku mrtvom predsjedniku, ili, ako radite u medijima, i kaznu od više desetaka tisuća kuna zbog satiričnog teksta. Međutim, ako djevojku unakazite od batina, onda se slobodno šećete Zadrom, a uz malo sreće i presuda će vam biti ukinuta. Quo vadis, Hrvatska?

franjo tuđman

Daruvarac

Zoran Erceg

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter