foto: čekao ju je 1500 godina

Saga o Sagi i maču iz jezera: Djevojčica pronašla vikinški Excalibur, lokalci kažu da je upravo postala kraljica Švedske


100posto
08.10.2018.13:00
Saga o Sagi i maču iz jezera: Djevojčica pronašla vikinški Excalibur, lokalci kažu da je upravo postala kraljica Švedske
Screenshot/YouTube

sažeto

Mač dužine 85 centimetara, u koricama napravljenim od drva i kože potječe iz Željeznog doba


100posto
08.10.2018.13:00

Osmogodišnja Saga Vanecek bila je na jezeru sa svojim ocem kada je našla nesvakidašnji predmet: prastari mač iz željeznog doba, piše Independent.

Djevojčica je rekla da je prvo mislila kako se radi o nekakvom štapu koji je uočila tijekom igre na švedskom jezeru Vidostern:

"Bila sam izvan vode i bacala kamenčiće u jezero da vidim koliko će duboko potonuti. Ugledala sam nešto slično štapu i podigla sam to. Htjela sam predmet baciti natrag u vodu, no tada sam vidjela da ima i dršku. Podignula sam ga i rekla 'tata, našla sam mač', a on je dojurio", rekla je 8-godišnja Saga.

Nakon što su kontaktirali Annie Rosén, arheologinju muzeja okruga Jonkoping, svima je vrlo brzo postalo jasno da su pronašli nevjerojatnu stvar: mač dužine 85 centimetara, u koricama napravljenim od drva i kože mogao bi biti star i do 1500 godina. 

Osoblje muzeja nastavilo je istraživati područje u nadi da će pronaći još takvih predmeta.

Lokalno stanovništvo i prijatelji šale se da je Saga sada postala kraljica Švedske, uspoređujući ovaj događaj s Excaliburom, legendarnim mačem kojeg je kralju Arturu ostavila Dama od Jezera. 

Švedska

oružje

jezero

vikinzi

newsletter

Prijavite se na Newsletter