svi koji ste sumnjali, a niste prijavili - odgovorni ste!

Sada svi sve znaju: da su se djeca bojala paškog monstruma I da obitelj nije bila funkcionalna. Pa zašto ste šutjeli o tome?!


100posto
01.03.2019.12:15
Sada svi sve znaju: da su se djeca bojala paškog monstruma I da obitelj nije bila funkcionalna. Pa zašto ste šutjeli o tome?!
Luka Gerlanc / CROPIX

sažeto

Osim Centra nemoguće se zapitati gdje su bili učitelji, školski pedagozi u cijeloj ovoj priči? Gdje su do sada bili mještani koji tek kada se sve ovo dogodili najednom sve znaju? Zašto su šutjeli?!


100posto
01.03.2019.12:15

Nakon stravičnog čina koji je jučer potresao cijelu Hrvatsku, a u kojem je monstrum s Paga svoje četvero malodobne djeca bacio s balkona obiteljske kuće na Pagu, jednog po jednog, od najstarije kćeri od osam do najmlađeg sina od nepunih tri godine, svi se pitaju je li se sve ovo moglo spriječiti. 

Monstrum se nalazi u pritvoru u Policijskoj upravi u Zadru, kamo je kasno sinoć dovezen iz policijske postaje u Pagu uz kaznenu prijavu za teško ubojstvo u pokušaju, a oko 13 će biti ispitan u Državnom odvjetništvu.

Stanje djevojčice stabilno no i dalje ozbiljno

Jure Miskovic / CROPIX

Nakon što je najteže ozlijeđena djevojčica primljena u četvrtak navečer na daljnje liječenje u Klinički bolnički centar Zagreb danas stižu vijesti da je stanje djevojčice stabilno no i dalje ozbiljno. Ostala djeca nisu životno ugrožena.

Također, ravnateljica Centra je kazala da ranije nije bilo nasilja u obitelji, ali zanimljivo da su isto tako tu obitelj imali pod nadzorom zbog 19-godišnje djevojke i skrbi nad njom kao i zbog osmogodišnje djevojčice jer je imala problema s govorom i navodno je još uvijek mokrila u pelene.

Nakon ovog stravičnog čina u medijima su progovorili susjedi, poznanici, prijatelji a i sami mještani priznajući da je situacija u toj obitelji blago rečeno bila daleko od idealne. Tako neki tvrde da su ga se djeca bojala, da nije brinuo o njima te da su svi živjeli u strahu. Navodno sva djeca imaju problema s govorom i to zbog straha od oca.

Zašto su šutjeli?!

I sada je nemoguće ne postaviti pitanje, ako je to tako a i ako se uzme u obzir da je osmogodišnjakinja pohađala osnovnu školu, kako to da školski stručnjaci nisu primjetili da nešto nije  u redu? Osim Centra nemoguće se zapitati gdje su bili učitelji, školski pedagozi u cijeloj ovoj priči? Gdje su do sada bili mještani koji tek kada se sve ovo dogodili najednom sve znaju? Zašto su šutjeli?!

Nisu li svi oni svjesni da su na neki način i opni odgovorni za ovo zlo koje se dogodilo. 

Kako piše na stranicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, a vjerujemo da je ona po ovom pitanju i izuzetno mjerodavna, vrlo jasno piše tko treba prijaviti zlostavljanje i zanemarivanje djeteta?

"Prema Obiteljskom zakonu svatko je dužan obavijestiti centar za socijalnu skrb o kršenju djetetovih prava, a posebno o svim oblicima tjelesnog, duševnog ili spolnog nasilja, zanemarivanja ili nemarnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta. Centar za socijalnu skrb dužan je odmah po primitku takve obavijesti ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava. To može biti susjed, član obitelji ili neka treća osoba, a svakako na taj način postoji obveza i dužnost svakog stručnjaka koji radi s djecom da prijavi svako ovakvo ponašanje te posebno zlostavljanje. Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, zdravstveni djelatnik, djelatnik socijalne skrbi, psiholog, socijalni radnik, socijalni pedagog i djelatnik odgojno-obrazovne ustanove dužni su policiji ili nadležnom općinskom državnom odvjetništvu prijaviti nasilje u obitelji za koje su doznali u obavljanju svoje dužnosti. Ukoliko stručnjak ima neka saznanja o mogućem zlostavljanju djeteta, a tome nije obavjestio nadležne institucije, može kazneno odgovarati zatvorskom kaznom od tri mjeseca do tri godine, a snosi i strukovne sankcije. U mnogim državama, svi stručnjaci raznih zanimanja imaju dužnost prijaviti zlostavljanje djeteta, bez obzira na to je li njihovom poslu rad s djecom primaran.

Tako da svi vi, koji sada hrabro progovarate i tvrdite da je od početka monstrum bio sumnjiv - shvatite da ste također odgovorni! 

Pag

monstrum

djeca sa senzornim poremećajima

newsletter

Prijavite se na Newsletter