Pitanje koje zanima cijeli svijet

SAD zahvalio Hrvatskoj što je poduprla napade u Siriji, ruski veleposlanik iz Zagreba tvrdi Rusija još ne ide u napad


HINA
14.04.2018.20:40
SAD zahvalio Hrvatskoj što je poduprla napade u Siriji, ruski veleposlanik iz Zagreba tvrdi Rusija još ne ide u napad
Reuters

sažeto

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu rano ujutro zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji


HINA
14.04.2018.20:40

Američko veleposlanstvo u Zagrebu zahvalilo je u subotu Hrvatskoj što je poduprla napade zapadnih saveznika na sirijski kemijski program.

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu rano ujutro zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji u znak odmazde sirijskom režimu za navodnu upotrebu kemijskog oružja protiv svojeg naroda.

"Zahvaljujemo hrvatskoj vladi na potpori akcijama SAD-a, Velike Britanije i Francuske protiv upotrebe kemijskog oružja", rekao je u priopćenju američki veleposlanik Robert Horst.

Istaknuo je da su napadi odgovor na akcije sirijskog režima, a ne provokacija protiv Rusije ili njezinih snaga u Siriji.

"Rusija, međutim, ne može tvrditi da je odgovorni član međunarodne zajednice ako ne osuđuje upotrebu kemijskog oružja i ne poduzima nikakve mjere da to spriječi. Pozivamo Rusiju da počne podupirati nevine muškarce, žene i djecu Sirije koji stradavaju od kemijskog oružja", rekao je američki veleposlanik u Zagrebu.

Hrvatska je u subotu poduprla partnere i saveznike "u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva".

Reuters

Službeni Zagreb također se zalaže za uspostavu neovisnog istražnog mehanizma u okviru UN-a kojim će se osigurati utvrđivanje odgovornosti za počinitelje, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Udari zrakoplova i projektila po sirijskim vojnim metama bio je ciljani odgovor Zapada nakon što je 7. travnja na grad Doumu izvršen kemijski napad koji se pripisuje sirijskim vlastima, a u kojem su ubijeni desetci ljudi.

Zapadne sile za napad optužuju sirijsku vladu i njezine saveznike Rusiju i Iran koji niječu da se napad uopće dogodio.

Sirijski režim osudio je akciju kao "barbarsku i okrutnu agresiju" Zapada, kako bi se spriječila Organizacija za zabranu kemijskog oružja koja je u subotu trebala početi istragu u Dumi o navodnom napadu.

'Moskva se neće uplitati dok nema ruskih žrtava'

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov nazvao je u subotu napad zapadnjačkih vojnih snaga na Siriju činom barbarske agresije i poručio kako se Rusija neće vojno uplitati sve dok nema ruskih žrtava.

"Mi taj barbarski čin Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita ne smatramo vojnom akcijom. Ne. To je jasan čin agresije na suverenu zemlju", ustvrdio je Azimov gostujući u središnjem dnevniku NoveTV.

"Tko im je dao pravo da napadnu? Sjedinjene Države i njihovi sateliti pokušavaju potkopati međunarodno pravo. Ponašaju se kao žandari, kao gangsteri. To nije civilizirano", ocijenio je.

Glavni razlog napada je, smatra, sprječavanje dolaska stručnjaka iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja iz Haaga, koji su već u Siriji i danas su trebali ići u istočnu Gutu.

Dnevnik.hr

Zasad nema nikakvih dokaza da je sirijska vlada koristila kemijsko oružje, kaže Azimov.

Istaknuo je da će Rusija pomagati snagama sirijskog predsjednika Bašara al-Asada više nego do sada "tako da će poduzeti obrambene akcije i opskrbiti ih novim proturaketnim sustavom tako da mogu bolje braniti svoju zemlju".

Ruska uloga u Siriji nije da podupire al-Asada, već zadati udarac međunarodnom terorizmu, kaže veleposlanik.

"Al-Asad je važan faktor stabilnosti. Al-Asad brani državu Siriju. Znate što se dogodilo u Iraku, Libiji, Jemenu, ne želimo da se to ponovi u Siriji. Ne branimo al-Asada, ali on je jedini legitimni vođa zemlje", pojasnio je.

Budući da napad nije izvršen na dio teritorija koji kontroliraju Rusi – s ruske strane nema žrtava niti ikakve štete, Rusija zasad neće vojno odgovoriti, istaknuo je Azimov i upozorio: "Bude li netko od Rusa ozlijeđen, mi ćemo odgovoriti".

Azimov je odbacio mogućnost da bi moglo doći do eskalacije sukoba između Rusije i SAD-a koji bi opravdali strahove od izbijanja Trećeg svjetskog rata.

"Siguran sam da neće doći do Trećeg svjetskog rata. Rusija je odgovorna zemlja, Rusija će više raditi na političkom rješavanju situacije", rekao je.

"Istodobno, u vojnom smislu ćemo podupirati režim Baš al-Asada više nego do sada. Ali, napominjem još jednom, mi ne želimo pogoršati situaciju, nećemo napasti američke mete, iako bi Rusija to mogla. Uvjeravam vas da je Rusija u vojnom smislu mnogo jača od SAD-a i svih njezinih satelita. Ali mi smo i mnogo odgovorniji", poručio je ruski veleposlanik u Hrvatskoj.

Hitna sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je počelo hitnu sjednicu posvećenu Siriji na zahtjev Rusije koja traži osudu zapadnjačkih napada na režim sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada zbog njegovih napada kemijskim oružjem na vlastiti narod. 

Na početku rasprave glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je članice Vijeća sigurnosti da "djeluju u skladu s Poveljom UN-a i u okviru međunarodnog prava", s obzirom na to da je riječ o "miru i sigurnosti", piše AFP. 

Reuters piše da je Rusija predložila donošenje nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti kojom bi se osudila "agresija SAD-a i njezinih saveznica na Sirijsku Arapsku Republiku kojom se krše međunarodno pravo i UN-ova povelja".

Još se ne zna kada bi se rezolucija mogla dati na glasanje. 

Rusija

SAD

Sirija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter