NISAM MAJKE MI

Sabor (formalno) glasa o povjerenju Barišiću, koji je već dobio podršku cijelog državnog vrha


Vid Barić
09.02.2017.11:30
Sabor (formalno) glasa o povjerenju Barišiću, koji je već dobio podršku cijelog državnog vrha
Nikola Vilic / CROPIX

sažeto

Slučaj je zaintrigirao javnost krajem prošle godine kada je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, na zahtjev nekolicine znanstvenika, proučio njegov rad objavljen u časopisu Synthesis philosophica i donio konačnu odluku kako se radi o plagijatu. Njihovu odluku nitko iz političkog vrha nije shvatio ozbiljno


Vid Barić
09.02.2017.11:30

Predstavnici više udruga okupljenih u GOOD inicijativu u četvrtak su pred Saborom, uoči rasprave o zahtjevu za iskazivanje nepovjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću zbog optužbi za plagiranje, zastupnicima dijelili letke, tzv. šalabahtere u kojima pozivaju na Barišićevu smjenu te ga prozivaju za neetičnost.

Goran Mehkek / CROPIX

Državna Agencija za znanost i visoko obrazovanje donijela odluku o kojoj nitko ne mari

Podsjetimo, slučaj Barišić je zaintrigirao javnost krajem prošle godine kada je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, na zahtjev nekolicine znanstvenika, proučio njegov rad objavljen u časopisu Synthesis philosophica i donio konačnu odluku kako se radi o plagijatu. Ocijenili su kako je Barišić u svom radu na engleskom jeziku ‘Does Globalization Threaten Democracy’ preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera, a da pritom nije citirao izvore. Cijeli slučaj je komentirao i Schlesinger ustvrdivši kako je jasno da se radi o očitom plagijatu. Barišićevu ispriku je prihvatio.

Znanstvenici koji su podnijeli prijavu protiv Barišića tvrdili su kako je plagirao više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora, ali to na Odboru nije prihvaćeno. U prijavi su prikazali usporednu analizu spornih dijelova Barišićevog članka i navodno plagiranih tuđih radova. Tvrdili su kako je Barišić u istom radu preuzeo brojne ideje i formulacije drugih autora bez da je to naveo, optuživši ga i za doslovno kopiranje s Wikipedije bez navođenja izvora.

Barišić relativizirao dokazani plagijat i tvrdio kako ga politički progone

Uslijedio je poznati scenarij - Barišić je relativizirao vlastiti dokazani plagijat te ustvrdio kako su svi napadi na njega neutemeljeni i kako ga, zapravo, politički progone. Optužio je tako Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, koji djeluje unutar državne Agencije za znanost i visoko obrazovanje, za političku pristranost te ga je prijavio Ustavnom sudu dodavši kako "srozava etička načela i sve nas skupa pretvara u državu koja ne zaslužuje nikakve pohvale”.

Neki hrvatski znanstvenici su također osporavali legalnost i legitimnost procedure kojom je Odbor ustvrdio da se radi o plagijatu. Izražavali su Barišiću javnu podršku i potpisivali peticije potpore. Na kraju se pokazalo kako je 6 od 9 znanstvenika koji su najglasnije podržavali Barišića snažno povezano sa Znanstvenim centrima izvrsnosti kojima je Barišić kao ministar uskoro trebao podijeliti sredstva za rad.

Ivan Đikić poslao Andreju Plenkoviću sve dokaze i apelirao za Barišićevom ostavkom

Jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika Ivan Đikić pisao je premijeru Andreju Plenkoviću poručivši mu kako "ima potrebu osvrnuti se na javne sukobe i izjave povezane s djelovanjem ministra znanosti i obrazovanja". U pismu je ustvrdio kako je Barišićev rad primjer očitog plagijata koji treba biti sankcioniran te kako se Hrvatska mora što hitnije dovesti u stanje nulte tolerancije spram plagiranja, kršenja etičkih normi ali i pritisaka na članove raznih etičkih odbora. Ministar ili ministrica koji su opterećeni etičkim pogreškama u svom znanstvenom opusu ne mogu odgovorno voditi obrazovni sustav i biti čimbenik kvalitete i moralne odgovornosti u tom resoru, ustvrdio je tada iz Goethe Sveučilišta u Frankfurtu gdje je zaposlen kao pročelnik Instituta za biokemiju. Međutim, svi dokazi koje je predstavio Plenkoviću nisu bili dostatni da ga uvjere kako mu u vladi sjedi čovjek koji (ne)znanstvene radove piše copy+paste metodom. Đikić nije bio jedini znanstvenik koji je iz inozemstva progovorio o slučaju Barišić.

Plenković i Grabar-Kitarović stali uz dokazanog plagijatora

Komentirajući “slučaj Barišić” Plenković je poručio kako ministar ima njegovo povjerenje te kako ga je Barišić uvjerio kako se radi o tiskarskoj pogrešci, a ne plagijatu. Plenković je tako osporio legitimitet Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju koji djeluje pri državnoj Agenciji za znanost i visoko obrazovanje te u grotesknom obratu poručio kako je "odlično da i u akademskoj zajednici postoje različita mišljenja". Dokazanog plagijatora je podržala i predsjednica republike Kolinda Grabar-Kitarović. Tim se potezom stavila na suprotnu stranu od pravorijeka Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju te društvu de facto poručila kako ne treba vjerovati državnim institucijama.

U četvrtak odluka

U četvrtak bi nakon sjednice Vlade oko podneva na inicijativu iz oporbe trebala uslijediti rasprava o povjerenju ministru Barišiću. I dok iz oporbe očekuju kako će ga smijeniti zbog dokazanog plagijatorstva, iz  HDZ-a ga brane te tvrde kako je takav zahtjev neutemeljen. I za njih, očito, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju nema nikakav legitimitet, a proces protiv Barišića je politički progon. Čini se kako će Barišiću presuditi MOST, koji je do sada bio vrlo tih po ovom pitanju. Jedina su kapitalna stranka koja nije zauzela stav oko slučaja Barišić. U četvrtak će, međutim, stav morati zauzeti, a hoće li Barišić ostati ministar u Plenkovićevoj Vladi saznat ćemo nakon rasprave o povjerenju.

rasprava

plagijat

Barišić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter