video: prava ZVIJEZDA DANAŠNJEG SUMMITA

S Plenkovićem je i rumunjska premijerka koja po gafovima s trona skida i Kolindu i Bandića. Muče ju svi jezici, a 'hrva' se i s protokolom


Mia Peretić
03.12.2018.12:40
S Plenkovićem je i rumunjska premijerka koja po gafovima s trona skida i Kolindu i Bandića. Muče ju svi jezici, a 'hrva' se i s protokolom
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Viorica Dancila mogla bi se bez problema uklopiti u naše političko podneblje zato što po broju gafova, što jezičnih, što diplomatskih, gospođa stoji uz bok našim političarima


Mia Peretić
03.12.2018.12:40

Jutros su u Zagreb premijeri i predsjednici 18 zemalja stigli na dvodnevni Summit Srednjoeuropske inicijative (SEI) koji se održava povodom završetka jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja incijativom. Premijer Andrej Plenković, prije svečane večere u Esplanadi, na marginama sastanka održava bilateralne susrete s rumunjskom premijerkom Vioricom Vasilicom Dancilom, potpredsjednicom ukrajinske vlade Ivannom Klympush-Tsintsadze, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom makedonske vlade Zoranom Zaevom

Iako je Orban nama zasigurno najpoznatiji i možda najzanimljiviji gost, izvan fokusa, a s obzirom na ono što ćete pročitati, totalno nepravedno, našle su se i gošće iz Rumunjske i Ukrajine, od kojih bismo posebno istaknuli rumunjsku premijerku Vioricu Dancilu.

Naime Viorica Dancila mogla bi se bez problema uklopiti u naše političko podneblje, a to ne kažemo zbog njezinih službenih politika, već zato što po broju gafova, što jezičnih, što diplomatskih, gospođa stoji uz bok brojnim našim političarima. "Pipl mast trast as" Ingrid Antičević Marinović i "Ke? Spiking kroejšn" zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića napokon su dobili dostojnu konkurenciju. 

Pandorina kutija otvorena je nakon početka mandata

Viorica Dancila je rumunjska premijerka od siječnja ove godine, te prva žena premijerka u povijesti Rumunjske. No, rumunjski mediji pišu kako Dancila nažalost nije toliko poznata po svojim politikama, koliko po brojnim jezičnim ali i političkim gafovima, od kojih su neki bili krajnje ozbiljni. 

Osim što se hrva s gramatikom, rumunjska se premijerka bori i s protokolom čija pravila nikako da usvoji, te u kojem je napravila niz ozbiljnih propusta tijekom sastanaka s međunarodnim dužnosnicima, piše Romania Insider. Kao rezultat svoje nesmotrenosti, Dancila je Rumunjima postala inspiracija za ismijavanje na društvenim mrežama. 

O autistima koji šire dezinformacije

Viorica Dancila bila je premijerka tek dva tjedna kada je dala prvu kontroverznu izjavu. Naime, nazvala je "one koji dezinformiraju Europsku uniju, unatoč činjenici što znaju istinu" - autistima. Izjavu su odmah krizitirali predstavnici lokalnih nevladinih organizacija, a premijerka se ispričala idućeg dana. 

I tako je otvorena Pandorina kutija čitavog niza gramatičkih grešaka koje je već teško probrojati, a koje je činila u svakom mogućem trenutku: prilikom sjednica vlade, u javnim govorima, konferencijama za tisak i prilikom sastanaka s međunarodnim dužnosnicima. 

"Smanjujemo demokraciju"

Jednom je prilikom tijekom sastanka kabineta izjavila kako "smanjuju demokraciju", a zapravo je htjela reći da "smanjuju birokraciju". Drugi je put, umjesto o Svjetskoj banci govorila o Monetarnoj banci, no, s obzirom na ono što slijedi, ovo se ne čini toliko strašno.

Protestanti pretukli policajku

Krajem rujna, tijekom rasprave s članovima socijaldemokrata u Bruxellesu, izjavila je da su protestanti pretukli žensku policajku, zapravo mislivši na prosvjednike, a referirajući se na nasilne incidente tijekom protuvladinih prosvjeda koji su se ovog kolovoza održavali u Bukureštu. 

Borba s engleskim

Nažalost, rumunjska se premijerka Dancila ne bori samo s materinjim jezikom. Čini se da joj još veći izazov predstavlja komunikacija na engleskom. Tako je, prilikom sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u travnju, na njegov izraz dobrodošlice "Zadovoljstvo je vidjeti vas", uspjela izustiti samo "He, he!".

Gentleman Plenković je vodio kroz protokol

U svibnju je engleski ponovno izdao rumunjsku premijerku kada je upitala našeg premijera Plenkovića "Napraviti fotku?", referirajući se, vjerojatno, na službeno fotografiranje. Čitav je sastanak između dvoje državnika bio obilježen protokolarnim pogrešakama Viorice Dancile, a kao pravi gentleman, premijer Plenković ju je diskretno vodio tijekom službene procedure prije samog sastanka, poput dijela u kojem oboje slušaju himne svojih zemalja i salutiraju gardi. 

Zaboravila ime kolege iz Estonije

Tijekom bilateralnog sastanka s estonskim kolegom po funkciji Jürijem Ratasom, na zajedničkoj je press konferenciji postalo jasno da mu je Dancila jednostavno zaboravila ime. Nadalje, rumunjska je premijerka morala prožvakati još jedan neugodnjak kada su organizatori zastavu Estonije objesili naopako. A pošto nitko iz rumunjske delegacije to nije primjetio, grešku je ispravio premijer Estonije. 

Diplomatski skandal

No, najozbiljnija diplomatska greška koju je Viorica Dancila napravila jest kada je zamjenila glavne gradove Crne Gore i Kosova. Tijekom posjete Crnoj Gori i glavnom gradu Podgorici, rumunjska je premijerka izjavila kako je sretna što se nalazi u Prištini. Nadalje, prilikom posjete Makedoniji, građane te zemlje oslovila je kao Makedoni. 

Propustila sastanak na aerodromu s predsjednikom Europske komisije – Jean-Claude Junckerom

U rujnu je Juncker došao u Bukurešt kako bi sudjelovao na Summitu inicijative Tri mora, a na aerodromu ga je trebala dočekati Dancila. Međutim, ona je na aerodrom stigla tmaan kada je kolona službenih automobila u kojima se nalazio Juncker odlazila. Vlada je izjavila da premijerka nije kasnila, već da je predsjednik Komisije stigao ranije no što je bilo planirano.

Krenula u mjesta pogođena poplavom pa sletjela u krivo selo

Kada je trebla posjetiti djelove Rumunjske pogođene poplavom, helikopterom je sletjela u krivo selo. Premijerka i ostali dužnosnici to su shvatili tek nakon što su izašli iz helikoptera i vidjeli da ih nitko nije dočekao. Jedino što su mogli jest vratiti se natrag i potražiti pravu destinaciju. 

Sve ove, nazovimo ih tako, nesmotrenosti rumunjske premijerke možda su razlog zašto je Liviu Dragnea, lider rumunjskih socijaldemokrata, spriječio Dancilu da odgovara na pitanja tijekom konferencije za tisak. Ona je stajala kraj Dragnea tijekom čitave konferencije i nije ni zucnula, što je korsnike društveni mreža inspiriralo za brojne šale poput montaže njezinog šutljivog lika u prazan lift.

Rumunjska

Summit

gafovi

premijerka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter