Što se to događa?

S neba palo 11.000 mrtvih ptica, lubanje i krila bili su im zdrobljeni, a za sve su krive klimatske promjene


Mia Mitrović
23.08.2019.12:00
S neba palo 11.000 mrtvih ptica, lubanje i krila bili su im zdrobljeni, a za sve su krive klimatske promjene
Reuters

sažeto

Nezapamćeno nevrijeme desetkovalo je populaciju ptica močvarica u Montani. 


Mia Mitrović
23.08.2019.12:00

Više od 11.000 ptica močvarica palo je mrtvo s nebesa u Montani. Posljedica je to olujnog nevremena s tučom i vjetra koji je dostizao brzinu od 112 km/h. Tuča veličine loptice za bejzbol oštetila je i kuće, a na nekim mjestima potpuno uništila usjeve.

Ornitolozi na istoku Montane skupljaju trupla mrtvih ptica i vidaju rane onima koje su preživjele. Tuča im je slomila krila pa ne mogu poletjeti. nekima je tuča oštetila lubanju, a neke imaju i oštećenja unutarnjih organa.

Zarazne bolesti 

Dramatične snimke pokazuju obale jezera prekrivene truplima ptica močvarica. Jednu trećinu ptica ubila je oluja, tuča i jak vjetar. Ornitolozi kažu da je 5% pataka i čak 40% pelikana i kormorana pretrpjelo ozljede zbog oluje.

Big Lake Wildlife Management Area močvarno je područje u Montani u kojem se gnijezdi veći broj ptica selica uključujući divlje guske i patke, kormorane, pelikane i galebove. Čak 13.000 ptica zahvatila je oluja, a većina, njih 11.000 je uginulo.

Toliki broj ptičjih lešina moglo b i izazvati zarazu opasnu po ljude i ostatak ptica pa biolozi na terenu uklanjaju trupla. Jedna od bolesti je i ptičji botulizam koji može završiti paralizom S druge strane, preživjele ptice i dalje su na jezeru što ej pozitivna stvar. Život ide dalje.

Prošle godine slično nevrijeme pogodilo je susjednu državu Idaho. Stradalo je stotinjak divljih guski.

nevrijeme

ptice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter