druga strana žene i najveće podrške slobodana miloševića

S malom mirovinom živjela je u luksuzu Moskve, no shrvana izolacijom. Suprugu nije išla na sprovod, a kćer nije vidjela godinama


Daniel Radman
14.04.2019.20:00
S malom mirovinom živjela je u luksuzu Moskve, no shrvana izolacijom. Suprugu nije išla na sprovod, a kćer nije vidjela godinama
Youtube / Screenshot

sažeto

Posljednje dane, iscrpljena bolešću, provela je sa svojim sinom Markom, a s kćeri Marijom koja je u egzilu u Crnoj Gori nije se godinama vidjela


Daniel Radman
14.04.2019.20:00

Smrt Mire Marković, udovice Slobodana Miloševića obišla je regiju, a iako se u ovakvim slučajevima vodi egidom 'o mrtvima sve najbolje' tekstovi o nekadašnjoj prvoj dami Beograda puni su mračne ostavštine režima njezinog supruga. Ona mu u tome nije bila samo moralna podrška, već je od sredine 90-ih i politički partner kao vođa JUL-a (koalicije nominalno ljevičarskih stranka) iz koje je od današnjih političara na sceni opstao tek radikalni ministar obrane Aleksandar Vulin.

Neuspjesi u ratovima im se mogu oprostiti

O Marković je danas malo toga lijepog napisano. Desni mediji u Srbiji Miloševiću i Miri neće oprostiti neuspjehe u ratovima (kao i po mnogima bešćutni odnos prema izbjeglicama), hiperinflaciju, redove za kruh i izolaciju koja je ostala temelj današnjih ekonomskih problema Srbije. No, uz to Miloševićeva je udovica osumnjičena za daleko veće krimene, od narudžbi ubojstava, ilegalnog bogaćenja (ponajviše ogromnim švercom duhana) pa do nezakonite dodjele stana.

Ovo zadnje, dakako, zvuči kao sitnica, no bila je to jedina stvar za koju je Marković imala presudu, no i ona je na koncu pala zbog zastare. No, od 2003. ionako je bila nedostupna srbijanskom pravosuđu, još otada živjela je u egzilu u Moskvi zahvaljujući činjenici da je brat njezinog supruga bio je veleposlanik u Rusiji te joj je sa svojim vezama osigurao azil.

S kćeri se nije vidjela

Tako je Marković s distance mogla čitati napise kako je naručila ubojstvo nekadašnjeg Miloševićevog suradnika Ivana Stambolića nakon što su im se putevi razišli, a do danas je ostala sumnja da je povezana s ubojstvima vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije  te neuspjelim atentatima na Vuka Draškovića.

S obzirom da je nijekala sve, pa tako i bogaćenje dinastije, bilo je posebno zanimljivo što je sa svojom mirovinom od 600-tinjak dolara uspijevala nekako živjeti u luksuznom dijelu Moskve. Njezin odvjetnik je medijima odbrusio da živi racionalno, a sve je koje je zanimalo odakle joj kuća uputio je na Vladimira Putina osobno.

Posljednje dane, iscrpljena bolešću provela je sa svojim sinom Markom, a s kćeri Marijom koja je u egzilu u Crnoj Gori nije se godinama vidjela. Zbog života u egzilu također nije otišla ni sa sahranu vlastitog supruga.

Slobodan Milošević

Mira Marković

udovica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter