serijal lokalni šerifi

S 18 je ušao u HDZ, kad se 'otrijeznio' srušio ih je s vlasti. Ovaj gradonačelnik trenira boks, svira klavir i violinu i - pjeva na vječanjima! Jedino se boji supruge: 'Kad dođem kući, bijesna je kao ris'


Daniel Radman
30.10.2019.08:00
S 18 je ušao u HDZ, kad se 'otrijeznio' srušio ih je s vlasti. Ovaj gradonačelnik trenira boks, svira klavir i violinu i - pjeva na vječanjima! Jedino se boji supruge: 'Kad dođem kući, bijesna je kao ris'
Darko Tomas / CROPIX

sažeto

Daniel Zurovec je 32-godišnji gradonačelnik Svete Nedelje, jednog od najprosperitetnijih gradova u Hrvatskoj


Daniel Radman
30.10.2019.08:00

Neviđena gužva nastala je na zadnjim izborim za gradonačelnika Svete Nedelje, čak osam kandidata nadalo se fotelji prvog čovjeka grada koji je u dva navrata proglašen najboljim u području gospodarstva. Prvi vrhu je – ove godine su ne našli i među najboljih pet - i po kvaliteti života, stoga je jasno otkud toliko entuzijazam kandidata.

Nakon prvog kruga vodio je HDZ-ov Damir Halužan, a zanimljivo da su se na 'postolju', tj. drugom i trećem mjestu, našli bivši članovi te stranke, Dario Zurovec i dotadašnji gradonačelnik Drago Prahin. Na kraju je kao veliko iznenađenje slavio Zurovec, mladi 30-godišnji inženjer elektrotehnike.

Dobio izbore po uzoru na 'susjeda' Beljaka

Darko Tomas / CROPIX

Razlika između njega i trećeplasiranog Prahina bila je manja od stotinu glasova, a njega i prvoplasiranog Halužana dijelilo je točno 382 glasova. No, je sve uspio nadoknaditi.

"Govorili su da ću u prvom krugu biti treći, na rubu ulaska u drugi krug. A ja sam znao da ako uspijem ući u drugi krug, šanse mi rapidno rastu(...). Našao sam se u vrlo sličnoj situaciji kao u Samoboru prije osam godina kada je Krešimir Beljak bio praktički nepoznat. Uzeo sam sličan model od njega, obilazio sam teren i znao sam da će se u prvom krugu glasovi raspršiti, no bitno je za koga. Priznajem, imao sam i malo sreće u prvom krugu, no drugi krug bio je totalni rad na terenu i otvorene ruke prema građanima", pojasnio je svoju taktiku portalu zagrebacki.hr.

Razlaz s HDZ-om je bilo triježnjenje

 
 
 
View this post on Instagram

Više od riječi.... #deda i malo mlađi #deda :)

A post shared by Dario Zurovec (@dariozurovec) on Jun 16, 2019 at 4:34am PDT

U HDZ je ušao kao 18-godišnjak, a za isti portal je izjavio da je razlaz s bivšom strankom – čiji je bio gradski vijećnik - bio je triježnjenje.

"U HDZ sam ušao iz uvjerenja, odgoja, prirodno je bilo da uđem u stranku koja je demokršćanska. No, nije lako gledati kako netko tko je u bivšem sustavu djecu kažnjavao zbog odlaska u crkvu bude danas gorljivi HDZ-ovac. A pored kojih ne možeš progurati rješenje ni jednog problema građana jer je lakše izgraditi kakav park umjesto nogostupa ili biciklističke staze. Apsolutno ni jednu ideju nisam mogao progurati, a nisam čovjek kojemu odgovara stajati sa strane", s nemalo razočaranja je priznao kolegi iz Večernjeg lista.

No, nije čovjek koji upada u defetizam, niti se zanosi euforijom i svim titulama 'poduzetničkog raja' koje su se lijepile uz Svetu Nedelju. Proračun im je težak više od 100 milijuna kuna, nezaposlenost iznosila manje od tri posto, tu im je i Mate Rimac...

"Zgodno je pohvaliti se punom gradskom blagajnom koja omogućuje sve te papirnate prednosti u odnosu na druge gradove te poduzetnički raj jer to je tvrdnja koja će nadjačati činjenicu kako neka od 14 naselja koja čine grad Svetu Nedelju u 21. stoljeću nemaju vodovod ili kanalizaciju", dodao je u istom intervjuu.

Prodao je tri automobila i kupio jedan

 
 
 
View this post on Instagram

Anger management #boxing #therapy

A post shared by Dario Zurovec (@dariozurovec) on Apr 11, 2019 at 10:53am PDT

U nacionalne medije dospio je dvaput i, za razliku od većine 'šerifa', to nije bilo zbog afera. U ožujku smo ga mogli zapaziti zbog odluke da proda tri automobila u vlasništvu grada i kupi jedan. Na tom poslu grad je zaradio oko 80.00 kuna.

"Nije nam u cilju baviti se populizmom, ali smo zaključili da u Svetoj Nedelji, koja se proteže na oko 40km2, te je relativno blizu Zagreba, automobil te klase jednako dobro služi svojoj svrsi kao što bi i neki automobil više klase. U svakom aspektu poslovanja nastojimo biti racionalni, pa nam je smanjenje voznog parka bio sasvim logičan slijed", skromno je zaključio.

No, ako je ovo bio čisti populizam, ona prva odluka doista je bila fascinantna za hrvatske razmjere. Grad je u prosincu prošle godine ukinuo prirez od 6 posto, porez na potrošnju u ugostiteljstvu te komunalnu naknadu za hotele, kampove i apartmanska naselja.

U priopćenju su se pohvalili kolika je to ušteda pa kažu da bi obitelj s nekoliko zaposlenih ili pojedinci s visokim primanjima godišnje mogli uštedjeti nekoliko tisuća kuna što je, napomenuli su, iznos dovoljan za ljetovanje ili registraciju automobila.

'Izgubljeni novac' planira namaknuti od sredstava iz EU, fondovi su dosad bili rak-rana grada. Sveta Nedelja nije imala donesenu strategiju razvoja, a bez nje nije mogla bi povlačiti novac.

Zašto je gospođa Zurovec ljuta?

 
 
 
View this post on Instagram

Za promjenu malo rada u vinogradu... #okić #vino

A post shared by Dario Zurovec (@dariozurovec) on Aug 6, 2019 at 2:20am PDT

Zurovec i izvan politike ima zanimljivu priču. Iako je u HDZ-u od svoje osamnaeste, ipak nije radio kao uhljeb, kao što bi neki pretpostavili: njegovo zadnje radno mjesto bilo je ono programera u Ericsson Nikola Tesli. Inače, član je Mense, završio je i glazbenu školu, svira violinu i klavir, a znao je zapjevati na crkvenim vjenčanjima.

"Zadnji put je to bilo prije deset godina", priznao je za Novu TV.

Osim glazbe, u hobije ubraja i sport pa tako vikendom planinari sa suprugom, a tome dodaje i boksačke treninge. Još mu ostane vremena da pomogne tastu u vinogradu. Uz toliko obveza, sigurno da mu supruga nije najsretnija.

"Gospođa je ljuta kao ris, ali ima razumijevanja, tako da je za sada sve ok", prokomentirao je uz osmijeh za kamere RTL-a. Barem ga to planinarenje i tast izvlače, dodali bi.

"Pokušavam to izbalansirati, ali kad pretjeram i dođem doma pa kaže 'ne ideš nikud', ja sve odradim. I naravno, kao svaki alfa muškarac, ispeglam sve kaj treba, uzmem usisavač i prođem po stanu", u opuštenom tonu je otkrio kako rješavaju sve 'nesporazume'.

serijal lokalni šerifi

Dario Zurovec

Sveta Nedelja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter