Svašta smo saznali od hrvatskih političara

Ruža Tomašić: 'Ispalo je da je iznad Sabora predsjednik Vlade, a tek onda Bog. A čini mi se da i Bog pomalo diže ruke od nas'


Valerija Bebek
25.12.2018.14:00
Ruža Tomašić: 'Ispalo je da je iznad Sabora predsjednik Vlade, a tek onda Bog. A čini mi se da i Bog pomalo diže ruke od nas'
100posto / Cropix

sažeto

Pregled političkih intervjua objavljenih 2018. na portalu 100posto


Valerija Bebek
25.12.2018.14:00

Ružu Tomašić u njezinom angažmanu u Europskom parlamentu jedna stva rje ipak razočarala - to što nakon iscrpnih rasprava u Parlamentu, Europska komisija ipak aje završnu riječ. "U Hrvatskoj bi to i očekivala, jer zna se da kod nas zapovijedi dolaze iz Banskih Dvora, a Sabor ih samo izvršava. Tuđman je govorio da će iznad Sabora biti samo Bog, no ispalo je da je iznad Sabora predsjednik Vlade, a tek onda Bog. A čini mi se da i Bog pomalo diže ruke od nas", rekla je Tomašić na proljeće. 

Uz njezin, ovdje je pregled političkih intervjua koji su objavljeni na portalu 100posto u protekloj godini, kojih smo se htjeli prisjetiti u rezimeu 2018.

1. Jadranka Kosor

Uvjerljivo najaktivnija i najutjecajnija hrvatska političarka na Twitteru, nekad je bila bliska suradnica predsjednika Franje Tuđmana, zatim ministrica, a naposljetku i premijerka. "U HDZ-u su mi zamjerali što sam samohrana majka, valjda zato što razvedenica nije dobra demokršćanka", otkrila je bivša premijerka Jadranka Kosor u opuštenom razgovoru za 100posto.

100posto

2. Ruža Tomašić

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić s novinarom 100posto razgovarala je na Korčuli. "Odlazim iz politike. Kada mi završi ovaj mandat ne namjeravam se više vraćati u Europski parlament ili domaću politiku. Gotovo je. Možda budem na listi za europske izbore da pomognem stranci svojim imenom i ostvarenim rezultatima, ali u zastupničke klupe više neću. Idem u mirovinu i vraćam se životu na Korčuli", obznanila je odmah na početku intervjua.

Kazala je kako se na Markovom trgu zastupnici ne moraju ni približno pripremati kao što to čine u Europskom parlamentu. "Dođeš, kažeš nekoliko rečenica, javiš se par puta kako bi osvojio 'bodove'. Ne moraš uopće toliko mnogo znati o temi o kojoj pričaš. U EP-u stvari su puno drugačije. Rad u odborima ima veći značaj, više je tema, puno pripremanja rasprava, lobiranja i zapravo je sve puno ozbiljnije i zahtjevnije. Tamo se radi po cijele dane“, rekla je Tomašić.

Tonci Plazibat / CROPIX

3. Anka Mrak Taritaš

Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš razgovarala je za 100posto o tome boji li se da je njezin odlazak iz HNS-a bio kriva odluka. Dotakla se i onoga što ne valja u hrvatskom pravosuđu. "Više nikad nadam se u našem prostoru neće sinkopa biti tema ili onaj psić Medo koji laje, pa ne laje, pa koliko smije lajati", kazala je Mrak Taritaš.

Darko Tomas / CROPIX

4. Filip Glavaš

Sina generala Branimira Glavaša za 100posto je dao ekskluzivni intervju i nikad viđene fotografije. "Posebno mi je teško bilo u razdobljima kada su ga pritvarali i kada je zbog toga počeo štrajk glađu. Redovito sam ga posjećivao i gledao kako iz dana u dan propada te sam se pitao da li je moguće da će država dopustiti da on umre? Posebno su me ljutili komentari pojedinaca kako on uopće ne štrajka i da je to sve igrokaz", rekao je Filip Glavaš u intervjuu.
"Otac mi je strpan na robiju samo jer je zasmetao tadašnjem vodstvu HDZ-a", rekao je Glavaš mlađi.

Emica Elvedji / Cropix

5. Sanja Sarnavka

Svoj prvi porod opisala je kao najveće poniženje koje je u životu doživjela, aktivistica i borkinja za ženska prava Sanja Sarnavka.

"Liječnik je završio šivanje i rekao, referirajući se na mog supruga liječnika, 'Šteta što kolegi nisam uzeo mjeru da znam koliku rupu da vam ostavim'. Šivanje je, naravno, bilo bez anestetika, no onda je babica vidjela taj njegov tretman i rekla mi 'Nemojte slučajno ne imati drugo dijete zbog ovog iskustva'", prisjetila se Sanja Sarnavka u intervjuu za 100posto. U razgovoru je kazala da voli reći da je otišla u penziju, ne u mirovinu, jer se i dalje bavi aktivizmom. Dio godine provodi u Zagrebu, a dio u kući na selu u kojoj živi sa suprugom i četiri psa.

Srdjan Vrancic / CROPIX

6. Nataša Kandić

Direktorica Fonda za humanitarno pravo u Srbiji, priznata aktivistica za ljudska prava, dobitnica brojnih nagrada Nataša Kandić nedavno je nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

"2015. je došlo do značajnih političkih promjena u regiji, Hrvatska se, s novim liderima, značajno udaljila od susjeda, baš po pitanjima suradnje u vezi s pomirenjem i suočavanjem s prošlošću. Do danas se to nije baš promijenilo, iako mi smatramo da nema razloga da Hrvatska ima rezerve prema tom procesu jer je dugo imala lidersko mjesto u svemu tome", rekla je uvažena aktivistica iz Srbije za 100posto. "Bez činjenica o žrtvama nema početka procesa pomirenja. Najlakše je dobiti suglasnost svih o žrtvama, a opet iza toga postoje političke rezerve. Mi ih želimo prevladati, u prvi plan staviti taj ljudski pristup, pa da i buduće generacije znaju da je na ovim prostorima nešto učinjeno, a ne samo suradnja s Haaškim tribunalom pod pritiskom međunarodne zajednice".

Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatska

intervju

politika

razgovor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter