Panika u susjedstvu

U blizini srpske granice NATO instalira sustav za ispaljivanje tomakhawka, sličan onom s kojim su bombardirali Srbiju 1999.


100posto
26.05.2019.11:00
U blizini srpske granice NATO instalira sustav za ispaljivanje tomakhawka, sličan onom s kojim su bombardirali Srbiju 1999.
Reuters

sažeto

Rusi su zbog ove prijetnje na Krimu postavili lansirnu raketu Iskander te avione, bombardere i lovce


100posto
26.05.2019.11:00

Američka vojska priprema instalaciju sustava SM-3 koji može ispaljivati rakete tomahawk dometa i do 2.500 kilometara u svojoj bazi u Rumunjskoj, stotinjak kilometara od srpske granice, javlja Russia today.

Kako javljaju, velika je vjerojatnost da ća Ameri u sklopu modernizacije kompleksa u južnoj Rumunjskoj uskoro dopremiti i najnovije modele tomahawka kojima su između ostalog i gađali Srbiju u vrijeme NATO napada 1999. , a Banja Luku 1995.

Noćna mora za Rusiju

"Bit će to prvi povratak tomahawka u Europu poslije više desetljeća i prvo njegovo dopremanje iz SAD-a još od kraja Hladnog rata", kazao je ruski vojni analitičar Mihail Hodarenok i dodao kako je uvjeren da modernizacija rumunjske vojne baze u Deveselu predstavlja ozbiljnu prijetnju Rusiji i njenim saveznicima.

I srpski vojno-politički komentator Miroslav Lazanski slaže se da bi se Srbija zbog ovog trebala ozbiljno zabrinuti.

"Radi se o sustavu koji može lansirati rakete za presretanje, ali isto tako vrlo lako može biti modificiran da služi za ofenzivno lansiranje tomahawka čiji je domet do 2.500 km. Zbog toga su Rusi na Krimu postavili lansirnu raketu Iskander te avione, bombardere i lovce. U slučaju krize ili rata, baza u Deveselu će biti prva na udaru ruskih snaga i raketa, a nalazi se samo 110 kilometara od Srbije", kazao je za Kurir Lazanski te dodao da je sustav SM-3 noćna mora za Rusiju

Rusija

NATO

Hladni rat

tomahawk

newsletter

Prijavite se na Newsletter