Nitko nije siguran

Ruski hakeri iz američkih kompanija izvlače milijune, a zbog spomenika vojniku Crvene armije ugasili su internet čitavoj jednoj zemlji što je izazvalo kaos


100posto
09.09.2019.15:00
Ruski hakeri iz američkih kompanija izvlače milijune, a zbog spomenika vojniku Crvene armije ugasili su internet čitavoj jednoj zemlji što je izazvalo kaos
iStock

sažeto

Ruski hakeri uživaju veliki ugled u svjetskoj hakerskoj mreži pa smo pobrojali neke od njih 


100posto
09.09.2019.15:00

U lipnju ove godine obilježena je 70-godišnjica Orwellovog romana 1984. Britanski pisac, novinar i aktivist u svojem je najpoznatijem distopijskom djelu točno predvidio mnoge aspekte današnjice. Baš kao i u 1984. danas kao da vladaju načela 'rat je mir, ropstvo je sloboda i neznanje je moć'. U takvom svijetu, informacija je najvažniji resurs, a onaj tko raspolaže informacijom, vlada svijetom. 

Zbog toga je sigurnost na internetu jedan od najvažnijih preduvjeta suvremenog poimanja slobode. Usprkos svemu, zaštita podataka na internetu postaje sve delikatniji međunarodni problem, a kriminal sve više seli na internet. 

iStock

'Ni jedan sustav nije siguran', kazat će vam svaki haker i to je neugodna istina. Danas se na internetu svakodnevno provode deseci tisuća operacija koje u pitanje dovode ne samo osobne podatke internetskih korisnika, već i institucija poput banaka, korporacija, financijskih i vladinih ureda iz kojih vješti hakeri izvlače korisne informacije, a potom ih pretvaraju u novac ili oružje u informacijskom ratu. 

Među najvještijim hakerima na svijetu, nekolicina ih dolazi iz Rusije. U vrijeme kada je internet bio mlad, pošlo im je za rukom izvući milijunske svote, a neki od njih još uvijek su na FBI-evoj listi najtraženijih kriminalaca svijeta. 

Zarazio računala diljem SAD-a i pokrao milijune 

Informatički pirat Vladimir Drinkman zaslužan je za piratizaciju sustava plaćanja internetom što je američkim kompanijama nanijelo štetu u vrijednosti većoj od 312 milijuna dolara. Vladimiru i njegovom timu pošlo je za rukom zaraziti više od 40.000 računala u SAD-u.

Zahvaljujući virusu 'GOZI' došli su u posjed 100 milijuna kreditnih kartica i uspjeli ući u sustave oko 20 velikih američkih kompanija, a ukradene podatke preprodali su na crnom tržištu.

Drinkman je uhićen u Nizozemskoj, a 2015. je izručen SAD-u. Optužen je da je između 2005. i 2012. oštetio Nasdaq i američke trgovačke lance 7-Eleven, Carrefour, i JS Penne, a najviše je stradala tvrtka za internetsko plaćanje Heartland.

Proces protiv 34-godišnjeg Drinkmana američke su vlasti prozvale 'najvećom akcijom međunarodnog informatičkog piratstva koja se pojavila pred nekim američkim sudom'. Osuđen je na 12 godina zatvora.

Zloglasni ZeuS bio je jedan od prvih trojanaca 

Evgenij Mihajlović Bogačev 36-godišnji je ruski haker i još uvijek se nalazi na FBI-evoj listi najtraženijih kriminalaca. U svojoj hakerskoj karijeri američkim je građanima i kompanijama ukrao 100 milijuna dolara. Veliki igrač u svijetu cyberkriminala Bogačev je postao nakon što je sa svojim timom sastavljenom od ruskih, ukrajinskih i britanskih informatičara razvio ZeuSa, opasan softver (trojanac) koji bi zaraženi korisnici nehotice instalirali na svoja računala.

screenshot FBI

ZeuS se pojavio 2006. i do 2009. je krao financijske podatke američkih internetskih korisnika. Tada je između američke vlade i Bogačeva počeo cyber rat. U to vrijeme vlasti kreatora ZeuSa znali su jedino po nadimcima Slavik i lucky12345 koje je koristio u bespućima dark weba. Osim toga, tereti ga se da se 2016. upleo u američku predsjedničku kampanju i pomogao Trumpu da dođe na vlast.

Napade izvršili u ranim dvadesetima 

Denis Stepanov, Alexander Petrov, Ivan Maksakov u stvarnom se životu nisu nikada sreli. Ova vesela hakerska trojka upoznala se na internetu. Odlučili su se udružiti u iznudi velikih svota novca od britanskih kladioničarskih kompanija. U vrijeme napada Stepanov je imao 25, Petrov 24, a Maksakov samo 22 godine.

Sa svojih računala upadali su 2006. na internetske sustave kladioničara, blokirali im poslovanje i tražili otkupninu da ih odblokiraju. Bio je to prvi takav napad u povijesti Velike Britanije, a mlađahni hakeri zbog svojih su nedjela osuđeni na osam godina zatvora.

Čitavoj zemlji ugasio internet, izvukao se s kaznom

Zbog ruskog hakera Dimitrija Galuškevića čitava Estonija 2007. nije imala interneta. Internetske stranice i sustavi svih banaka, vladinih institucija i velikih kompanija nisu radili što je stvorilo potpuni kaos, a diljem zemlje izbili su neredi.

iStock

Dimitrij je krenuo u napad jer mu se nije svidjela odluka estonske vlade da ukloni spomenik vojniku Crvene armije koji je poginuo u oslobađanju Estonije od nacističkog jarma. Nije završio u zatvoru, izvukao se s globom od 1.500 dolara.

Tihi rat FBI-a i FSB-a

Čeljabinskom hakerskom dvojcu pošlo je za rukom hakirati PayPal, Western Union i još 40-ak kompanija u deset američkih saveznih država.Vasilij Gorškov i Aleksej Ivanov 2000. su otuđili 25 milijuna dolara s oko 16.000 američkih kreditnih kartica. FBI ih je uhitio na prijevaru što je izazvalo međunarodni skandal i tihi rat između FBI-a i ruskog FSB-a. 

Osuđeni su na tri godine zatvora. Njihov napad bio je jedan od prvih hakerskih upada u sustave velikih američkih tvrtki što je bilo povod velikoj javnoj raspravi o sigurnosti podataka na internetu.

cyber sigurnost

ruski hakeri

cyberkriminal

newsletter

Prijavite se na Newsletter