video: što sve rus neće izmislit'

Ruska vojska u pogon pustila bizarno oružje, 'čarobne štitove' koji imaju učinak sličan 'čarobnim gljivama'


Daniel Radman
03.04.2019.20:00
Ruska vojska u pogon pustila bizarno oružje, 'čarobne štitove' koji imaju učinak sličan 'čarobnim gljivama'
Screenshot

sažeto

Štitovi imaju efekt osljepljivanja, dezorijentacije i – haluciniranja


Daniel Radman
03.04.2019.20:00

Američka vojska radila je brojne eksperimente s drogom, pokušavali su i s LSD-om, pokušavali su i s ekstazijem, a evo sad su Rusi pronašli oružje – i to defanzivno! - koje ima (neželjene) efekte koje znaju prouzrokovati spomenute droge. A ovi Ruski imaju i jednu prednost, ne može ih se optužiti da truju neprijatelja.

Ove godine u britanskim medijima procurila je vijest kako je u blizini njihove obale prošao ruski vojni brod naoružan uređajem nazvanim 5P-42 Filin. Njega su ocijenili kao 'futurističku napravu za zasljepljivanje' koja u praksi može zaslijepiti neprijatelja, izazvati halucinacije te uzrokovati vrtoglavicu i dezorijentiranost.

Znanstvena fantastika na djelu

Sad su se pohvalili sličnim izumom kojeg mogu koristiti i 'obične' trupe, dakle pješadija. Nešto su manjeg opsega djelovanja, no Rusi kažu – funkcionalni su. Snimke je objavilo tamošnje ministarstvo obrane, na poligonu u blizini Nižnjeg Novgoroda inženjerska jedinica upala je u zgradu koju su držali simulirani teroristi. Na videu možete vidjeti štitove koji izgleda kao da su iz SF-filma, a koji treperećim svjetlima blokiraju vid protivnika.

Iz ruske vojske kažu da su intervale između bljeskova pažljivo izračunati, a kao i u slučaju 'Filina' i štitovi imaju efekt osljepljivanja, dezorijentacije i – haluciniranja!

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter