Serijal mafija: Solntsevskaja Bratva

Družba KGB-ovaca, specijalaca i Putinovih službenika vlada svjetskim podzemljem. Tko im se zamjeri pobiju mu obitelj, a njihov šef navodno posjeduje hrvatsku putovnicu


Mia Mitrović
15.09.2019.16:00
Družba KGB-ovaca, specijalaca i Putinovih službenika vlada svjetskim podzemljem. Tko im se zamjeri pobiju mu obitelj, a njihov šef navodno posjeduje hrvatsku putovnicu
Profimedia/ilustracija

sažeto

"Za razliku od talijanske mafije koja kada te ubije, barem tvojoj ženi pošalje buket cvijeća, ovi momci bez da trepnu likvidiraju tebe, tvoju ženu, ujaka, strica, nećake, susjede i prijatelje“


Mia Mitrović
15.09.2019.16:00

Izgleda da u suvremenom svijetu nedosanjani san Don Vita Corleonea da njegova mafijaška organizacija postane legalni biznis polako postaje stvarnost mnogih mafijaša. Današnje mafijaške organizacije uspješno posluju diljem svijeta blisko surađujući s državnim administracijama, a javnost ih vidi kao ugledne i dobrostojeće poduzetnike s dobrim namjerama.

Najuspješniji globalni biznismen među mafijašima ruska je kriminalna organizacija Solntsevskaja Bratva koja godišnje 'okrene' oko 8.5 milijardi dolara.

„Članovi su regrutirani iz redova bivših časnika KGB-a, specijalnih postrojbi i vladinih službenika. Izvrsno se snalaze u svijetu cyber kriminala i prevara, a kontroliraju i reketarenje, kamatarenje, trgovinu drogom i prostituciju. Za razliku od talijanske mafije koja kada te ubije, barem tvojoj ženi pošalje buket cvijeća, ovi momci bez da trepnu likvidiraju tebe, tvoju ženu, tvog ujaka, strica, nećake, susjede i prijatelje“, kazao je američkim medijima jedan bivši FBI-ev operativac koji je istraživao mutno poslovanja Bratve u SAD-u.

Rat s Čečenima

Bratvu je kasnih 80-ih osnovao bivši konobar Sergej Mihajlov, a baza joj je u moskovskom okrugu Solntsevo. Počeli su kao lokalna banda, a danas su među najvećim igračima u svijetu globalnog organiziranog kriminala. U svoje redove u početku su regrutirali revoltirane i agresivne nezaposlene mlade muškarce koji su nasiljem sijali strah i trepet ulicama Moskve.

Ranih 90-ih sukobili su se s čečenskom mafijom koja im je namjeravala oduzeti dio kolača. Kako bi ih pobijedili, udružili su se s bandom Orekovskaja i drugim slavenskim mafijaškim grupama. Nakon krvavog rata i mnogih bitaka poput one u jednom kazahstanskom kinu u kojoj je poginulo šest Čečena i četiri Rusa, izvojevali su pobjedu.

Postsovjetska tranzicijska era u Rusiji bila je plodno tlo za razvoj ambicioznih mafijaških organizacija poput Bratve. Svjetsku je slavu Bratva stekla najprije organiziranjem globalnog lanca prostitucije i trgovine ženama iz sovjetskih republika koje su i dalje iznimno 'tražena roba' među zapadnjačkim poslovnjacima koji posjećuju elitne bordele.

Tražena roba

Zbog sveopćeg siromaštva koje je zavladalo Rusijom nakon raspada SSSR-a lijepih i siromašnih žena idealnih za ovu vrstu eksploatacije bilo je u izobilju. Svoje žrtve mafijaši najčešće su mamili obećanjem dobro plaćenog posla u inozemstvu. Potom bi im zaplijenili putne isprave i prisilili da za minimalnu ili nikakvu plaću rade u bordelima diljem velikih metropola koje su kontrolirali u potpunosti.

Profimedia

Ako bi neka od njih odbila prostituciju, odveli bi ju da gleda ubojstvo neke od žena koje su također odbile raditi, a na kraju bi joj zaprijetili likvidacijom čitave njene obitelji što, kada je u pitanju ruska mafija, nikada nije prazna prijetnja.

Na svjetskom tržištu ljudima, žene iz bivših sovjetskih republika mogu dostići cijenu i do 15.000 dolara, ovisno o 'kvaliteti proizvoda'. Što su starije cijena im pada, a glasine kažu da neke od seksualnih robinja ruske mafije kada ostare budu ubijene, a njihovi organi prodani za ilegalne transplantacije.

Javila se na oglas za konobaricu

Novinar David Harrison za londonski Sunday Telegraph napisao je priču o Irini Valinski, 21- godišnjoj Litvanki koja je uspjela pobjeći iz ralja prostitucije. Prije toga šest dana tjedno radila je kao 'maserka' u dva londonska stana, a dnevno je imala 25 do 30 mušterija koje su joj plaćale između 300 i 800 dolara za usluge. Sav novac morala je predati svojim 'vlasnicima'.

Kao većina žrtava trgovine ljudima Irina se javila na oglas za posao konobarice u Londonu koji je vidjela u novinama. Kada je stigla u London, sastala se s Albancem koji joj je oduzeo putovnicu i rekao da je za nju platio 8.200 dolara te da će raditi za njega dok ne otplati dug.

Youtube screenshot

„Silovao me već prvu noć kako bi me slomio. Pomišljala sam po bijegu, no nikad me nije ostavljao na samo. Svaki me dan tukao, a redovito su me silovali i njegovi prijatelji dok na kraju nisam izgubila volju za bijegom“, ispričala je novinaru.

Pametni Don

Bratva je kasnije proširila svoje poslovanje na niz lukrativnih poslova, njen strelovit uspon ka samom vrhu svjetskog organiziranog kriminala počeo je kada je lider organizacije postao Semion Mogiljevič. On je u početku za organizaciju samo prao novac zbog čega je tri godine bio u zatvoru, no kasnije je postao kolovođa svih njenih globalnih operacija. FBI ga danas traži zbog sudjelovanja u multimilijunskoj novčanoj prijevari.

Usprkos tome, Mogiljevič slobodno živi u elitnoj moskovskoj četvrti sa ženom i troje djece, a zahvaljujući izraelskom i grčkom pasošu, slobodno putuje svijetom gdje mu se prohtije. Priča se da zahvaljujući Tuđmanovoj administraciji posjeduje i hrvatski pasoš, no to nikada nije potvrđeno. Semion, kojeg zovu još i Pametni don uspješno živi u sjeni navodno zbog dobrih konekcija s ruskom, izraelskom i mađarskom vladom te sudjeluje kao važan partner u distribuciji ruskog plina. Jednu od svojih plinskih kompanija cinično je nazvao Bratva. 

Solntsevskaja Bratva na globalnoj razini uspješno surađuje i s drugim velikim mafijaškim organizacijama. U kokainskom biznisu partner su im najveći kolumbijski i meksički klanovi, a na dalekom istoku Yamaguchi Gumi, najveća organizacija japanske jakuze. Vrijeme talijanske mafije je prošlo, a za Ruse je trenutno samo nebo granica.

ruska mafija

Solntsevskaja Bratva

Semion Mogiljević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter