Bakterija nepoznatog porijekla

Rusi pronašli život u svemiru, na haubi Međunarodne svemirske stanice, sada ga proučavaju na Zemlji


Valerija Bebek
28.11.2017.11:30
Rusi pronašli život u svemiru, na haubi Međunarodne svemirske stanice, sada ga proučavaju na Zemlji
NASA

sažeto

Prilikom lansiranja stanice na njoj nije bilo bakterije koju su nedavno astronauti pronašli i donijeli na Zemlju


Valerija Bebek
28.11.2017.11:30

Na vanjskim površinama Međunarodne svemirske stanice pronađena je živa bakterija koja je izvanzemaljskog porijekla. Ruski kozmonaut Anton Škaplerov kazao je kako bakterija nije bila tamo tijekom lansiranja stanice 1998. te da je vjerojatno 'doletjela od nekud iz svemira'.

Bakteriju su testirali na stanici koja se nalazi u zemljinoj orbiti nakon što su se uvjerili da nije štetna za ljude prevezli su je na Zemlju kako bi ju detaljnije proučili. Škaplerov je za rusku agenciju TASS rekao kako su bakteriju pronašli kozmonauti dok su uzimali uzorke s trupa stanice, piše Mail online.

"Ispalo je da ti brisevi sadržavaju bakteriju koje nije bilo tijekom lansiranja stanice. Što znači da su došli iz svemira i smjestili se na vanjskoj površini", kazao je Škaplerov.

NASA

"Započela su istraživanja i za sad se čini kako ne predstavljaju opasnost", rekao je ruski astronaut, koji će u prosincu otići na treću misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu, kao dio Ekspedicije 54. On tvrdi kako svemirska bakterija nije opasna za ljude.

Ranije se događalo da se bakterije sa Zemlje prenesu u svemirsku stanicu, slučajno unijeli su je na tablet računalu zajedno s različitim materijalima koje su smjestili u stanicu kako bi proučavali ponašanje materijala u svemiru, objasnio je Škaplerov. Otkrili su da bakterije preživljavaju i vakuum nakon što su poslane sa zemlje.

Znanstvenici već znaju da Svemir neobično utječe na bakterije. Znanstvenici sa Sveučilišta Colorado otkrili su kako neke bakterijske stanice mijenjaju oblik u svemiru kako bi preživjele napade uobičajenih lijekova koji ih uspješno ubijaju na Zemlji.

NASA

"Znamo da se bakterije drugačije ponašaju u Svemiru i potrebne su veće koncentracije antibiotika kako bi ih se ubilo", rekao je znanstvenik Luis Zea, glavni autor tog istraživanja. "Tijekom eksperimenata smo proveli sistematsku analizu mijenjanja fizičkog izgleda bakterije." Proučavali su bakteriju Escherichiju coli. Rezultat istraživanja po digao je zabrinutost ne samo zbog astronauta koji su često izloženi u svemiru, nego i zbog svih stanovnika Zemlje.

Rusija

svemir

bakterija

svemirska stanica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter