švicarci su sve izračunali

Rusi imaju milijardere, ali 'kubure' s milijunašima. Navodno smo svi u odnosu na lani postali bogatiji


Daniel Radman
16.12.2018.15:00
Rusi imaju milijardere, ali 'kubure' s milijunašima. Navodno smo svi u odnosu na lani postali bogatiji
Ilustracija/Getty Images

sažeto

Ljestvicu zemalja s '50+' milijunašima predvode SAD u kojima je akumulirano 40 posto svjetskog bogatstva


Daniel Radman
16.12.2018.15:00

Pedantni Švicarci, točnije istraživački institut Credite Suisse, objavili su rang-listu svjetskog bogatstva. Prema njihovoj računici, u zadnjoj godini bogatstvo svih nas povećano je za 14 trilijuna dolara i ono sada iznosi 317 trilijuna.

U usporedbi s prošlom godinom čovječanstvo je bogatije za 4,6 posto, što je smanjenje u odnosu na lani, ali ako se sve promatra kroz desetogodišnje razdoblje, kad je započela kriza,  možemo se osjećati bogatije. Osim toga, izračunali su i top-listu zemalja s bogatim ljudima, ali – za razliku od sličnih istraživanja – nisu tražili milijadere nego one s 50 i više milijuna dolara.

Takvih je na svijetu 150 tisuća, a donijeli su i rang listu prema zemljama. Jedna stvar posebno je uočljiva, Rusija – poznata po besramno bogatim ljudima – nije se našla među 10 vodećih zemalja. Očito imaju problema s ovim 'ne-toliko-besramnim' bogatašima.

Ljestvicu, očekivano, predvode SAD. Tamo živi gotovo polovica '50+' milijunaša, što i ne iznenađuje ako se uzme u obzir da je u toj zemlji akumulirano 40 posto svjetskog gospodarstva. Za njima slijedi Kina, oni imaju 16,510 takvih milijunaša, pa Njemačka koja ima 6,320.

Među 10 su se našli i Velika Britanija, Japan, Indija, Italija, Francuska, Kanada i Australija.

novac

bogatstvo

rang-lista

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter