Nadzor s mora, kopna i zraka

Rojevi bespilotnih robota nadzirat će europske granice, neki se boje da ćemo dobiti 'robote ubojice'


Valerija Bebek
13.05.2019.20:00
Rojevi bespilotnih robota nadzirat će europske granice, neki se boje da ćemo dobiti 'robote ubojice'
Profimedia

sažeto

Naša sigurnost kao i životi mnogih nesretnika pred granicom Europe ovisit će o auitomatiziranim robotima


Valerija Bebek
13.05.2019.20:00

Budućnost očuvanja sigurnosti Europe izgleda kao roj 'inteligentnih' malenih letjelica koje zuje uz granicu i nikakve kriminalne aktivnosti im ne mogu promaći. Barem je takav plan Europske unije.

Uskoro bi granice EU-a mogli nadzirati rojevi letećih robota kojima upravlja umjetna inteligencija, a stražu će držati na kopnu, moru i u zraku.

Uz veliku podršku zemalja EU-a razvija se ogromna mreža dronova, kopnenih vozila i vodenih plovila od kojih se radi potpuno automatizirani sustav nadzora.

Što je Roborder?

Brojni senzori na robotima moći će prepoznati bilo kakve ljudske aktivnosti i prijaviti ih graničnim vlastima. Takva (svemoguća) tehnologija neke je i zabrinula, jer ako dospije u krive ruke to mogu postati 'roboti ubojice'.

Roborder

Ova mreža robota nosi puni naziv 'Autonoman roj heterogenih robota za nadzor granica', poznata i pod nazivom Roborder. Osim senzora na pokretnim robotima, mreža će sadržavati i senzore na fiksnim točkama, kao i pasivni radari te termalne kamere.

U službenoj izjavi na stranici Robordera naveli su kako se nadaju da će krenuti s tri različita pilota za različit sigurnosni pristup.

Razvoj multinacionalnog projekta

Projekt razvija konzorcij graničkih kontrola iz Portugala, Estonije, Italije, Grčke, Bugarske, Rumunjske i Mađarske, tamo će se i testirati pilotne letjelice.

Prva od tri testne letjelice imat će namjenu da identificira rano praćenje nezakonitih aktivnosti koje uključuju 'nedozvoljeno prelaženje morske i kopnene granice'. Postavit će se na granici između Bugarske i Turske kako bi nadzirali ilegalne aktivnosti, a koristit će mikrovalove s mobilnih telefona kako bi pratili pojedince i prepoznali ljudsko kretanje.

Također će pratiti kretanje nedopuštenih tvari uzduž estonsko-ruske granice te će detektirati eksplozivne naprave.

Drugi će prepoznavati ilegalne komunikacije i pokušati spriječiti krijumčarenje droge i oružja, kao i trgovinu ljudima tako što će prikupljati bežičnu komunikaciju koja prikriva takve aktivnosti.

Treći pilot pokušat će detektirati rane znakove zagađivanja na granicama zbog nesreća, poput izlijevanja nafte.

Europska Unija

Roborder

nadzor granica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter