sad ih čeka višegodišnja kazna

Roditelji umalo ubili 19-mjesečno dijete zbog inzistiranja na veganskoj prehrane. Kao i antivakseri, umislili su da znaju sve


Daniel Radman
11.05.2019.08:00
Roditelji umalo ubili 19-mjesečno dijete zbog inzistiranja na veganskoj prehrane. Kao i antivakseri, umislili su da znaju sve
iStock

sažeto

Zbog posljedica loše prehrane dijete je bilo rahitično te nije moglo samostalno stajati na nogama, a kosti su joj bile toliko krhke da sama nije mogla držati ni igračke.


Daniel Radman
11.05.2019.08:00

Australski roditelji suočeni su s kaznom od pet godina zatvora zbog zapostavljanja djeteta. Svoju kćer hranili su strogom veganskom dijetom, a cijeli slučaj se otkrio kad je u dobi od 19 mjeseci zbog napadaja završila na hitnoj pomoći.

Kao da je iz trećeg svijeta

Profimedia

Liječnici su se sablaznili viđenim. Djevojčica je izgledala pothranjeno, 'kao da je iz Trećeg svijeta' rekli su svjedoci na suđenju, a koliko je bila zapuštena govori i njezina težina. Tada je imala svega pet kilograma i izgledala je kao tromjesečna beba.

Na sudu se otkrilo da su je hranili zobenim i rižinim mlijekom, a zbog posljedica loše prehrane dijete je bilo rahitično te nije moglo samostalno stajati na nogama, a kosti su joj bile toliko krhke da sama nije mogla držati ni igračke.

Danas je dijete pretilo

Otac (35) i majka (32) imaju još dvoje djece, za koje su također izgubili skrbništvo, no oni nisu prošli ovakvu torturu. Kad se slučaj otkrio razveli su se. Otac je pred sudom okrivio majku jer je ona vodila glavnu riječ oko djetetove skrbi, majka se pak branila s postporođajnom depresijom.

Dijete danas ima tri godine, a prema izjavi njegovih skrbnika, sada ima problema s pretilošću jer tijelo, očito, skuplja zalihe kalorija za budućnost.

U Sloveniji umro 10-mjesečni dječačić

Ovo je bio doista ekstremni slučaj, ali, na žalost, ne i jedini. U Hrvatskoj, srećom, nije dosad zabilježen takav primjer, no zato jest u susjednoj Sloveniji gdje je prije pet godina 10-mjesečni dječačić preminuo od sepse kao posljedice pothranjenosti uzrokovane veganskom prehranom.

No, vegani demantiraju da je ovakva prehrana nezdrava za djecu. Kažu da se zapravo sva djeca do navršenih deset mjeseci hrane veganski, no da problemi nastaju jer nisu svi upućeni oko pravilne prehrane. Čak su i pedijatri potvrdili da je moguće othraniti dijete na veganskoj prehrani, ali da su za to potrebna posve iznimna nutricionistička znanja.

Međutim, kao i u slučaju boraca protiv cijepljenja, takvi roditelji se najčešće ponašaju kao da znaju najbolje i znaju sve, ignorirajući stručna znanja i činjenicu da nisu eksperti ni za medicinu ni za nutricionizam.

djeca

beba

Sud

prehrana

dijeta

vegani

pothranjenost

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter