'Eksplozija' spolno prenosivih bolesti

Roditelji su zgroženi, ali vodeći epidemiolog ne odustaje: 'Prezervative treba dijeliti već o osnovnim školama!'


Daniel Radman
18.07.2019.08:00
Roditelji su zgroženi, ali vodeći epidemiolog ne odustaje: 'Prezervative treba dijeliti već o osnovnim školama!'
Profimedia

sažeto

'O tome moramo temeljito razgovarati i učiniti sve što možemo kako bi zaustavili širenje ovih bolesti", rekao je vodeći islandski epidemiolog Thorolfur Gudnason


Daniel Radman
18.07.2019.08:00

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti ovog je tjedna objavio zabrinjavajuće izvješće koje govori o sve većem broju oboljelih od sifilisa. Tako je bolest za koju je postojala predrasuda da je stvar prošlosti u nekim zemljama postala raširenija nego HIV, a u desetogodišnjem razdoblju (2007-17.) na europskoj razini je zabilježeno čak 260.000 slučajeva sifilisa.

Islanđani se opustili, a ni turisti ne pomažu

Vodeća zemlja na toj neslavnoj ljestvici postao je Island, stopa zaraženih sifilisom u toj otočkoj zemlji izuzetno je visoka te iznosi čak 15,4 na 100,000 stanovnika i još je u porastu. Nije bolje ni s klamidijom, zabilježno je 1,850 zaraženih što je također velika brojka s obzirom da Island ima 360,000 stanovnika.

Profimedia

Glavni razlog je taj što su Islanđani postali sve nemarniji kad je riječ o sigurnom seksu, a nije im pomogao ni sve veći priljev turista, otkrio je njihov vodeći epidemiolog Thorolfur Gudnason i čelnik tamošnjeg odjela za kontrolu zaraznih bolesti u Uprava za zdravstvo.

Ako ne razgovaramo, stvari će biti još gore

Profimedia

Stoga je Gudnason uputio zanimljiv apel, pokrenuo je inicijativu da kondomi budu dostupni i osnovnoškolcima, naravno, i u samim školama.

"Mnogo je ljudi protiv ove ideje, mnogi roditelji. Ali o tome moramo temeljito razgovarati i učiniti sve što možemo kako bi zaustavili širenje ovih bolesti koje mogu postati vrlo ozbiljne", rekao je Gudnason.

Inače, Islanđani u prosjeku završavaju osnovnu školu sa 16 godina.

Island

sifilis

osnovnoškolci

klamidija

prezervativi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter