dobro zvuči, ali je li realno

Roditelji školaraca biti će jako sretni zbog ove ideje ministrice Divjak, ali pitanje je koliko je ona u skorašnje vrijeme provediva u stvarnosti, ali ok. Držimo fige!


100posto
13.03.2019.18:00
Roditelji školaraca biti će jako sretni zbog ove ideje ministrice Divjak, ali pitanje je koliko je ona u skorašnje vrijeme provediva u stvarnosti, ali ok. Držimo fige!
Cropix / Ilustracija

sažeto

'Bit će to veliki korak u obrazovnoj reformi', poručila je ministrica


100posto
13.03.2019.18:00

Svi roditelji školaraca pogotovo onih nižih razreda užasnuti su činjenicom da njihovi mališani u mnogim školama već od trećeg razreda osnovne škole imaju nastavu u smjenama. Osim što je to loše za mališane, jer u popodnevnim satima nisu toliko skoncentrirani kao u jutarnjim satima, mnogi se roditelji tako male djece muče s onim pratičnim djelom i pitanjem - kako primjerice devetogodišnjaka ostaviti samog doma ili kome ga povjeriti na čuvanje, dok su roditelji na poslu. 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u srijedu nakon sastanka s predstavnicima Svjetske banke da Ministarstvo planira uvesti cjelodnevnu nastavu u jednoj smjeni za sve osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj te da u tom smislu ima potporu Svjetske banke. To je fantastična vijest, koja će zasigurno oduševiti brojne roditelje i rješiti brojne njihove probleme. 

"Bit će to veliki korak u obrazovnoj reformi", poručila je ministrica, objašnjavajući da bi po tom planu svi osnovnoškolci imali nastavu od 9 do 16 sati. Napomenula je da Hrvatska, nažalost, zaostaje i u broju sati i u načinu rada u školama zbog čega roditelji često moraju plaćati instrukcije ili sami raditi s djecom.

Ona kaže da se može

Foto: CROPIX

Projekt je već pripremljen te bi za nekoliko mjeseci trebao biti i usvojen te bi od iduće godine trebao krenuti pilot projekt cjelodnevne nastave u Hrvatskoj.

To uistinu fantastično zvuči, ali pitanje je koliko je to realno kada je poznato da brojne osnovne škole rade u smjenama, jer imaju previše učenika i ne mogu drugačije organizirati nastavu, premalo je  osnovnih škola. 

No, Divjak tvrdi da je svjesna te činjenice te da će se proširivati postojeći kapaciteti na način izgradnje, dogradnje  i restrukturiranja postojećih kapaciteta.

škola

školarci

divjak

jedna smjena

newsletter

Prijavite se na Newsletter