olakšica za obiteljski budžet

Roditelji odahnuli, Grad Osijek donio dugo iščekivanu odluku i 'počastio' ih besplatnim vrtićem tijekom ljeta


Daniel Radman
08.06.2018.10:10
Roditelji odahnuli, Grad Osijek donio dugo iščekivanu odluku i 'počastio' ih besplatnim vrtićem tijekom ljeta
Vlado Kos / Cropix

sažeto

Do sada su roditelji morali platiti punu cijenu i kad im dijete ne bi išlo u vrtić


Daniel Radman
08.06.2018.10:10

Na sjednici osječkog Gradskog vijeća ovog tjedna bilo je burno. Zbog zaprašivanja komaraca oporba je 'rešetala' gradonačelnika Ivicu Vrkića, a u sjeni političkog prepucavanja, na radost osječkih roditelja, donesena je jedna odluka oko koje nije bilo sporna. Naime, Grad Osijek je odlučio "počastiti" roditelje besplatnim ljetom ukoliko im djeca tijekom srpnja i kolovoza ne pohađaju vrtić ili jaslice.

I do je sada postojala praksa da osječki roditelji imaju pravo na jedan besplatan mjesec, kolokvijalno se to zvalo "bolovanje", no problem je stizao ljeti. Dakle, ako su tijekom godine iskoristili "bolovanje", roditelji su tijekom srpnja i lipnja plaćali punu cijenu vrtića, premda im dijete vrtića nije vidjelo.

"Ako bi vam dijete bilo bolesno preko godine, pa ste iskoristili tih 30 dana - koji su se mogli koristiti i dvokratno po petnaest dana - preko ljeta bi plaćali punu cijenu iako dijete uopće nije išlo u vrtić. To vam je otprilike 630 kuna. Problem je i taj što su preko ljeta dežurni samo neki vrtići, tako da pojedini roditelji nisu bili voljni prebacivati djecu na mjesec-dva u druge vrtiće jer se moraju privikavati na drugu djecu i 'tete' ili im je bilo nezgodno slati dijete zbog prijevoza do udaljenijih vrtića", priča nam osječka mama o dosadašnjoj praksi.

Vlado Kos / Cropix

Kaže, doduše, da je postojala i opcija skraćenog programa koji je iznosio 400 kuna, no tada bi se morao raskidati novi ugovor i potpisivati novi, pa onda u rujna ponovo proći istu proceduru da se dijete vrati na redoviti program. 

Sada je gradsko vijeće ukinulo "bolovanje", no podebljali su besplatno razdoblje na dva mjeseca koje će se isključivo odnositi na srpanj i kolovoz. Iako je jasno da će i s ovom odlukom biti nezadovoljnih, osobito onih koji ne ljetuju tijekom ta dva mjeseca, pročelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti Dražen Alerić kaže da je prijedlog bio usklađen sa željama roditelja.

"Inicijativa se dugo stvarala, a po reakcijama roditelja i vijećnika - Vijeće je jednoglasno prihvatilo odluku - čini nam se da je ovo dobar put. Prije nego što smo prijedlog uputili u proceduru kontaktirali smo roditelje putem anketa i upitnika, a i sami su se angažirali, pa i nije bilo teško odrediti u kojem smjeru treba ići", kaže nam Alerić.

Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Mama koju smo kontaktirali bezrezervno podržava odluku. Kaže kako su lani zbog operacija krajnika već iskoristili besplatan mjesec, a kako dijete nije išlo u vrtić preko ljeta "bolovanje" im je tijekom srpnja i kolovoza dvostruko naplaćeno.

"Naš vrtić nije bio dežuran, a onaj u koji je trebalo dijete ići preko ljeta je udaljen, pa nam je i zbog prijevoza bilo komplicirano. Išli smo na onu opciju skraćenog programa, ali smo opet platili 800 kuna, a da dijete nije provelo dana u vrtiću šuna dva mjeseca. No, mislim da će se najviše radovati roditelji s više djece, eto susjeda mi ima troje, njima će to biti prilična ušteda", ispričala nam je mama.

ljeto

Osijek

godišnji odmor

vrtići

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter