NE ZADOVOLJAVA UVJETE

Roditelji ne žele smjenu ravnatelja dječje bolnice pa potpisuju peticiju, a on ih umiruje: 'Bit će Klaićeve i nakon mene'


Tomislav Kukec
01.02.2018.11:05
Roditelji ne žele smjenu ravnatelja dječje bolnice pa potpisuju peticiju, a on ih umiruje: 'Bit će Klaićeve i nakon mene'
Domagoj Blažević / CROPIX

sažeto

Kako bi se netko javio na natječaj za budućeg ravnatelja, mora imati status docenta ili profesora, što dr. Bahtijarević nema


Tomislav Kukec
01.02.2018.11:05

Nakon dvije i pol godine vršenja dužnosti ravnatelja Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, popularne Klaićeve, omiljeni liječnik dr. Zoran Bahtijarević morat će mjesto ravnatelja prepustiti nekom drugom jer, unatoč stručnosti i uspješnosti, ne zadovoljava formalne uvjete

Naime, kako bi se javio na natječaj za budućeg ravnatelja, mora imati status docenta ili profesora, što dr. Bahtijarević nema. 

On je sam nekoliko puta tražio da se uvjeti izmijene kako bi se proširio krug stručnjaka koji bi se mogli javiti na natječaj, no Ministarstvo zdravstva nikada se s time nije složilo, pa je izvjesno da dr. Bahtijarević broji posljednje dane na čelu Klaićeve. Roditelji su tom situacijom ogorčeni. Za Bahtijarevića imaju samo riječi hvale. Kažu kako je uspješno opremio i organizirao rad bolnice, pokazavši pritom veliku dozu ljudskosti i prema roditeljima koji svakodnevno hodočaste u bolnicu sa teško bolesnim mališanima. 

'Čovjek prije svega'

Stoga su se roditelji ovih dana organizirali i pokrenuli peticiju za Bahtijarevićev ostanak.  

"Svi roditelji i pacijenti koji su imali prilike susresti se s doktorom Zoranom Bahtijarevićem, ravnateljem dječje Klaićeve bolnice, za njega imaju samo riječi hvale. Jer, naglašavaju, prije svega je velik čovjek.

Ono što je osim za pacijente napravio i za bolnicu, pokazatelj je da u hrvatskom zdravstvu, unatoč brojkama nije sve tako crno.

Pod njegovom rukom obnovljen su onkološki odjel te drugi i treći kat bolnice. Nabavljena su dva nova digitalna rendgena, opremljena je nova operacijska sala, uveden je odjel podrške pacijentima, zaposlenicima i pacijentima omogućena je psihološka pomoć, u cijeloj bolnici pacijentima je dostupan besplatan WiF, a djeca se na hodnicima mogu igrati na ugrađenim igračkama.

Ono što je najvažnije, roditeljima je omogućen ostanak uz svoju djecu u bolnici, a na raspolagnju imamo sklopive fotelje, tuševe, televizije u sobama…"  stoji u tekstu peticije koju roditelji potpisuju na internetu. 

Dr. Zoran Bahtijarević za 100posto kaže kako mu je, kao čovjeku, neugodno što se oko njega digla tolika prašina. 

'Pamtit ću ovu podršku dok sam živ'

"Žao mi je što sam postao vijest. Nisam ja vijest, vijest je da nabavljamo novu medicinsku opremu, da kao tim radimo što više moguće. Naravno da mi je, pak, drago to čuti kao liječniku. Mislim da jedan liječnik ne može doživjeti nešto veće nego ovo što se meni dogodilo i pamtit ću to dok sam živ", samozatajno kaže v.d. ravnatelja Klaićeve. 

Ističe kako je svjestan da nema formalne uvjete za javljanje na natječaj "jer u životu nikad nisam išao za formalnostima, nego za biti", ali i dodaje kako ne vidi u tome tragediju. 

"Nitko nije nezamjenjiv. Klaićeve će biti i nakon mene. Ovo sve što su roditelji pokrenuli veliki je kompliment i za čitav moj tim koji godinama nesebično i dobro radi svoj posao. Mene čeka moje staro radno mjesto dječjeg kirurga, voditelja operacijske sale. Drago mi je da sam na ovom mjestu mogao učiniti nešto dobro i hvala roditeljima na podršci", kaže dr. Zoran Bahtijarević ističući kako osobno ne misli da će peticija imati učinka na stav Ministarstva zdravstva. 

O roditeljskoj peticiji oglasio se danas i ministar zdravstva Milan Kujundžić iz čijih se riječi da iščitati kako ne razmišlja o promjeni uvjeta javnog natječaja, barem ne sada i ne kada je samo Klaićeva u pitanju. 

"Sve je to demokratski, a statuti su nešto što je na razini svih sveučilišnih bolnica, pa tako i u Klaićevoj. Statuti se ne mijenjaju prema pojedincu, mislim da se o svemu može raspravljati, i o hrvatskom Ustavu, a kamoli ne o nekom pravilniku ili statutu neke bolnice, ali ne pojedinačno nego na razini svih bolnica", rekao je Kujundžić za Hinu.

Roditelji

peticija

Klinika za dječje bolesti Zagreb

Zoran Bahtijarević

Klaićeva

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter