Trgovina bebama ili propusti u bolnicama?

Roditelji koji sumnjaju da im je djecu otela 'bebi mafija' godinama čekaju na odgovore


Sanja Rapaić
23.08.2017.09:15
Roditelji koji sumnjaju da im je djecu otela 'bebi mafija' godinama čekaju na odgovore
Profimedia

sažeto

Bebama se, navodno, trgovalo sve do nedavno, a posljednji sumnjivi slučaj zabilježen je 2014.


Sanja Rapaić
23.08.2017.09:15

Nemali broj roditelja u Srbiji tvrdi da su njihove, tek rođene bebe, netragom nestale te upozoravaju da u toj zemlji već godinama organizirano djeluje 'bebi mafija'.

Na inicijativu udruge 'Za istinu i pravdu o bebama', srpski ministar policije, Nebojša Stefanović, nedavno je najavio formiranje mješovite komisije koja bi, pod okriljem MUP-a, istražila pojedinačne slučajeve eventualne otmice djece, no, kako javlja Kurir, Beogradska grupa roditelja nestalih beba tim prijedlozima nije zadovoljna.

Smatraju da je formiranje spomenute komisije samo 'kupovina vremena'. Radmila i Njegoš Ilić su, prema pisanju nekih tamošnjih medija, prvi roditelji u Srbiji koji su uspjeli i sudski dokazati da se s njihovim bebama nije postupalo po zakonu. Facebookom već godinama kruži i tekst novinara Marka Lopušine u kom se navodi da sličnu sudbinu ima još preko 3.000 bračnih parova u Srbiji, koji ne mogu utvrditi pravu istinu o svojoj djeci koja su, kako se navodi, rođena da bi nestala, a nestajala su najčešće na putu od bolnice do groblja, na kojima su trebala biti sahranjena. Policiji i tužiteljstvima širom Srbije još prije deset godina podneseno je na stotine prijava za nestanak novorođenčadi, no nadležni, iz radne skupine MUP-a za nestale bebe, tada su poručili:

- U Srbiji nema bebi mafije, radi se o propustima u rodilištima.  No, roditelji i dalje sumnjaju da su njihove bebe bile žrtve organizirane trgovine djecom. Beogradska grupa roditelja nestalih beba smatra da su slučajevi nestale novorođenčadi odavno trebali biti riješeni. Njihov prijedlog zakona predviđao je, između ostalog, zaštićene svjedoke, no smatraju da je za istinu o sudbini beba ključno skinuti oznaku državne tajne s dosjea o usvajanjima, te formirati DNK bazu roditelja koji traže djecu, kao i djece koja sumnjaju da su posvojena. Ministar policije, Nebojša Stefanović, na inicijativu udruge, 'Za istinu i pravdu o bebama', najavio je formiranje mješovite komisije koja bi, pod okriljem MUP, istražila pojedinačne slučajeve eventualne otmice djece, no time, kao niti ponovnim slanjem u skupštinsku proceduru Zakona o bebama,

Beogradska grupa roditelja nestalih beba nije zadovoljna. Kako javlja Kurir, roditelji smatraju da je formiranje komisije samo 'kupovina vremena', kao i da je zakon loš. Ako spomenuta rješenja zažive, ta najveća grupa roditelja, s više od 700 članova, najavljuje veliki prosvjedni skup.

- Komisija je sporna, jer ne vjerujemo da će ikada zaživjeti. Njome država samo kupuje vrijeme. Mislimo da država još nije spremna otvoriti Pandorinu kutiju, jer se ne zna što sve iz nje može izaći
Vjerojatno ju je i sram priznati da su se u Srbiji događale krađe djece, rekli su novinarima Mirjana Novokmet i Goran Filipović iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Bebama se, navodno, trgovalo sve do nedavno, a posljednji sumnjivi slučaj zabilježen je 2014. kada je Biljana Todić, iz okolice Šapca, podnijela kaznenu prijavu MUP i tužiteljstvu zbog sumnje u nestanak novorođenčeta iz šabačke bolnice. Po pisanju Kurira, Biljana do danas nije saznala istinu o svom djetetu.

djeca

Roditelji

otmica

bebi mafija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter