Za koga ćete glasati?

Uoči izbora lansirana je aplikacija koja vas poput Tindera spaja s vašom idealnom strankom. Ispao mi je HNS i u blagom sam šoku


Mia Mitrović
30.04.2019.14:00
Uoči izbora lansirana je aplikacija koja vas poput Tindera spaja s vašom idealnom strankom. Ispao mi je HNS i u blagom sam šoku
Profimedia

sažeto

Uoči izbora lansirana je aplikaciju koja bi mogla pomoći neodlučnim biračima


Mia Mitrović
30.04.2019.14:00

U suradnji s politolozima i medijskim analitičarima iz svih zemalja članica,  uoči izbora zakazanih za kraj svibnja lansirana je aplikaciju EUandi2019 koja neodlučnim biračima na zabavan način nudi odgovor na pitanje za koga glasati.

Pratilje su GLAS i SDP

Korisniku aplikacije ponuđeno je 20-ak tvrdnji iz područja kao što su porezna politika, svjetonazorska pitanja, problem imigranata, EU integracija, raspodjela bogatstva... Ispod svake tvrdnje nude se odgovori u rasponu od 'u potpunosti se ne slažem' do 'u potpunosti se slažem'. Kada odgovorite na sva pitanja, algoritam uspoređuje vaše odgovore sa stajalištima 12 izbornih lista hrvatskih stranaka za koje su u EP procijenili da imaju šanse dobiti mandate. Rezultat je ljestvica tih 12 stranaka poredanih od one s kojom imate najviše toga zajedničko, do one s kojom imate najmanje.

Aplikaciju sam odlučila isprobati u praksi. Iskreno sam odgovorila na ponuđena pitanja, a rezultat me pomalo šokirao - aplikacija EU parlamenta kaže da najviše podudarnosti u stavovima imam s HNS-om, čak 80%. Na drugom mjestu je GLAS s kojim imam zajedničko 71%, a na trećem SDP (64%).

euandi screenshot

S Nezavisnima i ŽZ nemem ništa zajedničko 

Najmanje zajedničkog imam s Nezavisnima za Hrvatsku, Živim zidom i Startom Dalije Orešković (tim redom). S Nezavisnima se jedino slažem u tome da bi državnu potrošnju trebalo smanjiti kako bi se mogli sniziti porezi, sa Živim zidom imam zajedničko jedino legalizaciju lakih droga, a sa Startom važnost europskih integracija.

Šokira me i činjenica da imam čak 51% sličnosti u stavovima s HDZ-om (uglavnom se radi o pitanjima europskih integracija). Zanimljivo, i HDZ tvrdi da bi državnu potrošnju trebalo smanjiti kako bi se snizili porazi, a upravo su oni izumili praksu financiranja državnih uhljeba visokim porezima.

I tako me ovaj čudni predizborni Tinder spojio s HNS-om, no nisam baš sigurna hoću li prihvatiti njihov match making. Kao i u mnogo stvari, praksa se i ovdje razlikuje od teorije, odnosno utopije, a utopistički gledano, na papiru HNS je jedna fina, liberalna, građanska stranka.

Na žalost, u praksi se radi o stranci iz koje su izašli njeni najbolji kadrovi i koja služi jedino još kao dobar miraz u raznim nemoralnim političkim brakovima i svinganju svake vrste. Osim toga, nisu se baš iskazali ni u Europskom parlamentu, a njihov jedini zastupnik u Bruxellesu, Jozo Radoš već odavno nije u stranci.

Tako da - thanx EU Tinder, but no thanx.

Koja je vaša 'stranka iz snova' provjerite ovdje

EU izbori 2019.

Hrvatska narodna stranka

euandi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter