SUTKINJA GA TRETIRA KAO DILERA

Riječanin s multiplom sklerozom osuđen na dvije godine zatvora zbog uzgajanja konoplje kojom se liječio


Vid Barić
23.11.2017.14:40
Riječanin s multiplom sklerozom osuđen na dvije godine zatvora zbog uzgajanja konoplje kojom se liječio
Nikola Ljubojević

sažeto

Sutkinji Tatjani Čargonji nisu previše značila Luksetićeva objašnjenja i tvrdnje da je bio prisiljen uzgajati konoplju kako bi spasio svoj život i zdravlje


Vid Barić
23.11.2017.14:40

Huanito Luksetić osuđen je u utorak na riječkom sudu na dvije godine zatvora i to se, u oštroj konkurenciji, zaista čini jednom od sramotnijih presuda hrvatskog pravosuđa u poslijednje vrijeme. Vijeće riječkog Općinskog suda kojim je predsjedala sutkinja Tatjana Čargonja Luksetića je kaznilo jer smatraju da je uzgajao preveliku količinu konoplje, isključivo za osobnu uporabu.

Detalje o slučaju donosi Novi list koji piše kako je sudsko vijeće zaključilo kako su Luksetić i drugi osumnjičeni, Goran Zakrajšek, koji je dobio devet mjeseci zatvora, uzgojili 11 stabljika konoplje s namjerom da proizvedu marihuanu za daljnju prodaju. Drugim riječima, sud nije povjerovao u Luksetićevu obranu – tvrdio je kako je marihuanu uzgajao ne bi li od nje proizvodio ulje i tako si olakšao život s bolešću multiple skleroze.

"Optuženi Luksetić mogao je uzgajati i manje količine konoplje i od nje dobivati lijek za suzbijanje simptoma multiple skleroze, a da se ne dovede u situaciju da posjeduje čak 15 kilograma marihuane. Navodi iz obrane optuženika nisu dovoljno uvjerljivi za zaključak da je držao toliku količinu marihuane isključivo za vlastite potrebe, proizvodnju ulja", zaključila je sutkinja Čargonja, dodavši i kako je nelogično da pretragom Huanitova doma nije pronađeno ništa što bi ukazivalo da je doista proizvodio kanabisovo ulje te da nije imao nikakve rezerve ulja u krugu obiteljske kuće.

Sutkinja je bila uvjerena kako je upravo time dovedena u pitanje njegova obrana. Nisu joj previše značila Luksetićeva objašnjenja i tvrdnje da je bio prisiljen uzgajati konoplju kako bi spasio svoj život i zdravlje. Huanito Luksetić je još od uhićenja naglašavao da je – kao oboljeli od multiple skleroze – uzgoju konoplje i uzimanju kanabisovog ulja prišao kad je već probao sve u liječenju, i konvencionalnu medicinu, i nekonvencionalne metode. U obrazloženju presude je naglašeno kako je predmet optužbe vrlo velika količina konoplje, od koje se mogla dobiti velika količina ulja, za višegodišnju osobnu uporabu.

U presudi se sutkinja pozvala i na nalaz toksikološkog vještaka. Prema njemu, ako se uzmu u obzir Luksetićeva objašnjenja da je koristio gram ulja kanabisa dnevno, iz dijela biljne materije zaplijenjene od Luksetića, samo iz cvjetnih vrhova i pripadajućeg lišća, mogla se dobiti količina ulja kanabisa dostatna za 50-ak mjeseci konzumacije. Ovdje vrijedi primijetiti kako sutkinja i toksikološki vještak, govoreći o količini zaplijenjene Huanitove trave, nisu uzeli u obzir klasične poljoprivredne elemente poput potencijalnog eksperimentiranja oko sorti i potencije biljki s obzirom na izloženost suncu, ali i možebitno poklanjanje ulja drugim oboljelima i sve druge opcije iz široke palete.

Uhićen u listopadu 2014. godine

Podsjetimo, "slučaj Luksetić" je zainteresirao javnost krajem listopada 2014. godine, kad je policija uhitila tog stanovnika Bregi u zaleđu Rijeke te ga kazneno prijavila za posjedovanje 22 kilograma marihuane koju je dobio uzgojivši konoplju u vrtu obiteljske kuće. No, nakon vještačenja u Zagrebu količina marihuane za koju je optužen smanjena je za otprilike trećinu, na 15 kilograma. Riječka policija je, naime, u kilažu zaplijenjene trave od Huanita uračunala i stabljike, listove i sjemenke biljke. Čudno, budući da i vrapci na granama znaju kako ti dijelovi biljke ne odlaze ni na klasično tržište drogom, a kamoli u sastav ljekovitog ulja deriviranog iz biljke.

Sam Luksetić je odmah po uhićenju tvrdio kako nikada nije prodavao indijsku konoplju ni njezine derivate, a kako mu je njegov također optuženi prijatelj pomagao u vrtlarskim poslovima oko marihuane jer za njih nije imao dovoljno snage zbog bolesti. Također je tvrdio kako su mu ljekovita svojstva marihuane pomagala te kako mu se zdravstveno stanje znatno poboljšalo.

"Znam da zvuči mnogo 15 kilograma, ali s obzirom na količinu konoplje koja je meni trebala, to i nije puno. Uzgojio sam konoplju kako bih si spasio život, drastično sam si pomogao i sretan sam zbog toga. Na uzgoj konoplje gledao sam kao na uzgoj povrća, ne moram se zato ispričavati. Uostalom, dok je konoplja rasla ispred moje kuće, mogla se vidjeti i s javnog puta," izjavio je Huanito Luksetić na sudu, dodavši kako je na liječenje ekstraktom kanabisa krenuo nakon što je probao, uz ostalo, i terapiju s 5000 pčelinjih uboda.

CROPIX

Presudom riječke sutkinje Čargonje ispada da je lakše dobiti oslobađajuću presudu za ubojstvo ljudi, kao što je prošao Horvatinčić, nego za uzgajanje vlastitog lijeka. Također, presuda dolazi u povijesnom trenutku u kojemu manje-više čitav svijet opušta svoj odnos prema biljci u formalno-pravnom i društvenom smislu, i u kojem brojne farmakološke tvrtke posve legalno i legitimno eksperimentiraju s potencijalom indijske i industrijske konoplje. Nedavno je u Pragu, samo nekoliko stotina kilometara zračne linije od mjesta u kojemu je Luksetić osuđen, održan Cannafest o kojemu smo opsežno pisali i gdje su razni izlagači iz čitavog svijeta izlagali svoje pripravke na bazi konoplje za koje tvrde kako imaju ljekovita svojstva.

Ondje nitko nije bio uhićen - štoviše, manifestacija je bila posve legalna i posjetili su je brojni Europljani.

Rijeka

presuda

Huanito Luksetić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter