PLJUŠTE OPTUŽBE U AFERI 'MEDICINSKI OTPAD'

Remondis odgovara gradonačelniku Jastrebarskog: 'Nije točno da se godinama bore protiv nas, pa Grad nam je dao suglasnost za rad'


Tomislav Kukec
01.09.2018.21:00
Remondis odgovara gradonačelniku Jastrebarskog: 'Nije točno da se godinama bore protiv nas, pa Grad nam je dao suglasnost za rad'
Ranko Šuvar / Cropix

sažeto

Remondis je dosad imao niz privremenih dozvola za mobilno postrojenje za zbrinjavanje medicinskog otpada, a sada žele napraviti trajno postrojenje


Tomislav Kukec
01.09.2018.21:00

Tvrtka Remondis Medison, koja se već danima nalazi u središtu afere nakon što su građani Jastrebarskog saznali da im se u susjedstvu obrađuje 2500 tona zaraznog medicinskog otpada godišnje, tvrdi da nije istina da se Grad Jastrebarsko godinama bori protiv njih. O tome smo već objavili niz tekstova. 

Gradonačelnik Zvonimir Novosel rekao je za portal 100posto.hr da sa Remondisom nije imao nikakvih partnerskih razgovora već samo dva sastanka, a oba su bila usmjerena na to da se kompaniji zabrani postupanje s medicinskim otpadom u Jastrebarskom. 

'Grad Jastrebarsko suglasan je s našim radom'

Podsjetimo, Remondis u postrojenju kod Jastrebarskog prikuplja i obrađuje otpad iz većine hrvatskih bolnica. Riječ je o infektivnom otpadu - iskorištenim špricama, krvavim gazama i zavojima, pelenama, te ostalim materijalima koji su bili u dodiru s pacijentima. Remondis uređajem autoklav provodi parnu sterilizaciju otpada na temperaturi od iznad 120 stupnjeva Celzijevih, nakon čega se otpad proglašava neopasnim i šalje na spaljivanje u Austriju. 

Ranko Šuvar / Cropix

Remondis je dosad imao niz privremenih dozvola za mobilno postrojenje, a sada žele napraviti trajno postrojenje, što je i glavni razlog zašto su građani uopće saznali da se tako opasan otpad obrađuje samo nekoliko stotina metara od njihovih kuća. Izbijanjem afere grad se pokušao maksimalno distancirati od poslovanja tvrtke, tvrdeći da se godinama 'bore protiv njih', no Remondis tvrdi da nije tako. 

Njihov financijski direktor Dino Jurjević poslao nam je opsežno priopćenje te dokumentaciju koja dokazuje da je Grad Jastrebarsko bio suglasan sa njihovim radom. 

"Remondis Medison na području Republike Hrvatske posluje već 15 godina, a na području Jastrebarskog od 2015. godine. U tom periodu poštovali smo sve zakonske propise Republike Hrvatske te posjedujemo sve pravovaljane dozvole bez kojih ne bi mogli obavljati djelatnost obrade medicinskog otpada. Samim time je ovakav razvoj situacije za nas iznenađenje te je dojam da se naša tvrtka našla usred polemike koja s našim poslovanjem nema baš nikakve veze. 

Remondis šuti o utvrđenim nepravilnostima

Kako bi javnost dobila potpunu i točnu informaciju, uz ovo priopćenje prilažemo i potvrdu posljednjeg elaborata od strane Grada Jastrebarskog. Naime, po zakonu ne bi bilo moguće dobiti dozvolu za rad bez potvrde ovog dokumenta od strane gradske uprave. I tako već tri godine. Remondis Medison poštuje lokalnu zajednicu u kojoj posluje, pa su tako i primjedbe Grada Jastrebarskog uvijek uvažavane i uvrštene u konačni elaborat, nakon čega su gradska tijela izdavala svoju potvrdu. Podsjećamo, kao jedinica lokalne samouprave, Grad Jastrebarsko u ovih tri godine nijednom nije iskoristio priliku za podnošenje niti jedne žalbe, odnosno pokretanja upravnog spora na dozvole, a zakonski je to omogućeno", priopćili su iz Remondisa. 

screenshot

Drugim riječima - Remondis želi reći da sa Gradom izvrsno surađuje, ali ono pto je bitnije, da je Jastrebarsko imalo mogućnost žalbe na njihovo poslovanje koju nisu iskoristili. 

Remondis tvrdi i da ih je dosad sedam puta posjetila inspekcija zaštite okoliša te da im nisu pronađene nepravilnosti. Ipak, ništa ne govore o tome, a što je naš portal objavio jučer, da je Inspekcija zaštite okoliša u dva navrata - još 2016. i 201. - utvrdila nepravilnosti zbog kojih je zatraženo da se Remondisu ukine Dozvola za gospodarenje otpadom. Ona je i ukinuta u prosincu prošle godine, ali s rokom počeka od šest mjeseci, te je naknadno kompanini odobreno  još šest mjeseci zbrinjavanja opasnog otpada u Jastrebarskom.

Remondis Medison

medicinski otpad

Afera medicinski otpad

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter