Muke po Krstičeviću

Rekli bismo jako loš tjedan za ministra obrane, nakon svjetske sramote s avionima, tuže ga u Srbiji


Valerija Bebek
12.01.2019.10:15
Rekli bismo jako loš tjedan za ministra obrane, nakon svjetske sramote s avionima, tuže ga u Srbiji
Ranko Suvar / CROPIX

sažeto

Srbijanski odvjetnik podnio je prijavu protiv ministra Krstičevića zbog sumnje da je u napadu ubio 81 civila


Valerija Bebek
12.01.2019.10:15

Nakon što je direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam pokušao spasiti čast hrvatskom kolegi, Damiru Krstičeviću, rekavši da Hrvatska nije mogla utjecati na krajnji ishod i nije odgovorna za propalu kupovinu borbenih aviona. Odnosno da je Izrael taj koji nije mogao osigurati dozvolu za prodaju trećoj strani. Oglasio se i glavni igrač na svjetskom tržištu oružja - SAD kazavši da su oni od početka bili jasni u vezi svih uvjeta.

Osim što su se ovog tjedna morali u MORH-u morali svojski potruditi i izrežirati konferenciju za novinare bez ijedne snimke, poklopio ih je i SAD. Netko bi mislio dovoljno naporan tjedan za cijelu godinu, ali ministru obrane Krstičeviću to, na žalost, nije kraj. U Srbiji je podnesena prijava protiv ministra Krstičevića zbog ratnog zločina zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti, piše u subotu beogradska Politika, prenosi HINA.

Za avione nije odgovoran

Tužbu je podnio srbijanski odvjetnik Dušan Bratić, kako piše Politika Krstičević je bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca, u BiH, 12. i 13. rujna 1995.

Još nije poznata ministrova reakcija na ovu tužbu, ali poznato je da se ne smatra odgovornim zbog propasti prodaje izraelskih F-16 Barak aviona. "Ne smatram se odgovornim, niti ja niti moji suradnici. Kroz cijelo postupanje ništa nismo napravili protivno hrvatskim interesima i njezinih građana", kazao je u Dnevniku HRT-a.

Ne samo da se ne smatra odgovornim, nego je lopticu pokušao prebaciti na SDP i njihovu vlast od 2011. do 2015. Jer, ako smo dobro shvatili - da su oni nabavili avione, ne bi sada morao on.

"Ovo je da ne vjeruješ. Umjesto da Krstičević da ostavku njemu je za fijasko kriv SDP. Vraća priču na 2011. - 2015. Daj ostavku brate, poklopi se ušima i idi radi u King ICT", napisao je Gordan Maras na Twitteru.

Srbija

tužba

MORH

Damir Krstičević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter