gdje je luksuzna obuća Imelde Marcos?

Rekla je da 'sirotinja uvijek traži zvijezdu' pa je skupila 3000 pari cipela. Nekoliko je teorija gdje se nalaze


Mia Peretić
21.11.2019.17:00
Rekla je da 'sirotinja uvijek traži zvijezdu' pa je skupila 3000 pari cipela. Nekoliko je teorija gdje se nalaze
Profimedia

sažeto

Čitav svijet zna da nekadašnja prva dama Filipina nije znala reći 'ne' cipelama. No, što je s njima danas?


Mia Peretić
21.11.2019.17:00

Poznata je priča o tri tisuće pari cipela bivše filipinske prve dame Imelde Marcos, te luksuzu u kojem je uživala dok je njezin suprug pokojni diktator Ferdinand Marcos vladao 21 godinu.

Getty Images

Što se dogodilo sa silnom luksuznom obućom gospođe Marcos?

Naviknuta na luskuz dok su Filipinci uglavnom tonuli u siromaštvo, posjedovala je cipele lokalne izrade koje su koštale između 6 i 11 dolara, dok su one iz uvoza stajale 100 dolara ili više. Marcosova diktatura stvar je prošlosti, a jesu li i Imeldine cipele? Gdje se danas nalazi ta silna luksuzna obuća gospođe Marcos, poznate i pod nadimkom 'željezna leptirica'?

Profimedia

Samo jedan dio nalazi se u muzeju, nagađa se da su ostale uništene

Trenutno je poznato da se 720 pari cipela nalazi u muzeju cipela u Manili. Od toga je 253 na izložbi, dok ih je 467 u skladištu. Ovo uključuje dizajnerske brendove poput Charlesa Jourdana, Christian Diora, Guccija i Olega Cassinija. Tu su i cipele filipinskih dizajnera - lokalni proizvođači navodno su tadašnjoj prvoj dami davali 10 pari cipela tjedno, piše ABC News Australia.

Gdje su ostale manje je poznato. Prema jednim izvorima mnoge su uništene. 2012. godine Associated Press izvijestio je da su termiti i plijesan oštetili više od 1000 parova nakon godina skladištenja u kutijama. Otkriveni su tek nakon što bile potpoljene kišnicom koja je prodirala kroz tavan muzejske dvorane u kojoj su bile zaključane.

Je li 'željezna leptirica' lagala o svojoj zbirci?

Druga teorija tvrdi da je zbirka mnogo manja od one o kojoj se govori u legendi o Marcosima i njihovom luksuzu. Postoje razlike u izvještajima o tome koliko je pari cipela zapravo otkriveno u predsjedničkoj palači Malacañang. Filipinska predsjednička komisija za dobru upravu (PCGG) potvrdila je brojanje njih tri tisuće, ali Time je 1987. godine izvijestio da je "konačni broj" bio 1060 pari. Najnovija izvješća CNN-a, The New York Timesa i BBC-a također izvještavaju o više od 1000 pari cipela.

"Nisam imala 3000 pari cipela. Imala sam 1060", izjavila je sama Imelda 1987. godine, iako svi znamo da je mudro ne vjerovati svemu što kaže njihova obitelj. A ako je taj broj bio točan, to je i dalje previše, posebno imajući u vidu da su mnogi Filipinci bili u siromaštvu dok je njezina obitelj bila na vlasti. Mnogi još uvijek jesu.

Cipele su samo vrh ledenjaka korupcije obitelji pokojnog diktatora, ona tvrdi da je sve radila samo za Filipince: 'Sirotinja uvijek traži zvijezdu'

Cipele Imelde također su samo vrh ledenog brijega kada je u pitanju korupcija obitelji Marcos. Od 2016. godine PCGG je prikupila samo oko 3,3 milijarde američkih dolara od bogatstva koje je ukrala obitelj i njihovi prijatelji, što je tek djelić od procijenjenih 10 milijardi američkih dolara.

Profimedia

Pa ipak, poput para trulih starih cipela koje su dva broja premale, Imelda se još uvijek ne da. Više od 30 godina nakon pada, i dalje inzistira na tome da je sve što je učinila bilo samo za Filipince.

"Kada sam postala prva dama, predamnom su postojali zahtjevi. Moram se prerušiti i učiniti se ljepšom" kaže Imelda u najavi za dokumentarni film za The Kingmaker. "Zato što sirotinja uvijek traži zvijezdu."

cipele

luksuz

Imelda Marcos

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter