video: bolno za gledati

Razotkrivena ćelija Islamske države i specijalci su je tako brutalno razbili da teroristi nisu znali što ih je snašlo


100posto
19.06.2019.14:00
Razotkrivena ćelija Islamske države i specijalci su je tako brutalno razbili da teroristi nisu znali što ih je snašlo
Ilustracija / Profimedia

sažeto

Financijska snaga islamske države oduvijek je bio  mnogo veći izazov za SAD nego što se mislilo


100posto
19.06.2019.14:00

U Rusiji je organizirana velika akcija u kojoj su uhićene dvije osobu i to zbog toga što su financirale takozvanu Islamsku državu. Nakon pretresa po Moskvi i drugim ruskim gradovima istragom je utvrđeno da su od 2014. do 2017. godine pripadnici takozvane Islamske države, građani Rusije koji se nalaze u Siriji, financirali tu organizaciju. 

Tako je istraga pokazala da su stanovnici Dagestana u više regija organizirali prikupljanje novca preko platnih sistema i bankarskih kartica, nakon čega bi se ta skupljena sredstva prebacivala na sirijski teritorij koju su kontrolirali ekstremisti.

Najbogatija mafijaška organizacija na svijetu

Prema navodima Istražnog odbora, navedene su osobe skupile oko 8.000.000 rubalja, što je oko 111.700 eura. Nakon što je Islamska država slomljena, otkriveno je da su teroristi uspjeli prebaciti novac na sigurno, pa su i dalje najbogatija mafijaška organizacija na svijetu.

Financijska snaga islamske države oduvijek je bio  mnogo veći izazov za SAD nego što se mislilo. Zato je Washington bio prisiljen oslanjati se na drugačiju taktiku nego što je samo vojna intervencija, zračni napadi i artiljerijska paljba. Svi stručnjaci su svjesni da je mnogo važnije  financijski uništiti ISIL protiv kojih je sad glavno oružje – uvođenje sankcija i uskraćivanje pristupa međunarodnom financijskom sustavu te prikrivena suradnja sa svim vladama svijeta. 

ISIL

racija

financiranje

islamisti

newsletter

Prijavite se na Newsletter