video: zataškavaju li istinu?

Razlog pada aviona i dalje je misterija. U javnost izlazi sve više nelogičnosti, a pogotovo su čudne zadnje riječi pilota


Daniel Radman
31.10.2018.09:00
Razlog pada aviona i dalje je misterija. U javnost izlazi sve više nelogičnosti, a pogotovo su čudne zadnje riječi pilota
REUTERS/Edgar Su

sažeto

Najviše brige izazvala je razlika o podacima u visini – kapetan je imao jedne, prvi časnik druge podatke


Daniel Radman
31.10.2018.09:00

Spasioci su pronašli 24 tijela, od ukupno 189 putnika i članova posade koji su stradali u zrakoplovnoj nesreći u Indoneziji. Kako su ostaci aviona razbacani na velikoj površini, akcija potrage je proširena na dodatnih 400 kvadratnih milja, premda sami Indonežani priznaju kako su izrazito male šanse da će svi biti pronađeni.

Također, otkrivaju se i novi podaci o uzrocima pada Boeinga 737. Bilo je poznato da je avion na prethodnom letu imao poteškoća. Sada je otkriveno o čemu je riječ, a javili su se i putnici s prethodnog leta na relaciji Bali-Jakarta.

Dakle, prema tehničkom dnevniku leta, instrumenti su pokazivali 'nepouzdane podatke', prepostavljala se da je riječ o očitavanju brzine, a najviše brige izazvala je razlika o podacima u visini – kapetan je imao jedne, prvi časnik druge podatke.

Ipak, unatoč problemima, odluka kapetana bila je da let Bali-Jakarta privedu kraju, što mu je na kraju i pošlo za rukom. No, putnici na tom letu su lokalnim medijima priznali kako je let bio poput 'vožnje na vrtuljku'. Suočili su se s brojnim turbulencijama i gubicima visine, pa je u zrakoplovu vladala atmosfera straha i panike.

No, unatoč tome, u tvrtki Lion Air procjenili su da je zrakoplov u dobrom stanju. Poletio je iz Jakarte, i već nakon 13 minuta srušio se u more. I dalje ne prihvaćaju odgovornost.

"Da je avion imao kvar, bilo bi nemoguće uzletjeti", izjavio je direktor tvrtke.

No, razlog pada još je nepoznat, ali sve se više sumnja da je pad mogao biti spriječen. Naime, devetnaest kilometara nakon što je avion poletio, pilot je zatražio da mu se omogući povratak na aerodrom. No, mnoge čudi što nije naveo da se radi o hitnom slučaju. I to je posljednje što je rekao, prije nego što je kontrola izgubila kontakt s avionom. 

Indonezija

pad aviona

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter