'Nadam se da ćemo potaknuti i političare da više pričaju o tome'

Razgovarali smo sa 17-godišnjom Laurom koja u Zagrebu organizira prosvjed učenika za jednu vrlo važnu stvar


Matej Devčić
12.03.2019.20:00
Razgovarali smo sa 17-godišnjom Laurom koja u Zagrebu organizira prosvjed učenika za jednu vrlo važnu stvar
Privatna arhiva

sažeto

Smatra kako se radi o temi o kojoj se ne treba pričati jedanput ili dvaput tjedno, već svaki dan


Matej Devčić
12.03.2019.20:00

Greta Thunberg, 16-godišnja djevojčica iz Švedske, stala je prošle godine pred svjetske lidere na summitu Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP24 u Poljskoj. "Promjena dolazi, sviđalo se to vama ili ne. Prava moć pripada ljudima", poručila je Thunberg svjetskim liderima u svom govoru kojim ih je, kako su pisali svjetski mediji, posramila.

Tjednima prije toga Thunberg je svakog petka prosvjedovala ispred švedskog parlamenta kako bi pozvala lidere da se uhvate u koštac s klimatskim promjenama, a ujedno stoji i iza globalnog pokreta "School Strike 4 Climate" koji ima isti cilj.

I nije Thunberg jedina u tom svom naumu. Učenica zagrebačke Privatne klasične gimnazije, 17-godišnja Laura Skala s kolegama u petak u 12:30 organizira prosvjed za klimu na Europskom trgu u Zagrebu, a prosvjedovat će učenici i u više od 800 svjetskih gradova.

"Klimatske promjene su nešto što se tiče svih nas"

"Shvatili smo da tako nešto treba napraviti u Zagrebu. Kolege u školi kojima sam do sada iznijela tu ideju bili su oduševljeni i rekli kako će nas podržati i pridružiti nam se u prosvjedu", priča Laura za 100posto.

"Prosvjed smo organizirali u 12:30 jer je poanta da učenici izađu na ulice. Poanta je da učenici ne žele ići u školu jer zašto bi išli u nju ako nemaju budućnost u kojoj bi primijenili znanje koje steknu u školi?", objašnjava Laura.

Tvrdi kako je stupila u kontakt i s drugim školama koje su razgovarale s razrednicima i ravnateljima koji, kako kaže, također podržavaju njihov prosvjed.

"Klimatske promjene su nešto što se tiče svih nas, pogotovo učenika jer smo mi ti koji ćemo osjetiti najveće promjene. To je nešto čime se treba pozabaviti jer se o klimatskim promjenama ne govori dovoljno", objašnjava Laura.

"Nadam se da ćemo potaknuti političare da više pričaju o tome"

Smatra kako se radi o temi o kojoj se ne treba pričati jedanput ili dvaput tjedno, već svaki dan. "Radi se o globalnoj krizi, a ne o nekoj gluposti", konstatira.

Lauru su, kako otkriva, teme vezane uz klimu oduvijek zanimale. "U posljednjih godinu dana sam sve više pričala o tome s prijateljima i razrednicom. Voljela bi ljude s kojima sam pričala potaknuti da se priča o klimatskim promjenama", tvrdi Laura te dodaje da će se i u budućnosti baviti klimatskim promjenama ali i ekologijom, geografijom i geologijom.

Nada se kako će prosvjedom nešto uspjeti postići, a ne skriva i da bi joj bilo drago da se u škole uvedu takve teme jer, kako kaže, klimatske promjene su nešto što se tiče svake osobe.

"Nadam se da ćemo potaknuti i političare da više pričaju o tome, da malo više adresiraju taj problem jer se o nemaju dovoljno ne govori, već ga se ignorira", zaključuje Laura.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter