Ne može nam nitko ništa

Ravnatelj škole u kojoj su žigosali učenicu ostaje! Može li itko ikad u Hrvatskoj odgovarati sukladno ovlastima koje obnaša?


Valerija Bebek
07.03.2019.09:40
Ravnatelj škole u kojoj su žigosali učenicu ostaje! Može li itko ikad u Hrvatskoj odgovarati sukladno ovlastima koje obnaša?
Zadarski list

sažeto

Školski odbor jednoglasno je odbacio prijedlog inspekcije i ostavio ravnatelja škole na funkciji


Valerija Bebek
07.03.2019.09:40

Može li itko u Hrvatskoj biti odgovoran za ono što se događa pod njegovom nadležnosti? Izgleda da ne može. Tu bi nadređeni imali sve ovlasti, ali ne bi snosili nikakvu odgovornost kada dođe do nekih mega fekalija. Oprostite na izrazu, ali kada jedan učenik srednje škole žigoše svoju školsku kolegicu, onda je to ništa drugo doli prljava izmetina. A ono što slijedi nakon takve svinjarije doslovno je riječima neopisivo. Ravnatelj zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić cijeli je incident nazvao zezancijom. Ali to nije sve. U Hrvatskoj se takvi potezi baš i ne sankcioniraju.

Iako je prosvjetni inspektor predložio smjenu ravnatelja školski odbor iste te škole jednoglasno je odbio razriješiti ravnatelja. To zakon dozvoljava školskim odborima rok od 15 dana da prihvate ili odbace prijedlog inspekcije. Jer što inspekcija zna. Žigosanje slova 'U' vrelim upaljačem je samo dječja igra. Valjda jest, u Zadru, proslavio se taj grad nedavno obijanjem lavaboa od strane mlađe punoljetnice. To je valjda romantičan izlazak u grad?

Muko moja pređi na drugoga

iStock/ilustracija

"Sada je na potezu viša instanca. Zakon predviđa da u tom slučaju ministar može, ako smatra opravdanim, i sam razriješiti ravnatelja", obznanio je svečano pročelnik Odjela za obrazovanje Zadarske županije Ivan Šimunić. Ovaj 'muko moja pređi na drugoga' stav upalio je i ovaj put. Sada čekamo hoće li ministrica razriješiti ravnatelja. Jer eto, djeca su se samo igrala.

A kakva se tu poruka šalje djeci i mladima? Sasvim je jasno- paljenje kože svojih kolega upaljačem je igra, ako ste nasilni prema vršnjacima nema veze. Jer koliko god predsjednica države nosila ružičastu majicu, koliko god se s ekrana i jumbo plakata se ori poruka 'Stop vršnjačkom nasilju!' Koliko god radne skupine naprintale edukativnih letaka u kojima objašnjavaju kako vršnjačko nasilje nije dobro. Toliko se jedno prosječno školsko čeljade može zaista uvjeriti da je sve to samo jedna velika šteta bačenog papira. Kolega te žigoše kao stoku, ravnatelj kaže: 'Ha djeca su se zezala'. Školski odbor ne smijeni ravnatelja. 

No, nakon što je Školski odbor jučer jednoglasno odbio smijeniti ravnatelja maloprije se oglasila ministrica Blaženka Divjak te odlučila je to učiniti sama. Na Facebooku je najavila da će sama pokrenuti postupak razrješenja ravnatelja Joze Dragića.

Zadar

srednja škola

Jozo Dragić

žigosana učenica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter