Kuće od kojih se ledi krv u žilama

Rastrojeni policajci ujutro su završili na psihijatriji, istarska kuća ubija sve svoje vlasnike, a zagrebačke šume opsjedaju duhovi ustaša i nacista


Mia Mitrović
06.08.2019.17:00
Rastrojeni policajci ujutro su završili na psihijatriji, istarska kuća ubija sve svoje vlasnike, a zagrebačke šume opsjedaju duhovi ustaša i nacista
Ivan Klindić/CROPIX (ilustracija)

sažeto

O brojnim kućama diljem zemlje kruže mračne legende i priče za koje se svjedoci kunu da su istinite. Pobrojali smo neke od njih 


Mia Mitrović
06.08.2019.17:00

Noću čujete čudne zvukove? Svjetla u kući pale se i gase sama od sebe? Konstantno imate osjećaj da vas netko promatra, a predmeti u kući nestaju i pojavljuju se na neobjašnjivim mjestima? 

Ako ste primijetili jedan ili više od navedenih fenomena, čestitamo, vaša kuća je ukleta! Fenomen ukletih kuća, nekretnina koje su opsjeli njihovi bivši vlasnici koji su često umrli nasilnom smrću ili su se u njih uselili duhovi-beskućnici, češći je nego što mislite. Svatko od zna nekog tko zna nekog tko zna nekog tko je svjedočio neobjašnjivim događajima u nekoj jezivoj kući.

Republika je Hrvatska je plodno tlo za razno razne paranormalne događaje.

profimedia (ilustracijia)

U nas je uobičajena pojava da mrtvi svakih par godina izlaze iz svojih grobova kako bi glasali na izborima, milijuni misteriozno nestaju iz gradskih proračuna, a zapuštena zemljišta i pašnjaci alkemijskim procesima budu pretvorena u zlato, odnosno građevinsko zemljište za luksuzne vile i apartmane. Da je Hrvatska uistinu zemlja čuda potvrđuje i nedavno otkriće da u luksuznoj vili na Hvaru, odmah kraj mora ljetuje i sama Gospa…

Stoga nas ne treba čuditi velik broj kuća o kojima već desetljećima, a katkad stoljećima kruže legende da su uklete i da ih opsjedaju najrazličitiji duhovi i demoni. Pobrojali smo najpoznatije od njih.

Kuću u Škrinjarima nitko ne želi kupiti 20 godina 

U zaseoku Škrinjari blizu Vrbovca, odmah iza oštrog zavoja koji se smatra crnom točkom na državnoj cesti D28, nalazi se najukletija kuća u Hrvatskoj. Jednokatnica obrasla u gusto šipražje jedva se vidi s državne ceste, a onoga tko joj se približi, odmah uhvate žmarci.

Susjedi i mještani izbjegavaju ju u širokom luku, a noću ih bude zvukovi dječjeg plaća, prestravljenih krikova i zavijanja. Na tavanu se često pali žarulja koja se njiše amo-tamo iako u kući nema struje. Legenda kaže da je kuću u 70-ima izgradio Stipe Ćurić uloživši ušteđevinu koju je zaradio u Njemačkoj. Namijenio ju je sinovima, no oni se u nju nikada nisu uselili.

Razlog je navodno nestanak njihove mlađe sestre. Djevojčica je jednog lijepog, sunčanog dana nestala bez traga iz dvorišta kuće koja se tek gradila. Tražili su je danima i konačno našli utopljenu u obližnjem bunaru. Njeno dozivanje, jecanje i plač od tada opsjeda kuću i obližnji bunar.

Druga legenda kaže da je u temelje kuće zazidana brutalno ubijena djevojka, a njen duh otad progoni kuću u Škrinjarima. Zanimljivo, spomenuta kuća ima i podrum, ali je ulaz u njega zazidan. Treći pak tvrde da je kuća opsjednuta zato što je izgrađena ponad starog groblja što je uznemirilo duše pokojnika, a četvrti da kuću opsjedaju duše poginulih na kobnom zavoju državne ceste D-28 koji se nalazi u blizini.

Spomenuta kuća prodaje se od 1997. ali ju nitko ne želi kupiti. Legenda dalje kaže da je spomenuti vlasnik objavio da će kuću pokloniti prvom tko uspije u njoj provesti noć, a izazov su prihvatili brojni avanturisti.

(Ne) postoji racionalno objašnjenje

Prva se izazovu odazvala skupina odvažnih bjelovarskih policajaca. Ujutro su pronađeni kako potpuno sijedi i rastrojeni tumaraju oko kuće, a na zidovima su pronađene rupe od metaka. Policajci kao da su pucali u nešto čega nema pa su njihovi meci završili u zidovima. Nakon kobne noći smješteni su u bjelovarsku psihijatrijsku bolnicu, a što se događalo u kući, nisu se sjećali. 

Slično su doživjeli i zagrebački taksisti koji su već oko ponoći iz kuće pobjegli glavom bez obzira. Krv u žilama ledi i svjedočanstvo jedne slučajne prolaznice:

„Naježim se kad se sjetim te noći. Sestra i ja smo se s prijateljem vraćali iz Bjelovara. Odjednom smo pred tom kućom ugledali ženu. Stajala je na mostu sklopljenih ruku i zavijala prema njoj. Bilo je jezivo. A onda se okrenula prema nama. Pamtit ću to dok sam živa. Žena nije imala lice nego neku sjenu, a umjesto očiju rupe“, ispričala je novinarima.

Ivan Brkić/CROPIX/Glas Podravine

Jezivu priču novinarima Večernjaka je nedavno ispričao susjed Štef koji živi u blizini uklete kuće. U kuću su 31. kolovoza 2002. noć proveli mladić i djevojka te njihov prijatelj kako bi provjerili je li kuća ukleta. Kasnije su mu ispričali kako nisu doživjeli ništa osim nekoliko čudnih zvukova koje su pripisali životinjama. Točno godinu dana kasnije, 31. kolovoza 2003. mladić i djevojka automobilom su sletjeli u kanal u blizini kuće i poginuli.

Drugi susjed i rođak vlasnika kuće Večernjaku je iznio puno realnije objašnjenje legende o Škrinjarima:

„Moj rođak je stavio kuću da se prodaje za 120 tisuća maraka, što je realno tada bila prevelika cijena, ali s obzirom na to da mu novac nije hitno trebao, tako je i ostalo. Jedan čovjek iz susjednog sela zainteresirao se za kupnju, ali nije želio dati toliki novac, pa je sam počeo pričati priče po selu da je kuća ukleta, da se u njoj pojavljuju duhovi, da je sagrađena na groblju i slično, a sve zato da bi spustio cijenu. Jednu od tih priča je krajem sedamdesetih čuo i voditelj i novinar Dražen Kocijan Kocka, koji je bio prvi koji je napravio priču o ukletoj kući, a nakon toga se sve raširilo poput požara“, kazao je novinarima.

Kuća na Lovranu kao iz horora 'Isijavanje' 

Na rubu oštre litice, iznad velike provalije kilometar i pol od Lovrana nalazi se najukletija kuća u Istri. Izgrađena je na tlu gdje je u svojim pećinama živio pračovjek, a stari su Rimljani ovdje gradili hramove.

Mještani godinama u širokom luku izbjegavaju to prekrasno zdanje koje je nekoć bilo hotel. O zbivanjima u kući rijetko govore, no svi se slažu da je prokleta. U kući se već gotovo stotinu godina događaju čudne stvari.

Jedna takva dogodila se uglednom opatijskom ugostitelju koji se u ruševinu nedavno sklonio s ljubavnicom pred velikom olujom. Na katu su odjednom začuli buku i galamu, raskalašeni smijeh, zveket posuđa i zdravica, kao da netko ima raskalašenu zabavu. Krv im se zaledila u žilama, no uspjeli su pobjeći natrag u auto usprkos kiši i oluji. Kada su upalili motor, kao da je nešto zarobilo auto i on nije želio krenuti. Kotači su se vrtjeli na mjestu, a automobil je lagano klizio prema rubu litice. Kada su već mislili da je kra, u stijenu ponad kuće udario je grom, a automobil je krenuo.

Kuću je nedavno istraživao i riječki radiestezist Borivoj Bukva. U ruševini u kojoj nitko ne živi bile su pletene fotelje, kolijevka i postavljen stol s četiri tanjura. Kada je viskom pokušao saznati što se događa u kući, dobio je tri jasne naredbe da napusti kuću istog trena što je i učinio.

Prekinuto prokletstvo 

Kuća je u sto godina ubila sve svoje vlasnike , a legenda kaže da joj vlasnik mora biti stranac kao što je i prvobitni vlasnik bio stranac jer je prvi vlasnik bio stranac koji je vilu uredio kao prekrasan hotel u koji su dolazili uvaženi gosti iz čitave Austro-Ugarske. Kuću je 1923. zahvatio plamen i tada su počela neobjašnjiva zbivanja.

Kuću je prvo kupila jedna lokalna obitelj i krenula u obnovu. Međutim, nedugo nakon početka radova, digla se strašna pijavica koja je počupala krov i razbacala crjepove svud po selu. Ni jedna druga kuća nije oštećena. Vlasnik se nedugo nakon toga neobjašnjivo razbolio i umro. Idući vlasnik također je obolio od iznenadne bolesti i umro, a sljedeći ej poginuo u prometnoj nesreći nekoliko mjeseci nakon početka adaptacije. U kući ej smrtno stradalo četvero čeških turista koji su se u nju sklonili zbog oluje. Ubio ih je grom koji je udario u kuću.

Na zidovima kuće, baš kao i u Škrinjarima nacrtani su križevi, a pokraj kuće nalaze se tri raspela jer kuću opsjedaju tri duha. Riječ je o tri žene, jedna je ondje ubijena prije Drugog svjetskog rata, jedna u vrijeme, a treća nakon. Talijanski fašistički časnik Scrobognia, porijeklom Riječanin, kuću je koristio kako bi u njoj silovao, mučio i ubijao zarobljene Istrijanke.
U kući ej bilo mnogo ubojstava, samoubojstava i neobjašnjivih smrti. Još 1912. ljubomorni je muškarac u kući prerezao supruzi grkljan, skinuo se gol i bacio sa stijene. Imali su četvero djece.

Sadašnji vlasnik je stranac, sin čovjeka koji je umro u prometnoj nesreći kada je počeo adaptirati kuću. Porijeklom je Mađar i Talijan što je očito prekinulo prokletstvo jer se u proteklih šest godina ne odvijaju nikakve neobjašnjive stvari, a gosti se rado vraćaju.

Naopake svijeće

Ništa manje jeziva nije ni legenda o Lokrumu, otočiću pokraj Dubrovnika gdje je nekoć bilo ljetovalište austro-ugarske elite. Lokrum su navodno prokleli benediktinci. Pri povratku iz Svete zemlje, engleskog kralja Rikarda Lavljeg Srca zadesila je oluja pa se nasukao na otočiću. Dubrovčani su mu pomogli da popravi brod i krene ka britanskom otočju, a on im je zauzvrat darovao vreću zlatnika kojom je izgrađena crkva u gradu.

privatni album

Rikardu su obećali da će na otočiću izgraditi samostan na spomen an njegovo čudotvorno spasenje od oluje, a u njega su se nakon propasti templarskog reda uselili benediktinci. Dubrovačka vlastela oduzela im je posjede na Lokrumu i prodala ih bogatašima.

Noć prije no što su morali napustiti otok bila je crna. Benediktinci su se skupili i naopako okrenutim voštanima obišli otok tri puta izgovarajući ' neka bude proklet svaki tko pribavi Lokrum za osobno uživanje'. Njihovo prokletstvo skinut će onaj tko pronađe sav vosak koji su benediktinci iskapali iz svojih svijeća.

Prva žrtva prokletstva bio je Ludvig II Bavarski, ljubavnik Elizabete Bavarske, majke austrijskog nadvojvode i prijestolonasljednika Rudolfa, na Lokrumu je boravio kao zaručnik Elizabetine sestre. Došavši kući, doznao je da ga je bavarsko ministarsko vijeće proglasilo ludim te ga svrgnulo s prijestolja. Nekoliko dana kasnije našli su ga mrtvog u jezeru nedaleko od njegova imanja.

Franz je iz Sarajeva trebao na Lokrum 

Brat cara Franje Josipa I., nadvojvoda Maksimilijan, u travnju 1864., u društvu supruge Šarlote, s Lokruma je krenuo na dalek put prema Meksiku. Došavši do Meksika, proglasio se meksičkim carem. Uhitili su ga, zlostavljali te na kraju strijeljali. Lijepa Šarlota još se jednom uspjela vratiti na Lokrum, ali je tamo doživjela brodolom i jedva preživjela. Umrla je pomračena uma u Maksimilijanovu dvorcu kod Trsta.

Novi vlasnik Lokruma postao je prijestolonasljednik Rudolf (29), sin jedinac Franje Josipa I. i Elizabete Bavarske. Na dubrovačkom otoku proveo je medeni mjesec sa zaručnicom Stefanie. Kasnije, u siječnju 1889., u dvorcu Mayerling austrijski prijestolonasljednik je na krevetu prekrivenom ružama ubio svoju ljubavnicu, 17-godišnju barunicu Mariju von Vetseru.
Na Lokrum se u ljeto 1914. uputio mladi austro-ugarski prijestolonasljednik Franz Ferdinand u društvu svoje šarmantne supruge Sofije. Prije godišnjeg, odlučio je svratiti u Sarajevo…

Čudne stvari na Lokrumu su se događale i u suvremenijoj povijesti. Na otočiću je 30-ih godina nestala čitava jedna obitelj. Nikada se nije doznalo što im se dogodilo, a 2007. radnici koji su radili na restauraciji benediktinskog samostana, snimili su duha.

Onome tko provede noć na Lokrumu, sprema se strašno prokletstvo, a ta informacija mami mnoge koji žele izazvati sudbinu. Zbog toga svake noći brodice dežuraju oko otoka kako bi svaki takav pokušaj bio spriječen. Također, tešku će nesreću doživjeti svatko tko uzme bilo kakav suvenir s otočića, kamen, list ili pero paunova, magičnih ptica koje čuvaju mračnu tajnu ovog otočića…

Tonči Plazibat/CROPIX

Crna magija Abramelina maga

U kući u mjestu Bilje kod Osijeka svojedobno je skupina znatiželjnih spiritista upalila šest crnih svijeća te čitala knjigu za dozivanje duhova koju je u srednjem vijeku napisao Abramelin mag. Glasine govore da su ritualom na kraju dozvali zloduha, koji se potom nije dao istjerati, a slično se dogodilo i u znamenitoj škotskoj vili Boleskine.

Dolazio je svećenik, no jedan od ormara se srušio pred njim, te je svećenik u strahu, kažu, odustao. Nakon što je došao egzorcist i obavio obred, duh je nestao, ali samo na nekoliko dana. Jedan član obitelji je umro, a liječnici su dijagnosticirali prirodnu smrt iako je bio u dvadesetima.

Nemirne duše ubijenih ustaša i nacista 

Nekoliko se ukletih zdanja nalazi i u Zagrebu, no najpoznatiji je svakako sanatorij Brestovac. Planinari i paintball igrači koji tamo provode vikende žalili su se na čudnu energiju i zvukove koje su doživjeli u zdanju.

Cropix/Damir Krajac

Nije sigurno koji točno duhovi opsjedaju Brestovac. Neki tvrde da se radi o prelijepoj gospi Šram, opernoj pjevačici i seks simbolu starog Zagreba. Ugledni liječnik Milivoj Dežman čitava je života patio za njom, a ona mu nije uzvraćala ljubav. Kada je doznao da boluje od sušice, izgradio je Brestovac kako bi je izliječio, no bilo je prekasno. Umrla mu je na rukama u 39. godini života, a otad njen nemirni duh luta Brestovcem.

Drugi pak tvrde da je riječ o duhovima 200-ak ustaša i nacista kojima su tamo tretirali rane zadobivene na bojištu. Nakon oslobođenja Zagreba partizani su ih poubijali sve do jednog. Osoblje su ostavili na životu, a nemirni duhovi ubijenih vojnika i dalje lutaju Brestovcem i okolnim šumama. 

paranormalno

uklete kuće

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter