video: čiji je najveći?

Putinov luksuzni avion s pozlaćenim wc-om košta 390 milijuna dolara i zovu ga Leteći Kremlj. U kakvim avionima se voze drugi svjetski predsjednici?


100posto
28.12.2018.20:00
Putinov luksuzni avion s pozlaćenim wc-om košta 390 milijuna dolara i zovu ga Leteći Kremlj. U kakvim avionima se voze drugi svjetski predsjednici?
REUTERS

sažeto

Svaka inozemna turneja ruskog predsjednika prilika je ne samo za demonstraciju političke moći, nego i za prezentaciju zrakoplova, koji je simbola prestiža političkog vrha


100posto
28.12.2018.20:00

Ruski lider Vladimir Putin leti u avionu čija je unutrašnjost toliko luksuzna i uređena do najsitnijih detalja da nije ni čudo što službeni avion ruskog predsjednika zovu i leteći Kremlj, a njegova vrijednost je procijenjena na 390 milijuna dolara. Kako točno izgleda unutrašnjost tog aviona otkrio je teško bolesni ruski tinejdžer, 15-godišnji Arslan Kaipkulov kojem je kao zaljubljeniku u avione ruski predsjednik ispunio želju i organizirao malu ekskurziju kroz predsjednički avion.

"Taj avion je najstrože čuvana državna tajna, ali dobio sam priliku ući u njegovu unutrašnjost", kazao je oduševljeni mladić, koji je imao veliku želju snimiti reportažu o predsjedničkom avionu. Putin mu je stoga poklonio i kameru. Iako ga je oduševio luksuz, ipak je najveći dojam na njega ostavila pilotska kabina.  

Svaka inozemna turneja ruskog predsjednika prilika je ne samo za demonstraciju političke moći, nego i za prezentaciju zrakoplova, koji je simbola prestiža političkog vrha. Taj se avion smatra jednim od najskupljih aviona na svijetu. Po raskoši interijera bez sumnje je najluksuzniji državnički avion današnjice. Opremljen je najsuvremenijim sustavom proturaketne i protuzrakoplovne obrane veze, telekomunikacije i navigacije, a Putin može uživati u radnom kabinetu, četiri spavaće sobe, toaletu sa saunom, sali za sastanke, sobi za odmor, kabinet za rekreaciju i kuhinji.

Bijela kuća s krilima

Air Force One je poznati avion američkog šefa države. Riječ je o produženom Boeing 747-200B VC-25AS, s naprednim sustavom navigacije, antinuklearnim štitom, sustavom za opskrbu goriva za vrijeme leta. mnogi ga zovu Bijelom kućom s krilima. U kritičnim situacijama ovaj avion u zraku može ostati punih 7 dana bez slijetanja. No, skromnijeg je interijera od onog Putinovog.

Mrvicu duži od Trumpovog

Francuski predsjednik Emmanuel Macron leti u  170 milijuna eura vrijednom Airbusu A300-200 kojeg je naručio njegov prethodnik Nicolas Sarkozy. Ovaj predsjednički avion deset je metara duži i dva metra viši od identičnih airbuseva ostalih europskih državnika, a za nekoliko metara duži je i od Trumpovog aviona. Zrakoplov ima 12 konferencijskih sala, tri spavaće sobe, 60 biznis sjedala. 

Rusija

avion

Putin

predsjednički avioni

newsletter

Prijavite se na Newsletter