smanjili mu plaću

Putin je siromah i za standarde hrvatskih političara. Primanja su mu veća od Plenkovićevih i Kolindinih, ali je 'tanak' u nekretninama


Daniel Radman
13.04.2019.12:00
Putin je siromah i za standarde hrvatskih političara. Primanja su mu veća od Plenkovićevih i Kolindinih, ali je 'tanak' u nekretninama
Getty Images

sažeto

Ruski predsjednik zaradi mjesečno oko 70.000 kuna 


Daniel Radman
13.04.2019.12:00

Službene stranice Kremlja objavile su plaće ruskih dužnosnika, a najviše interesa, očekivano, izazvali su prihodi Vladimira Putina. Prema službenim podacima proizlazi da ruski predsjednik zarađuje premalo za tako odgovornu dužnost, a lani je imao još jednu lošu vijest: prihodi su mu dvostruko opali.

Tako stoji da je tijekom 2018. Putin zaradio 8.64 millijuna rubalja (otprilike 860.000 kuna), dok je godinu prije njegov prihod bio 18.7 millijuna rubalja ili 1,86 milijuna kuna). U prijevodu, mjesečna plaća Vladimira Putina bila bi u našoj valuti oko 70.000 kuna. Usput rečeno, premijer Dmitrij Medvedev bolje prolazi od njega, njegovi prihodi su lani bili 9.917 millijuna rubalja (ili 990.000 kuna).

Što će Putinu kamp prikolica?

Getty Images

No, još je zanimljivije ono što je sam Putin naveo u svojom imovinskoj kartici, a riječ je o nekretninama i pokretninama. U odnosu na lani nije se ništa promijenilo, pa je tako na papiru Putin vlasnik stana dva stana i dvije garaže. Veći stan ima 153 kvadrata, a manji 'svega' 77, a uz svaki ide i garaža od 18 kvadrata.

Poznat je i njegov vozni park, a ako ste mislili da ima nešto luksuzno, ostat ćete iznenađeni. Putin ima dva stara modela domaćeg proizvođača Volga Gaz, uz koje je prijavio i terenac 'Niva', a iz nekog razloga posjeduje i kamp prikolicu.

Bogatiji i od Bezosa?

Getty Images

Oni koji su oduševljeni ovakvom Putinovom skromnošću trebaju biti svjesni da se zapadne procjene njegove imovine drastično razlikuju od službenih podataka. Dok se prema ruskim izvorima Putin smatra jednim od najskromnijih predsjednika, na Zapadu smatraju da je on zapravo jedan od najbogatijih ljudi svijeta.

Možda čak i najbogatiji, pogotovo nakon što se vodeći na rang listi Jeff Bezos razveo od supruge. No, i prije razvoda Putin bi prema 'najbesramnijim' procjenama bio ispred njega s imovinom 200 milijardi dolara, dok oni umjereniji procjenjju da raspolaže s otprilike 70 milijardi.

Putin

plaća

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter