Bure baruta

Papa duboko uznemiren zbog Sirije, a Putin prijeti: 'Doći će do kaosa ako se napadi nastave'


HINA
15.04.2018.17:15
Papa duboko uznemiren zbog Sirije, a Putin prijeti: 'Doći će do kaosa ako se napadi nastave'
Reuters

sažeto

Papa Franjo pozvao je u nedjelju svjetske čelnike da ponovno ulože napore u uspostavljanje mira u Siriji


HINA
15.04.2018.17:15

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je svojem iranskom kolegi Hassanu Rouhaniju rekao da bi daljnji zapadnjački napadi na Siriju mogli rezultirati kaosom u međunarodnim odnosima, izvijestile su ruske novinske agencije.

Putin i Rouhani su u telefonskom razgovoru komentirali stanje u Siriji nakon što su SAD, Francuska i Velika Britanija projektilima napali tu zemlju jer je sirijski režim navodno napao grad Doumu kemijskim oružjem.

Dvojica čelnika složila su se da su napadi zapadnih zemalja naštetili izgledima za postizanjem političkog rješenja u Siriji, prenose ruske agencije.

Reuters

"Vladimir Putin je posebno istaknuo da će, ako se takve akcije, kojima se krši Povelja UN-a nastave, doći do kaosa u međunarodnim odnosima", prenosi agencija RIA, pozivajući se na priopćenje Kremlja.

Papa duboko uznemiren zbog stanja u Siriji

Papa Franjo pozvao je u nedjelju svjetske čelnike da ponovno ulože napore u uspostavljanje mira u Siriji te dodao kako je duboko uznemiren jer se nisu uspjeli dogovoriti u pogledu zajedničkog plana o okončanju krvoprolića u toj zemlji.

"Pozivam ponovno sve svjetske lidere..., kako bi prevladali mir i pravda", kazao je u tjednom obraćanju vjernicima okupljenim na Trgu svetoga Petra.

"Duboko sam uznemiren zbog trenutačne situacije u svijetu, jer, unatoč svim sredstvima što ih svjetska zajednica ima na raspolaganju, ta ista zajednica ima poteškoća u dogovoru u pogledu zajedničke akcije koja bi rezultirala mirom u Siriji i ostalim regijama u svijetu", rekao je Papa.

Reuters

Assad kazao kako su napadi bili čin agresije

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je skupini ruskih parlamentarnih zastupnika u nedjelju da napadi projektilima Zapada na njegovu zemlju bili čin agresije.

"Sa stajališta predsjednika, ovo je bila agresija i mi dijelimo to stajalište", rekao je ruski zastupnik Sergej Željeznjak nakon sastanka s Assadom u Damasku, a prenijela je agencija TASS.

Predsjednik je bio "dobro raspoložen" i nastavlja svoj posao u Damasku, rekli su zastupnici i pohvalili obrambene sustave iz vremena Sovjetskog Saveza koje je Sirija koristila kako bi odbila napade Zapada.

"Trojna agresija na Siriju bila je praćena kampanjom dezinformacija", rekao je Assad u nedjelju a objavio je njegov ured. Moskva i Damask "vode jednu bitku, ne samo protiv terorizma" nego i kako bi zaštitili suverenitet država, kazao je on ruskim dužnosnicima.

Vladimir Putin

papa Franjo

Sirija

Bashar al-Assad

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter