borba protiv govora mržnje u zadru

'Puno je lipše gledati poruke ljubavi, nego poruke mržnje ili kako bi to Zadrani rekli - mosa bavlju'


Mia Peretić
09.12.2018.15:00
'Puno je lipše gledati poruke ljubavi, nego poruke mržnje ili kako bi to Zadrani rekli - mosa bavlju'
Facebook / Jure Zubčić

Mia Peretić
09.12.2018.15:00

Mladi Zadranin Jure Zubčić odlučio je da neće trpjeti govor mržnje u svome Zadru te je odlučio po tom pitanju nešto i poduzeti.

Kada je na zidu zgrade ugledao grafit "Ubi Srbina", odlučio je jednostavnom intervencijom, dodavši slovo "Lj" pretvoriti govor mržnje u govor ljubavi. 

"Ne trpim govor mržnje i zato sam sinoć ispravio grafit. Puno je lipše gledati poruke ljubavi, nego poruke mržnje ili kako bi to zadrani rekli - mosa bavlju", napisao je u objavi na svom Facebook profilu, na kojem je objavio i fotke svoje građanske "intervencije".

"Primjetio sam grafit prije dva dana i sinoć sam odlučio ispraviti grafiti. Naravno, u prilog mi je išla očigledna nepismenost autora grafita pa je posao bio lagan. Nažalost, u Hrvatskoj je sve raširenija pojava govora mržnje. Jedan od uzroka toga je što se i neki političari često u javnim istupima služe govorom mržnje.

Otpor ksenofobiji i nacionalizmu nije samo potreba, već i građanska dužnost. Nije tu bilo puno razmišljanja treba li nešto napraviti sa grafitom već samo razmišljanje što točno napraviti. Svi mi, odgovorni građani, trebamo pružiti tu vrstu otpora, svatko u svom susjedstvu. Dužni smo poslati poruku da pozivi na ubijanje nisu prihvatljivi nikad i nigdje", rekao nam je Jure.

Zadar

grafiti

govor mržnje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter