SVI BI IŠLI TITOVIM LOVAČKIM PUTEVIMA

Psiholozi o 'naslikavanju' političara s trofejima: 'To im daje osjećaj moći, sposoban čovjek pažnju privlači svojim uspjesima, a ne ubijanjem živih bića'


Daniel Radman
24.10.2018.15:45
Psiholozi o 'naslikavanju' političara s trofejima: 'To im daje osjećaj moći, sposoban čovjek pažnju privlači svojim uspjesima, a ne ubijanjem živih bića'
Zeljko Sop / CROPIX

sažeto

'Zato nam mladi, kad vide ovakve, idu van", kaže nam Mirjana Krizmanić


Daniel Radman
24.10.2018.15:45

U jeku nepriznavanja potpisa za referendume i pritiska nezadovoljnih udruga koje su prikupljale potpise, ministar uprave Lovro Kuščević, posve neočekivano, našao se na udaru javnosti zbog svog hobija. Stara fotografija, sam kaže otprije četiri godine, na kojoj nasmiješeno pozira uz dva zaštićenih primjeraka igluna (dozvoljeno ih je loviti tek kad su dulji od 120 centimetara, a njegovi su daleko ispod propisanog) postavljaju logično pitanje: može li ministar koji ne poštuje zakon biti jamac poštovanja zakona?

Da stvari budu gore, njegov stranački kolega, HDZ-ov gradski vijećnik u Koprivnici ljetos je pozirao uz zaštićene periske, pa je slučaj poprimio i šire razmjere koji se svode na jedan zaključak - političari, bez obzira jesu na najvišim ili lokalnim razinama, mogu ono što običan čovjek ne!

"Je li to u redu? Nije. Je li moguće? Je, oni smiju sve. Hoće li biti kažnjeni? Neće, pa što onda ne bi to radili? Mi smo takva zemlja, to je strašno, negdje drugdje bi ministar izgubio položaj ako krši ono što se smatra zakonom. On ne samo da krši, on se ponosno slika. Kod nas mu se ništa neće dogoditi jer se u Hrvatskoj nitko ne drži ničeg. Oni koji su na položajima mogu raditi što hoće, a mi ostali to u tišini gledamo. Hrvati su komotni, oni ne prosvjedu, već sjede doma i tračaju", kaže nam psihologinja Mirjana Krizmanić o aktualnom slučaju.

Neja Markicevic / CROPIX

Njezin kolega Ivan Modrušan nadovezuje se na ovu problematiku. Pitali smo ga jesu li ovi primjeri odraz bahatosti ili nepromišljenosti političara. Trebali bi znati da su pod posebnim povećalom, a oni – unatoč tome – ne vode računa kako će javnost reagirati.

"Sudeći prema izjavama, meni se čini da ministar - kao i bilo tko drugi koji ima profil na društvenoj mreži - htio svako toliko objaviti sliku, valjda u skladu s nekom svojom idejom što je to imidž i kako bi sam sebe želio prikazati. S druge strane, što se tiče bahatosti - s obzirom da političari znaju da se njihov svaki moment prati - čini mi se da se nekad idu i sa stavom 'pa, što, nek se vidi, pa bilo to i negativno' jer je i to neka vrsta propagande. No, u ovom slučaju sumnjam da je to bilo promišljeno do te mjere o kojoj govorim", kaže nam Modrušan.

Nije kod nas, a ni u inozemstvu od jučer da se moćnici – bilo da su političari ili poduzetnici, da ne kažemo tajkuni – naslikavaju s trofejima. No, uglavnom je riječ o uspjesima iz lova. Todorić, Vidošević i Vrhovnik 'trojstvo' je slavnih tajkuna koji su se i prije društvenih mreža dičili svojim ulovima, a ako od politike krenemo, dovoljno se sjetiti 'najvećeg lovca naših naroda i narodnosti' Josipa Broza Tita. Njegovu tradiciju, doduše, nisu nastavili hrvatski predsjednici, ali popis političara – ministara, zastupnika, župana – impozantan je. Koliko je ta poveznica lova simbolika nečije moći?

"Neke poveznice postoje. Povijesno gledajući, ako se neki princ slikao uz lava, ili kod nas u Lici neki uglednik uz medvjeda, to ima određeno statusno obilježje. No, ako govorim o psihološkim profilima, da bi netko težio stjecanju određene moći u politici ili u biznisu, ta osoba mora imati odgovarajuću vrstu osobnosti. Ljudi koji nisu tašti i skloni natjecanju u to ne spadaju, već se radi o onima koji se vole pokazati. Nekad u tom pokazivanju pretjeraju, ali u svakom društvu, pa tako i hrvatskom, postoje razne društvene grupe – što jedni obožavaju, moguće da se tome i dive, drugi mrze i smatraju bahatim", pojašnjava Modrušan da takvo šepurenje ne mora naići na istovjetan prijam u javnosti.

Mirjana Krizmanić pak smatra da je u 21. stoljeću takvo ponašanje neprihvatljivo.

"Nisu slučajne takve objave, ni njihova težnja da se dokažu preko lova. Naši tajkuni, političari i bogataši su na tako niskom nivou. U suvremenom svijetu se slikanje s ubijenom životinjom smatra zadnjom sramotom. Netko tko sebe smatra 'čovjekom 21. stoljeća' ne ubija ništa živo bez potrebe, a pogotovo se ne slika sa zaštićenim vrstama. No, to takvima daje osjećaj moći. Čovjek koji je sposoban ističe se uspjehom, netko tko je dobar može svojom dobrotom i zalaganjem doći do novina, a ako nemate takve vrline onda vam nije problem slikati se i s mrtvom životinjom. Zato nam mladi, kad vide ovakve, idu van", zaključuje Krizmanić.

društvene mreže

političari

Lovro Kuščević

Ivan Modrušan

lov

trofeji

Mirjana Krizmanić

tajkuni

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter