Što je tim klincima?!

Psiholog: Prijatelji su štitili ubojicu oca i majke kao mafija


Ružica Matić
28.03.2017.18:30
Psiholog: Prijatelji su štitili ubojicu oca i majke kao mafija
Facebook

sažeto

'Takvi odnosi, gdje se prijatelji međusobno podržavaju u činjenju zločina, nisu čudni u kriminalnim organizacijama'


Ružica Matić
28.03.2017.18:30

Tin Šunjerga (19) zgrozio je cijelu zemlju hladnokrvnim ubojstvom majke i oca koji su mu, prema riječima mještana Čiste Velike, omogućili baš sve u životu. Tinejdžer je imao i motor i moćni Mercedes E klase kojim je probijao policijske blokade te došao i do Zagreba u policijskoj potjeri kakvu u Hrvatskoj još nismo vidjeli.

Činjenica da je nakon počinjenja tako strašnog zločina otišao na rođendansku zabavu, te da ni nakon uhićenja nije pokazivao znakove kajanja vrlo je uznemirujuća, no ništa manje uznemirujuće nije ni ponašanje njegovih prijatelja, od kojih će trojica odgovarati za neprijavljivanje kaznenog djela.

Radi se o mladićima starim 17, 18 i 20 godina, a o prijateljevu zločinu šutjeli su i dok ga je tražila cijela Hrvatska.

Jedan od njih, 18-godišnjak, sjedio je kraj Tina u automobilu i gledao ga kako ubija majku - mučki, s leđa, pucnjem u potiljak. Ostala dvojica za zločin su doznala na tulumu zbog kojeg je i likvidirao roditelje.

"Kad netko tako mlad učini nešto tako strašno, a ustanovi se da je još netko jednako tako mlad znao za to, to je jako, jako čudno. Vrlo je neobično što je on nakon ubojstva došao s pištoljem na tulum, pucao u zrak i govorio što je napravio roditeljima, a nitko nije učinio ništa. Pogotovo to što je jedan prijatelj bio s njim dok je ubijao majku, to mi je upravo nevjerojatno. Takvi odnosi - gdje se prijatelji međusobno podržavaju u činjenju zločina - nisu čudni u kriminalnim organizacijama, no za tako mlade ljude, tinejdžere bez kriminalnog dosjea, takvo ponašanje je doista neobično", kaže prof. Ivan Modrušan, psiholog i psihijatar.

Svi govore o dobrom mladiću

Tijekom i nakon dramatične potrage i potjere za mladim ubojicom u kojoj je sudjelovao i helikopter te više elitnih policijskih postrojbi – pa čak i specijalci iz Lučkog koji su do Vodica jurili pod sirenama – u medijima se našlo i mnoštvo izjava susjeda nesretne obitelji, mještana Čiste Velike, ravnatelja Tinove škole, kolega ubijenog Marina Šunjerge iz Specijalne policije...

Svi redom govorili su o 'finoj, skromnoj obitelji' povratnika iz Njemačke koji je sa 17 godina došao braniti Hrvatsku, o dobrom odnosu oca i sina, o Tinu kao privilegiranom jedincu, dobrom mladiću koji je u osnovnoj školi bio odlikaš, a u srednjoj ga je malo zavela droga pa je pao razred, ali i dalje je on dobar.

Facebook/Tin Šunjerga

Čovjek ne treba biti psiholog da mu kraj takvih riječi poprilično čudno izgledaju Tinovi postovi s društvenih mreža. Na većini fotografija on diže srednji prst uz 'opaku' grimasu, nateže rotvajlera, glumi gangstera kraj Mercedesa ili motora, često i s 'fantomkom' preko lica. Kako to objasniti?

"To kako je ta sredina reagirala na cijelu situaciju treba biti predmetom ozbiljnije sociološke analize", smatra prof. Modrušan. "Pratio sam dosta pažljivo što se pisalo o slučaju i bio mi je vrlo zanimljiv jedan komentar s Facebooka da bi izjave susjeda mogle biti i izraz straha, jer ne zamjeraš se onima koji hodaju okolo s pištoljima i rotvajlerima", rekao je psiholog.  

ubojstvo

Šibenik

Tin Šunjerga

Čista Velika

Šunjerga

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter