KARLOVAC PRVI U HRVATSKOJ

Psihički bolesnici više neće morati u bolnice, liječnici će im dolaziti u kućne posjete


Tomislav Kukec
14.12.2017.08:35
Psihički bolesnici više neće morati u bolnice, liječnici će im dolaziti u kućne posjete
iStock

sažeto

Osim što će se na taj način rasteretiti psihijatrijski odjeli u bolnicama, stručnjaci vjeruju da je ovo i ogroman iskorak u pristupu psihijatrijskom liječenju


Tomislav Kukec
14.12.2017.08:35

Karlovačka Opća bolnica, u suradnji sa stručnjacima Klinike za psihijatriju Vrapče i Opće bolnice dr. Josip Benčević iz Slavonskog Broda, prva će u Hrvatskoj ponuditi novi oblik psihijatrijskog liječenja u kojem će liječnici pacijentima dolaziti u kućne posjete. 

Osim što će se na taj način rasteretiti psihijatrijski odjeli u bolnicama, stručnjaci vjeruju da je ovo i ogroman iskorak u pristupu psihijatrijskom liječenju. Pilot-projekt tek je počeo i ove će godine njime biti obuhvaćeno oko 48 osoba, no kako javlja Radio Mrežnica, već iduće godine psihijatri će posjetiti oko 300 pacijenata u njihovim domovima. Hrvatska bilježi rast psihičkih oboljenja, naročito depresija i oboljenja povezanih sa stresom, a u porastu je i potrošnja psihijatrijskih lijekova, pa je jasna potreba za kvalitetnijim pristupom psihičkim bolesnicima.

Voditeljica Odjela za psihijatriju Opće bolnice Karlovac, Kata Dujam Vine ističe važnost mobilnih timova kako bi oporavak bio što brži i efikasniji, ali i kako bi se spriječilo vraćanje teškog stanja pacijenta.

-Po povratku u kuću odmah krećemo s mobilnim timovima. Važno je da iskusni članovi tima dobro rade trijažu. Moramo procijeniti gdje je neophodno češće, a gdje rjeđe dolaziti kod pacijenta. Sprječavanje recidiva je naša misao vodilja u ovom procesu. Pogotovo kada je riječ o pacijentima koji nas ne žele pustiti u kuću. Educirat ćemo i “niže strukture”. Psiholozi i socijalni radnici ne mogu biti opći. Nužno je da budu psihijatrijski educirani", objasnila je za Radio Mrežnicu ulogu mobilnih psihijatrijskih timova voditeljica karlovačkog Odjela za psihijatriju dr. Kata Dujam Vine.

Inicijatori ovog projekta, jedinstvenog u Hrvatskoj, kažu kako su se idejom vodili za psihijatrijskim stručnjacima razvijenih zapadnih zemalja, a izravan uzor bili su im mobilni timovi za psihijatrijsko liječenje pacijenata u Nizozemskoj. 

Karlovac

psihijatrija

psihički poremećaji

pilot projekt

Opća bolnica Karlovac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter