Apsolutno suprotno od svega do sad

Prvo smo poslali klice, a zatim žohare... Znanstvenici imaju nevjerojatan plan kako bismo trebali kolonizirati svemir


Valerija Bebek
29.09.2019.10:00
Prvo smo poslali klice, a zatim žohare... Znanstvenici imaju nevjerojatan plan kako bismo trebali kolonizirati svemir
Reuters

sažeto

Troje znanstvenika objavilo je rad u kojem tvrde da bismo atmosferu na Marsu mogli 'pripitomiti' pomoću mikroba sa Zemlje


Valerija Bebek
29.09.2019.10:00

Svemirske agencije sa svih kontinenata jako se trude da poduzmu sve mjere kako ne bi kontaminirale svemirska tijela sa zemaljskim mikrobima. Međutim, sada se pojavila nova teorija znanstvenika koji smatraju da bi bilo odlično na Mars prvo poslati upravo 'naše' klice.

Novi znanstveni rad predlaže da će ispuštanje ljudskih mikroba inicirati proces transformacije crvenog planeta i stvoriti okoliš koji može održati život.

Tim znanstvenika predlaže da se razvije proces koji uključuje odabir 'obećavajućih mikroba' prije nego ih se pusti na Mars.

Prvo klice, a onda žohari?

Ovu ideju predložio je mikrobiolog Jose Lopez u Microbiology Ecology, on radi kao profesor na Sveučilištu Nova Southeastern na Floridi, zajedno s kolegama W. Raquel Peixoto i Alexandreom Rosado s Federalnog sveučilišta Rio de Janeira. Oni ovu teoriju nazivaju 'velikom revizijom'.

Reuters

Tim želi da NASA i druge svemirske agencije pošalju klice sa Zemlje na Mars, s nadom da će upravo one pripitomiti nepredvidivu klimu na planetu i stvoriti površinu pogodnu za život.

Pretpostavljamo da kada bi se to dogodilo, za početak bismo pomoću NASA-e i drugih agencija na Mars poslali neke otpornije organizme, poput recimo - žohara.

Glavni argument ovih znanstvenika je da je prevencija kontaminacije 'blizu nemogućoj', kako su to autori nazvali u radu. 

Međutim, svemirske agencije imaju specifične protokole kako bi spriječile kontaminaciju drugih planeta, a stručnjaci su naglasili da je potrebno još mnogo istraživanja prije nego počnemo zagađivati druge svjetove.

NASA

svemir

Mars

kolonizacija svemira

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter