ispovijest očeva koji se bore za svoju djecu

'Prvo me ošamarila bivša žena, zatim me davio njezin otac, a maleni sin mi je jednom rekao 'ubit ću te'. I dalje ću se boriti da ga viđam'


Mia Peretić
29.05.2019.08:00
'Prvo me ošamarila bivša žena, zatim me davio njezin otac, a maleni sin mi je jednom rekao 'ubit ću te'. I dalje ću se boriti da ga viđam'
profimedia

Mia Peretić
29.05.2019.08:00

"Najveći je apsurd što sam priznat kao pedagog, godinama radim s klincima, imam sve moguće certifikate, a po svoje vlastito dijete ne smijem u vrtić", priča nam P.J., otac petogodišnjeg djeteta iz Zagreba, koji već godinama proživljava pravu agoniju u borbi za pravo na viđanje malenog sina tijekom koje je, između ostalog, zaradio i stigmu "verbalnog obiteljskog nasilnika".

I ne samo stigmu, već i noćenje u pritvoru koje opisuje kao jedno od najstrašnijih iskustava koje je prošao. Njegova je priča samo jedan od brojnih slučajeva očeva koji se bore za viđanje svog djeteta, a čija su prava, kako od strane pravosuđa, Centara za socijalnu skrb, te naročito bivših partnerica sustavno ignorirana i kršena.

Opsovao sam i završio u pritvoru

U njegovom je slučaju, kaže nam, svemu prethodila svađa s bivšom suprugom koja, kako tvrdi, nikada nije prelazila granice verbalnog sukoba kroz kakav u nekom trenutku prolaze svi partneri.

"Posvađali smo se oko toga hoće li mali još biti na moru ili ne. I ranije bismo se posvađali, no ja niti u jednom trenutku nisam mislio da će stvari otići tako daleko. Što sam napravio? Poslao sam ju u p***u m******u. Nakon toga je samo rekla 'Ja sam majka, a ti ćeš vidjeti', zalupila je vrata i otišla iz stana".

Ubrzo nakon svađe na vrata je došla policija. Zbog, kako mu je rečeno, verbalnog nasilja, u pidžami je odveden u pritvor, pa na prekršajni sud.

"Taj boravak u pritvoru mi je bio najgore iskustvo u životu. Bio sam tamo s hrpom alkoholičara na triježnjenju. Ja nisam nešto rabijatan tip, nije mi bilo svejedno".

Policajci su mu rekli kako vide da nije nasilnik, no odvode ga, citiramo 'zbog statistike'. Lisice mu nisu stavili. Njihov je sin tada imao skoro tri godine. Prekršajni ga je sudac pitao je li istina da je tadašnju suprugu izbacio iz stana.

"Rekao sam tada da psovao jesam, no da nikoga nisam izbacio. Odmah sam označen 'verbalnim obiteljskim nasilnikom' i to ću biti doživotno, iako se nikad nisam ni potukao kako spada".

Nakon što se iz pritvora vratio kući, imao je što vidjeti: stan je bio prazan. Tadašnja supruga je uzela sve stvari, te otišla po sina na more. On za to nije znao. Nakon toga više od tri mjeseca nije niti vidio niti čuo svoje dijete.

"Tada sam prevrnuo nebo i zemlju da ga vidim, što mi je na kraju i uspjelo. Ona je u međuvremenu socijalnoj službi ispričala da sam suicidalni narkoman, agresivac i nasilnik. Odmah sam krenuo na razgovor kod psihijatra, davao sam urin dva puta mjesečno da dokažem da ja nisam nikakav narkoman. Sve to se događalo prije dvije godine".

'Dijete ni danas ne viđam bez nadzora'

Najvećim poniženjem opisuje činjenicu da ni danas dijete ne viđa bez nadzora.

"U sudskom rješenju piše da ja po njega dolazim na kućnu adresu majke. I nikako drugačije".

Ta je situacija trajala godinu dana, a tada je dobio povećanje broja sati tijekom kojih može viđati sina.

"Sada ga viđam 17 sati tjedno, svaki drugi blagdan, 15 dana tijekom ljeta i tri po zimi. Međutim, nadzor mi nisu skinuli, svaki put kada sam sa svojim djetetom, to mora biti u prisutnosti mojih roditelja. To mi je najveće poniženje".

Maleni sada ima pet godina, no posljedice čitave situacije su više nego očite.

"Sin mi kaže 'Tata ti si zločest, nisi dobar prema mami', ili ' Ne smijem biti s tobom u vrtu jer ćeš mi slomiti nogu'. Sve je to posljedica utjecaja roditelja moje bivše".

profimedia

'Očevi su samo promatrači vlastite djece'

Teško mu je, no u zadnje vrijeme vidi šansu da se dogode mali pomaci na bolje.

"Za početak, majka mog djeteta slaže se da nekada dođem po njega u vrtić, s obzirom na to da je počela raditi i da je tako zgodnije. Nekoliko smo puta razgovarali, odnosno ona je pristala da se to tako i nastavi. Imao sam dvije opcije, odustati od svega ili se boriti i ići glavom kroz zid. Ja se želim boriti za svoje dijete. No, nažalost kod nas su očevi svedeni na promatrače vlastite djece dok ona odrastaju".

'Njezin me otac davio, vrijeđao, slomio šajbu na automobilu'

Berislav iz Slavonskog Broda još uvijek prolazi pravu torturu kojoj se ne nazire kraj.

"Bivša me supruga ostavila 2012. godine i odnijela dijete bez da sam o tome imao pojma. Bio sam poslovno odsutan, a kada sam došao kući, oni su već bili kod njezinih roditelja".

To je bila samo kulminacija problema koji su ih pratili tijekom čitave veze, te kasnije braka.

"Čitavo su vrijeme glavnu riječ vodili njezini roditelji. Ona me vrijeđala, znala je i fizički nasrnuti. U braku smo bili dvije godine, sin je imao 8 mjeseci kada ga je odvela".

No, vrijeđanju i nasilju i nakon prekida su se znali priključiti i njezini roditelji. Berislav se prisjeća tri najgora trenutka, uglavnom se sve događalo prilikom preuzimanja djeteta, odnosno kad bi on dolazio po sina.

"Prvi je ozbiljniji incident bio kada me bivša žena nazvala da dođem po sina dva sata ranije. Često je to radila, govorila bi da, ako želim vidjeti dijete, dođem negdje za 10 minuta. Ja radim kao domar u školi i taman je bila priredba povodom Dana škole. Ja sam nekako uspio doći do njih kada je rekla. Kad sam došao do kuće, ona me ošamarila kroz otvoren prozor. Drugi puta me udario njezin otac, lupio me šakom u glavu, a treći puta mi je šakom razbio prednje staklo na automobilu, a čitavo je vrijeme u rukama držao mog sina".

Profimedia

Što god napravio, kao otac je bio u nemilosti. Razočarali su ga svi, bivši članovi obitelji, pravosuđe, te institucije općenito.

Prvo je dijete mogao viđati svakog drugog vikenda i utorkom na nekoliko sati. To mu je bilo tim gore što je od sina udaljen 40 kilometara u jednom pravcu.

"To je užas, jedva stigneš vidjeti dijete i već moraš natrag u auto".

'Manipuliraju djetetom da mu s tatom ne bude lijepo'

Čitava se situacija i u ovom slučaju počela odražavati na dijete, za koje Berislav smatra da je postalo žrtva manipulacije.

"Dijete mi je godinama dolazilo u otporu. Znao je uzeti igračku, plastičnu pušku i reći mi 'Ja ću te ubiti', sve da bi kasnije rekao da je bio ljut na mene. I psihijatrica je primijetila da je dijete pod utjecajem. Također, jednom smo sasvim slučajno u šetnji prošli kraj odvjetničkog ureda u kojem radi odvjetnica koja zastupa moju bivšu suprugu. I maleni je rekao da je tu 'teta koja mu pomaže'. Ona mu govori kako se treba ponašati kada dođe tati".

Novi problemi su se pojavili kada je on našao djevojku. Kaže nam, sukladno uputama Centra za socijalnu skrb, o tome je obavijestio majku njihovog sina.

"Moja se nova partnerica čak njoj i ljubazno javila putem društvenih mreža, da se predstavi i da kaže da želi normalan odnos. No, od tog se trenutka moj sin prema njoj počeo jako ružno ponašati".

Dijete je zbunjeno, kaže nam Berislav, te dodaje da mu je jasno da mu se ružno govori o ocu.

"Sve što moj sin jednom želi, drugi puta kategorički odbija. Rekao sam mu da ću ga voditi na Balaton gdje imam rodbinu. Isprva je bio oduševljen što će ići na jezero, da bi drugi puta rekao da ne želi. Isto je takom bilo s odlaskom na more. Čini se da dijete jednostavno ne smije biti sretno kod oca".

Razočaran u sustav, kažu mu 'bit će lakše'

Berislav smatra da mu bivša supruga sve to radi iz financijske koristi jer od njega mjesečno prima alimentaciju za dijete, a tek se nedavno uspješno uspio izvući iz problema s dugovima u koje je zbog nje bio upleten. Dodatni je problem što je njezina obitelj, kako navodi, moćna i dobro umrežena.

I on je razočaran i u policiju i u nadzor, koji im je dodijeljen godinu dana nakon što se razišao s bivšom suprugom, te u pojedince iz Centara za socijalnu skrb, kao i druge institucije.

"Sada dijete kreće u školu, ja ga viđam svaki drugi vikend, blagdanima naizmjenično, ljeti dva tjedna i zimi tjedan dana. Sretan sam što sam sada redovito s njim. No, od 11. mjeseca prošle godine razmjene informacija preko telefona nema. Bivša mi supruga sve javi kad već prođe. Tak je bilo i u slučaju upisa u školu, za što sam tek naknadno saznao".

Berislav će se i dalje boriti da provodi vrijeme sa svojim sinom, no priznaje da je situacija teška.

"Vrijeme prolazi, svi mi kažu da će biti lakše kad sin poraste. Vidi on već sad da tata nije Babaroga. Ja se nekako nadam da će situacija biti bolja, iako je zaista teško", završava svoju priču.

Profimedia

djeca

muškarci

pravosuđe

nasilje u obitelji

borba

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter