video: kiselimo se s robinom

Prvi put u životu bacio sam se na kuhanje zimnice. U pet sati spremio sam četiri vrsta kiselog povrća i dvije varijante 'fake' ajvara. Malo sam se zeznuo pa danima ne osjećam prste


Robin Mikulić
13.10.2018.17:00
Prvi put u životu bacio sam se na kuhanje zimnice. U pet sati spremio sam četiri vrsta kiselog povrća i dvije varijante 'fake' ajvara. Malo sam se zeznuo pa danima ne osjećam prste
100posto

sažeto

Kako sam nisam preveliki fan zimnice, prepustio sam kolegama da izaberu što ću pripremati. Ajvar se, prilično očekivano, našao pri samom vrhu te liste


Robin Mikulić
13.10.2018.17:00

Došla je jesen. Vrijeme je za zimnicu. Dobro, to je vrijeme za neke već odavna prošlo što sam mogao zaključiti po reakcijama kolega kad su čuli za moj zadatak. Moram priznati da sam se i sam onda pomalo zabrinuo jer nisam znao na što ću naletjeti na Dolcu, ali moje su se brige rasplinule u tili čas. Tržnice su još uvijek pune svega onoga što vam je potrebno da u kućnoj radinosti proizvedete par bočica omiljene vam zimnice.

Još se uvijek živo sjećam smrada uzavrelog octa koji se svake jeseni danima širio iz mamine kuhinje. Žena je bila kraljica zimnice, vjerojatno je to tako u svakom seoskom kućanstvu koje raspolaže velikim vrtom. Šteta je ostaviti sve ono za što se mukotrpno radilo od proljeća u vrtu da propadne. Malo octa čini čuda.

Kako sam nisam preveliki fan zimnice, prepustio sam kolegama da izaberu što ću pripremati. Ajvar se, prilično očekivano, našao pri samom vrhu te liste. No, kako moje kućanstvo nije opremljeno flajšmašinom neophodnom za mljevenje pečene paprike, a radio sam ga već i prije, bio sam primoran pribjeći nekim drugim, ali nimalo manje slasnim makedonskim delicijama od pečene paprike.

Pogledajte pripremu pindžura i makedonske lutenice:

Prilikom izbora recepata koje ću pripremati za video vodio sam se idejom da ih i sam radim prvi put. Mislio sam da bi iskustvo gledanja tako bilo mnogo autentičnije budući da znam kako moje kulinarske vještine nisu dorasle onima prokušanih majstorica, a soliti pamet također baš i ne volim. 

I mogu vam reći samo jedno, posla je mnogo, ali se trud isplati. Jednom kad čovjek zaboravi na opekline po dlanovima do kojih neizbježno dolazi svaki nestrpljivi kuhar kad s vrelih paprika skida pečenu kožu, svijet odmah postaje malo bolje mjesto jer točno znaš koliko si ulja, feferona i soli stavio u svoj ajvar, ili neku od njegovih inačica.

Pogledajte kiseljenje miješanog povrća, cikle i pečene paprike:

zimnica

ajvar

lutenica

pindžur

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter