ovo je baš krvav posao

Prvi put nakon 43 godine zaposlili su dva krvnika. S radom počinju nakon dvotjednog treninga


Mia Peretić
02.07.2019.16:00
Prvi put nakon 43 godine zaposlili su dva krvnika. S radom počinju nakon dvotjednog treninga
iStock

sažeto

Na natječaj za posao prijavilo se 100 osoba, među njima dva Amerikanca i dvije žene


Mia Peretić
02.07.2019.16:00

Vlasti Šri Lanke su zapošljavanjem dva egzekutora okončale 43-godišnji moratorij na smrtnu kaznu u toj zemlji. Naime, angažirali su dva krvnika koja će izvršavati smrtne kazne vješanjem nakon najave predsjednika da će četiri zatvorenika, osuđena za krijumčarenje droge, morati na izvršenje smrtne kazne.

Od stotinjak kandidata izabrali dva krvnika za vješanje

Od stotinjak kandidata javilo se na oglas za posao objavljen u veljači u kojem je pisalo da kandidati trebaju posjedovati "izvrsne moralne karakteristike" i proći test koji provjerava mentalnu snagu. Također, budući krvnici morali su biti sa Šri Lanke i imati između 18 i 45 godina. Mjesečna plaća bila bi im ekvivalent 200 američkih dolara. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maithripala Sirisena (@maithripalas) on Apr 1, 2019 at 4:28am PDT

Zadnji egzekutor dao otkaz zbog stresa uzrokovanog vješalima

Regrutacija budućih zaposlenika počela je još u ožujku ove godine, nakon što je zadnji egzekutor dao otkaz 2014. godine. Kao razlog je naveo stres nakon što je po prvi puta vidio vješala. Drugi se pak, zaposlen prošle godine, nikada nije pojavio na radnom mjestu.

Državni mediji pišu da su se, među ostalima, za posao prijavila dva Amerikanca i dvije žene. Glasnogovornik zatvora rekao je da su na kraju izabrana dva kandidata koji još moraju proći završnu edukaciju u trajanju od dva tjedna. 

Predsjednik želi dilere na vješala, organizacije za ljudska prava negoduju

Šri Lanka će tako krenuti s vješanjem osuđenih dilera droge, baš kao što je ranije najavio predsjednik Maithripala Sirisena i time okončao 43-godišnje razdoblje bez kažnjavanja smrću. Objavio je i da je svoju odluku donio inspiriran filipinskim modelom obračuna s narkomafijom.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maithripala Sirisena (@maithripalas) on Apr 1, 2019 at 4:28am PDT

"Potrebni su nam jači zakoni da bismo napravili društvo koje se pridržava zakona. Zemlja je sada ispunjena drogama, uključujući kokain i heroin. Dozvolite da u praksi sprovedem odluku koju sam donio, da implementiram smrtnu kaznu u iduća dva ili tri mjeseca", rekao je predsjednik.

Lokalne i međunarodne organizacije za ljudska prava izrazile su zabrinutost ponovnom aktivacijom smrtne kazne. U petak je lokalni novinar pokrenuo tužbu kako bi zaustavio najavljene egzekucije, tvrdeći da se time krše ljudska prava. Ročište će biti održano sutra, a uprava zatvora navodno tvrdi kako u narednih sedam dana neće biti niti jednog smaknuća.

droga

posao

Šri Lanka

Vješanje

pogubljenje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter