POLA ČOVJEK POLA STROJ

Prvi kiborg na svijetu dolazi iz Britanije i čuje boje: 'Jedno vrijeme su mislili da sam Pokemon. Čak su me pokušavali uhvatiti'


Mia Peretić
29.05.2018.10:20
Prvi kiborg na svijetu dolazi iz Britanije i čuje boje: 'Jedno vrijeme su mislili da sam Pokemon. Čak su me pokušavali uhvatiti'
Reuters

sažeto

Kiborg je postao nakon jedng umjetničkog projekta kada su ga još kao studenta profesori poticali da koristi tehnologiju


Mia Peretić
29.05.2018.10:20

Avangardni umjetnik Britanac Neil Harbisson je, zahvaljujući anteni ugrađenoj u lubanju, postao prvi službeno priznati kiborg na svijetu. U razgovoru za DW, Harbisson otkriva da je rođen kao daltonist, a iako svojim očima ne razlikuje boje, on ih baš zahvaljujući anteni može čuti.

Kiborg je postao nakon jedng umjetničkog projekta kada su ga još kao studenta profesori poticali da koristi tehnologiju. Pošto je antena postala sastavni dio njegovog tijela, uspio je natjerati englesku Vladu da prizna njegov identitet i službeno ga proglasi kiborgrom, što je prema definiciji kibernetički organizam koji se sastoji od umjetnih i prirodnih dijelova.

„Htio sam proširiti svoju percepciju realnosti. Antena mi omogućuje da doživim boje koje ja sam ne mogu, jer sam daltonist. Identificiram se kao kiborg, jer se više ne osjećam odvojenim od tehnologije. Ona je dio mene", kaže Neil u razgovoru za DW.

U anteni se nalazi elektronsko oko koje je direktno povezano s čipom ugrađenim u njegov mozak. Vizualni stimulansi se pretvaraju u elektronske signale, koji se šalju u uređaj u njegovoj lubanji, a zatim ih program pretvara u zvukove. Harbisson sada može razlikovati više boja nego prosječan čovjek, pa tako vidi sve od infracrvene do ultraljubičaste.

I njegova najbolja prijateljica Moon Ribas ugradila je čip koji joj omogućava da ima seizmičko osjetilo i da u nogama osjeća sve potrese na svijetu. Iako nije jedini kiborg, Neil priznaje da mu je najveći izazov reakcija okoline.

„Ljudi različito reagiraju. Neki su vrlo tolerantni, neki nisu. Jedno vrijeme su mislili da sam Pokemon. Čak su pokušavali i da me uhvate", kaže umjetnik.

Najbolji prijatelji pokrenuli su zakladu kako bi promovirali kiborg aktivizam, te namjeravaju nastaviti s unapređivanjem svojih osjetila. Idući pothvat koji Neil planira je ugradnja uređaja koji će mu pomoći osjećati vrijeme.

umjetnik

kiborg

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter