Premijerka Srbije

Prva žena na toj poziciji, Ana Brnabić je homoseksualka i porijeklom iz Hrvatske


Valerija Bebek
15.06.2017.19:45
Prva žena na toj poziciji, Ana Brnabić je homoseksualka i porijeklom iz Hrvatske
Screenshot Youtube

sažeto

U izvršnoj vlasti Srbije je od prošlog ljeta kada ju je Vučić imenovao ministricom državne uprave i lokalne samouprave. Te je bila jedina deklarirana osoba LGTB zajednice na visokoj političkoj funkciji u Srbiji


Valerija Bebek
15.06.2017.19:45

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije je Ana Brnabić, objavio je srpski Aleksandar Vučić. Kazao je kako mu nije bilo lako donijeti tu odluku, da to nije poraz za Srpsku naprednu stranku (SNS), niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rješenje. Vučić je kazao kako ga je obavijestila da upravo ona može osigurati potrebnu većinu u parlamentu. Ana Brnabić nije članica vladajućeg SNS-a, u vladi je na pozicije ministrice uprave bila kao nestranačka osoba.

Brnabić je postala prva žena na funkciji premijera, u izvršnoj vlasti Srbije je od prošlog ljeta kada ju je Vučić imenovao ministricom državne uprave i lokalne samouprave. Te je bila jedina deklarirana osoba LGTB zajednice na visokoj političkoj funkciji u Srbiji. Njezina iskrenost o svojoj homoseksualnosti posebno je smetala Srpsku pravoslavnu crkvu. Koji su nekako prešli preko ministrice lezbijke, no u procesu odlučivanja o premijerskoj poziciji slali su Vučiću mnoge poruke negodovanja preko ministara. On im je poručio kako neće Crkva birati premijera.

"Želim se zahvaliti predsjedniku na ukazanom ogromnom povjerenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme s nesmanjenim žarom i snagom. Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ako me Skupština izglasa, Vladu voditi savjesno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i s ljubavlju. Svjesna sam odgovornosti koju preuzimam jer trebam naslijediti pravog lidera, kao i obveza prema građanima koji žele rezultate rada Vlade osjetiti kroz bolju kvalitetu života" rekla je Brnabić za Blic.

Ana Brnabić je podrijetlom iz Hrvatske, iz Stare Baške na otoku Krku gdje se njezina porodica spominje u crkvenim knjigama još 1673. godine. Ana Brnabić je rođena u Beogradu 1975. godine, a 1994. godine odlazi na studij u Sjedinjene Američke Države gdje na Northwood University. Sastav nove vlade bit će uskoro poznat, a Brnabić će ulogu premijerke svečano preuzeti 23. lipnja.

"Prihvatila sam kandidaturu koju sam dobila od Vučića i krećem s radom na sastavljanju Vlade. Ali važno je da se rad na projektima nastavi", kazala je Brnabić.

Srbija

Ana Brnabić

premijerka Srbije

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter