FOTO: HRVATSKI PILOTI ODUŠEVILI

U Slunju izvedena prva samostalna bojna gađanja helikopterima Kiowa


Vid Barić
17.09.2017.19:15
U Slunju izvedena prva samostalna bojna gađanja helikopterima Kiowa
MORH/ T. Brandt

sažeto

Američki timovi pratili su izvedbu hrvatskih pilota te su ocjenjivali efikasnost, brzinu, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve. Hrvatski piloti polučili su odlične rezultate


Vid Barić
17.09.2017.19:15

Hrvatski piloti pripadnici Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika proveli su od 12. do 17. rujna  prva samostalna bojna gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju.

Prethodno su piloti izvodili iste vježbe pod vodstvom američkih instruktora, izvijestili su u nedjelju iz Ministarstva obrane. Te su se vježbe odvijale u kolovozu.

Izvrsni rezultati hrvatskih pilota

Američki timovi pratili su samostalne izvedbe hrvatskih pilota te su ocjenjivali efikasnost, brzinu, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve. Vježbe su bile provođene u dnevnim, ali i noćnim uvjetima. Sve četiri vrste naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja (puškostrojnica, nevođena raketna zrna, raketiranje trenažnim laserski vođenim raketama i pucanje iz osobnog oružja iz helikoptera) bile su zasebno ocjenjivane, a tablice pogodaka hrvatskih pilota i ovaj put su ostale visoko popunjene u rubrikama izvrsnosti.

Nakon taktičkih borbenih gađanja i raketiranja hrvatski piloti će ući u završnu fazu osposobljavanja za instruktore letenja na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior i dobiti certifikate kako bi dalje kao obučavatelji nastavili obučavati druge hrvatske pilote. Isto vrijedi i za zrakoplovno-tehničko osoblje.

Američki obučavatelji zrakoplovnih tehničara naglasili su kako su impresionirani uigranošću timova hrvatskih zrakoplovnih tehničara po svim elementima pripreme helikoptera, a u prvom planu isticali su stručnost, brzinu i sigurnost hrvatskih zrakoplovnih tehničara, jer su se gađanja i raketiranja odvijala danonoćno uz učestala slijetanja i polijetanja Kiowa zbog nadopune streljiva i goriva te izmjene posada.

Slunj

vojna vježba

Eugen KJvaternik

Kiowa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter